Kožne bolesti - 20. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

“Sezona” ospica: Broj oboljelih i dalje raste, a među njima je i troje djece

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uputio je novi poziv na cijepljenje djece, ali i odraslih kod kojih je rizik za ospice povećan

cijepljenje, ospice

Obavijest županijskog Zavoda za javno zdravstvo koji sadrži i upute za postupanje u slučaju sumnje na ospice prenosimo u cijelosti uz informativni video o ovoj zaraznoj bolesti koji je objavljen još u travnju.

“Od 25.5.2018. g. do 18.06.2018. g. u Dubrovačko-neretvanskoj županiji utvrđeno je 17 slučajeva ospica. Tri nova oboljela pacijenta su mala djeca, od čega su dvoje vrtićke dobi, no u vrijeme zaraznosti nisu pohađala dječje vrtiće. Jedno dijete je hospitalizirano. Svi građani koji imaju osip neka se telefonom jave svom izabranom liječniku/pedijatru, te se dogovore o daljnjem postupanju.

Obavještavamo sve građane koji razviju simptome koji mogu upućivati na početne simptome ospica (povišena temperatura, curenje nosa, kašalj, crvenilo očiju) a iz bilo kojeg razloga sumnjaju da su se zarazili virusom ospica (npr. bili su u kontaktu s osobom oboljelom od ospica ili s osobom koja je imala osip uz povišenu tjelesnu temperaturu, u zadnjih 3 tjedna od pojave simptoma bili su u zdravstvenoj ustanovi) da učine slijedeće:

  1. Ne odlaze u ordinacije liječnika obiteljske medicine, pedijatara, zavode za hitnu medicinu već da se PRVO telefonom jave svom liječniku obiteljske medicine / pedijatru i pojasne im simptome.
  2. U slučaju opravdane sumnje, liječnik obiteljske medicine / pedijatar uputit će pacijenta direktno na Infektološki odjel OB Dubrovnik i to na stražnji ulaz bolnice (cestom iza glavnog ulaza u bolnicu). Treba paziti da pri tome budu u kontaktu sa što manjim brojem ljudi.

>>Program cijepljenja u Hrvatskoj. Ovdje ćete dobiti odgovor zašto djecu moramo cijepiti protiv ospica<<

Ove upute trenutno su važeće i podložne su promjenama sukladno razvoju situacije.

Pozivamo sve roditelje/skrbnike/staratelje da cijepe svu necijepljenu djecu. Također, pozivamo na cijepljenje sve nezaštićene zdravstvene radnike i radnike dječjih vrtića”, navodi se u priopćenju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button