Zanimljivosti i savjeti - 9. veljače 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Tajna veća od osmijeha: od čega je bolovala Mona Lisa?

Sicilijanski profesor patologije smislio je vjerojatno najmanje poetično objašnjenje zašto čuvena žena s Leonardovog platna izgleda tako kako izgleda: visok kolesterol

kolesterol-Mona Lisa

Ljepota Mona Lise dolazi podjednako od onoga što subjekt skriva, kao i od onoga što ona otkriva. Koga ona gleda? Što je izazvalo taj poznati osmijeh? Smije li se uopće?

Povjesničari umjetnosti „prepoznali“ su u tom neobično tajanstvenom liku sve, od autoportreta Leonarda da Vincija preobučenog u ženu, znakovitog pogleda nevjerne supruge, do zadovoljnog ponosa trudne žene. Bob Dylan jednom je čak ponudio američki zaključak iz 20. stoljeća o tom pitanju: „Mona Lisa mora imati blues autoceste“.

Kolesterol: Koja je razlika između dobrog i lošeg?

Nakupine kolesterola i lipom

Sicilijanski profesor patologije smislio je vjerojatno najmanje poetično objašnjenje zašto žena izgleda tako kako izgleda: visok kolesterol. Dr. Vito Franco sa Sveučilišta u Palermu svoje je slobodno vrijeme provodio primjenjujući svoju medicinsku stručnost na proučavanje poznatih renesansnih umjetničkih djela. A u prvoj formalnoj zbirci svojih nalaza, Franco je zaključio da je žena koju Talijani zovu „La Gioconda“ patila od ksantelazme, nakupljanja kolesterola neposredno ispod kože.

Franco je rekao novinama časopisa „La Stampa“ da je uočio jasne znakove stanja oko Mona Lisinog lijevog oka, kao i dokaz lipoma (benignog tumora masnog tkiva) na njezinoj desnoj ruci. Teško laskava dijagnoza za jednu od najčarobnijih ljepotica u povijesti.

A što je s ostalima?

No Franco, koji je predstavio svoja otkrića na europskom kongresu o ljudskoj patologiji 2017. u Firenci, kaže da njegov cilj nije iskrvariti lirizam iz umjetnosti, već učiniti živote subjekata živopisnijima. „Bolest je dio tijela, a ne metafizička ili nadnaravna dimenzija“, rekao je Franco za La Stampu. „Otkrivajući tako svoju tjelesnost, prikazani ljudi razotkrivaju svoju ljudsku ranjivost, neovisno o našoj svijesti o autorima djela.“

Među nekih 100 djela koja je proučavao, a koja uključuju egipatske skulpture i suvremene slike, Franco posebno voli istraživati one koji prikazuju bolesti tijekom renesanse. Među njegovim zaključcima su:

  • Španjolska djevojčica Margarita na slici „Las Meninas“ Diega Velázqueza, vjerojatno je patilo i od bolesti štitnjače poznatog kao guša i od genetskog poremećaja povezanog s preuranjenim pubertetom, McCune-Albrightova sindroma.
  • Neobično dugi, tanki prsti mladog plemića na portretu mladića Sandra Botticellija, koji je izložen u Nacionalnoj galeriji u Washingtonu, pokazuju da je osoba patila od Marfanovog sindroma, genetskog poremećaja vezivnog tkiva.
  • Profesor je čak izvršio pregled majstora nad majstorima, Michelangela, koji je prikazan u prvom planu Rafaelove Atenske škole s natečenim koljenima, za koje Franco kaže da su vjerojatno uzrokovana bubrežnim kamencima.

Luisa Dolza, povjesničarka znanosti sa sjedištem u Parizu, ne vidi mnogo toga što je Franco otvorio kao temu, bilo u proučavanju umjetnosti ili medicine. Ipak, priznaje da je projekt koristan za osvješćivanje javnosti o tome što se događalo u doba renesanse, kada su se veliki umovi bacali na različita polja u potrazi za istinom i ljepotom.

Prozor u prošlost u renesansnom realizmu

„Tada se je događalo nešto novo; ako je careva žena bila ružna, bila je prikazana kao ružna. To nije bio Photoshop“, kaže Dolza, stručnjakinja za tehnologiju iz doba renesanse. „Ti slikari, Leonardo i Michelangelo, proučavali su anatomiju i bolesti. Voljeli su predstavljati ljude sa svim njihovim manama“.

bolesti štitnjače, zlijezda, stitnjaca, tireotoksikoza, hipotireoza

Najčešće bolesti štitnjače: od dijagnoze do liječenja

Mala žlijezda smještena u donjem dijelu vrata ima iznimno važnu ulogu u tijelu pa bolesti štitnjače mogu stvoriti brojne...

SAZNAJTE VIŠE

Što se tiče Mona Lise, to će zagonetno lice svojim štovateljima poticati nove teorije. Tijekom prošlog desetljeća, američki neurolozi sugerirali su da je njezin naizgled nestajući osmijeh, rezultat načina na koji mozak obrađuje određene elemente svjetlosti. Postoji još jedna mogućnost koju je teško opovrgnuti: samo je lice La Gioconde ogledalo u kojem se odražava priča o našim životima. Izmami li vam osmijeh? Nekako da.

Korišten izvor: Time

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button