Zanimljivosti i savjeti - 7. travnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svjetski dan zdravlja: Svaki čovjek zaslužuje zdravstvenu skrb

Obilježavamo Svjetski dan zdravlja kojim se želi podsjetiti javnost na poduzimanje različitih akcija koje su potrebne da bi se omogućila „univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom“

Svjetski dan zdravlja

Ovogodišnji slogan i cilj Svjetske zdravstvene organizacije je “Univerzalna zdravstvena pokrivenost- zdravstvena zaštita za sve”. Ključ za postizanje tog cilja je osigurati da svatko može dobiti potrebnu skrb upravo u svojoj lokalnoj zajednici.

Usprkos napretku koji je postignut u većini zemalja svijeta, milijuni ljudi još uvijek nemaju pristup zdravstvenoj skrbi. Prisiljeni su birati između zdravstvene zaštite i drugih dnevnih troškova kao što su hrana, odjeća, te stanovanje.

Zbog toga je fokus Svjetske zdravstvene organizacije, povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja, univerzalna zdravstvena pokrivenost populacije.

U članku objavljenom u časopisu Lancet navedeno je da je ispitivanje gdje je došlo do napretka ili napredak u zemljama i unutar njih ključan je za donošenje odluka i strategija za buduća poboljšanja.

Oči su prozori duše i ogledalo zdravlja

Na prozorima duše odražava se naše zdravlje

Oči stare prije od ostatka tijela, stoga problemi s očima mogu biti pokazatelj postojanja i nekog drugog zdravstvenog problema....

SAZNAJTE VIŠE

Korištena je studija Globalno opterećenje bolestima, ozljedama i čimbenicima rizika 2016 (GBD 2016) za procjenu osobnog pristupa zdravstvenoj skrbi i kvalitete s indeksom zdravstvenog pristupa i kvalitete (HAQ) za 195 zemalja od 1990. do 2016. godine. Prema navedenim kriterijima, Hrvatska se nalazi na visokom 30. mjestu u odnosu na 195 zemalja svijeta, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button