Zanimljivosti i savjeti - 15. rujna 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Svjetski dan svjesnosti o limfomima: Male stvari grade samopouzdanje

Svjetski dan svjesnosti o limfomima obilježava se svake godine 15. rujna kako bi se podigla svijest o karcinomima limfnog sustava te osvijestilo javnost zašto je važno na vrijeme liječiti limfom

Svjetski dan svjesnosti o limfomima; limfom

Svjetski dan svjesnosti o limfomima obilježava se u svijetu od 2004. godine. Inicijativa za njegovo obilježavanje potječe od Lymphoma Coalition organizacije koja je lansirala i prigodni ovogodišnji slogan manifestacije pod nazivom „Male stvari grade samopozdanje“.

Život s limfomom, kako ističu u koaliciji, može pacijenta staviti u stanje nesigurnosti, sumnje i zapitanosti nad sobom i vlastitim snagama. Zato je važno u pacijentu potaknuti samopouzdanje koje mu mogu pomoći izgraditi zdravstveni radnici svojom svesrdnom podrškom te pravovaljana informiranost o bolesti.

Junaci koji nisu na naslovnicama: Doniranje koštane srži spašava živote

Cilj obilježavanja Svjetskog dana limfoma

Cilj obilježavanja Svjetskog dana limfoma je podići svjesnost o ovoj skupini bolesti, kako u općoj tako i u zdravstvenoj zajednici. U cijelom svijetu provodi se niz aktivnosti kako bi se postigao naznačeni cilj. Taj je dan ujedno i dobra prilika za liječnike, medicinske sestre, pacijente i njihove obitelji te udruge bolesnika da ujedine snage u zajedničkoj akciji informiranja javnosti o limfomima, simptomima bolesti i načinu na koji ta bolest utječe na brojne oboljele u našem društvu, ali i u svijetu.

Što je limfom?

Kako se navodi na stranici Nastavnog zdravstva za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar: „Limfom je najčešći oblik raka limfnog tkiva, koje ima veliku ulogu u zaštiti od infekcija, jer je sastavni dio obrambenog sustava organizma. Spada u deset najčešćih vrsta zloćudnih bolesti, a njegova učestalost je stalno u porastu. Ne postoje programi ranog otkrivanja ove bolesti. Zato je jedini način za rano otkrivanje limfoma edukacija i informiranje javnosti o limfomu kao oboljenju o kojem se malo zna.“

Važno je na vrijeme prepoznati simptome ovog oboljenja. Ranim postavljanjem dijagnoze, uz adekvatan tretman, limfom se može uspješno liječiti. Uzrok nastanka limfoma nije otkriven, no čimbenici koji povećavaju rizik nastanka su: oslabljeni imunološki sustav (zbog nasljednih poremećaja ili djelovanja imunosupresivnih lijekova nakon transplantacije organa), neke infekcije (virusima HIV i EBV) te izloženost onečišćenju u okolišu (npr. pesticidima).

limfa, limfni čvorovi

Sjetite je se kad su povećani limfni čvorovi, a što u stvari znate o limfi?

Nakon ulaska u limfne kapilare teče limfnim žilama koje se ulijevaju u dva velika limfovoda, a oni u desnu...

SAZNAJTE VIŠE

Svjetski dan svjesnosti o limfomima kod nas

Zbivanja posvećena Svjetskom danu limfoma koordinira u našoj zemlji Hrvatska udruga leukemija i limfomi. Događanja se održavaju iz godine u godinu u više hrvatskih gradova koji su povezani video vezom s prijenosima uživo. Kako ističu u Udruzi, cilj ovih zbivanja tijekom posljednjih godina bilo je  aktivno sudjelovanje oboljelih i njihovih obitelji, liječnika hematologa i drugih specijalnosti te medicinskih sestara s procesom upoznavanja sa svim aspektima liječenja limfoma. Namjera je potaknuti pacijente i njihove obitelji da podijele s liječnicima osjećaje koje su doživjeli kada su čuli za svoju dijagnozu, na koje su poteškoće nailazili u liječenju te jesu li im bili dostupni svi lijekovi i potrebne informacije o liječenju od stručnjaka.

Ove godine Hrvatska udruga leukemija i limfomi organizirala je nešto ranije (12. rujna) u prostorijama Matice Hrvatske u Zagrebu niz predavanja na kojima su naši eminentni stručnjaci iznosili nalaze i svoja viđenja na sljedeće teme:

  • Kožni limfomi
  • Psihološki aspekti i važnost psihološke potpore i pomoći oboljelima od limfoma
  • Za koje bolesnike s agresivnim limfomom CHOP nije optimalno liječenje
  • Uloga zaklade Ana Rukavina u unaprjeđenju dijagnostike

A svoju je priču o dijagnozi i tijeku liječenja s prisutnima podijelio i pacijent obolio od limfoma.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button