Zanimljivosti i savjeti - 1. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svjetski dan spolnog zdravlja: Nema maženja bez paženja

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu projekta Živjeti zdravo, završava ljetnu kampanju „Nema maženja bez paženja“ obilježavanjem Svjetskog dana spolnog zdravlja

Svjetski dan spolnog zdravlja Nema mazenja bez pazenja

Još 2010. godine globalna organizacija koja se zalaže za promicanje najboljih praksi u području spolnog zdravlja, World Association for Sexual Health (WAS), pozvala je da se svakog 4. rujna obilježava Svjetski dan spolnog zdravlja s ciljem podizanja svijesti javnosti o spolnom zdravlju. Prvi Svjetski dan spolnog zdravlja najavljen je upečatljivom temom „Pričajmo o tome!“ (engl. ”Let’s talk about it!”) koja je označila početak višegodišnje kampanje razbijanja straha i tabua vezanih za temu spolnog zdravlja. Ovogodišnja tema je „Spolno zdravlje u digitalnom svijetu“.

Uživajte, ali pametno! Ljeto donosi rizike od spolno prenosivih bolesti

Spolno zdravlje u digitalnom svijetu

Unatoč velikom napretku suvremenog društva, spolno i reproduktivno zdravlje se i danas često smatra tabu temom. Tu činjenicu želimo promijeniti i uključiti cijelu populaciju u otvoreni i iskreni razgovor o spolnom i reproduktivnom zdravlju.

Jedan od načina kako to možemo promijeniti je i putem digitalne tehnologije. Digitalne tehnologije pružaju isplativ, učinkovit i vrlo pogodan komunikacijski kanal osobito za mlade. Digitalni alati posebno su učinkoviti jer su lako dostupni, smanjuju stigmu i osiguravaju povjerljivost. Istraživanja su pokazala da pružanje informacija o spolno i reproduktivnom zdravlju putem digitalnih alata može pozitivno utjecati na unaprjeđenje znanja, smanjenje rizičnog spolnog ponašanja te veću upotrebu zdravstvenih usluga u području spolnog i reproduktivnog zdravlja. Ipak, važno je istaknuti da je digitalna tehnologija posebno učinkovita kad je osobama osigurana i laka dostupnost zdravstvenih usluga.

#NemaMaženjaBezPažnja

I ove godine se u obilježavanje Svjetskog dana spolnog zdravlja uključuje i Hrvatski zavod za javno zdravstvo kroz digitalnu kampanju „Nema maženja bez paženja“ u sklopu poučnog projekta Živjeti zdravo. Cilj obilježavanja je skretanje pozornosti svih generacija i pojedinaca, bez obzira na spolnu orijentaciju, na odgovorno spolno ponašanje kako bi se zaštitilo vlastito zdravlje, ali i zdravlje partnera.

Ujedno obilježavanjem Svjetskog dana spolnog zdravlja završava naša ljetna kampanja #NemaMaženjaBezPaženja koja se provodi od 15. lipnja do 4. rujna. Na našoj web stranici i društvenim mrežama dostupne su poučne i korisne informacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju.

Uoči obilježavanja Svjetskog dana spolnog zdravlja i završetka ljetne kampanje #NemaMaženjaBezPaženja pripremili smo različite edukativne aktivnosti:

  • 01. rujna 2021., srijeda – kviz na Instagramu Storyu @zivjeti.zdravo
  • 03. rujna 2021., petak – digitalno savjetovalište na našim društvenim mrežama od 11 do 14 sati
  • 04. rujna 2021., subota – poruke i fotografije naših ambasadora povodom Svjetskog dana spolnog zdravlja.
spolno prenosive bolesti simptomi odgovorno ponasanje zastita

Budite odgovorni i u krevetu: Zaštitite se od spolno prenosivih bolesti

Oko spolno prenosivih bolesti brinemo tek kad se pojave simptomi. No, spolno prenosive bolesti ne izazivaju uvijek simptome ili...

SAZNAJTE VIŠE

Ako i ne stignete postaviti pitanje u digitalnom savjetovalištu, pomoć i savjet možete potražiti u našem Savjetovalištu za promicanje spolnog zdravlja na adresi Rockefellerova 12, Zagreb.

Sve vas pozivamo da nam se pridružite u obilježavanju Svjetskog dana spolnog zdravlja na našim društvenim mrežama te, ako već niste, da započnete voditi brigu o svom spolnom i reproduktivnom zdravlju te zdravlju partnera.

Sve detaljne informacije dostupne su  i na svim društvenim mrežama projekta Živjeti zdravo.

Preuzmite edukativnu brošuru Vi imate pitanja-Mi imamo odgovore!

Sretan Svjetski dan spolnog zdravlja! Mazite se, ali i pazite se.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button