Zanimljivosti i savjeti - 4. travnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Popularno ulje naranče treba koristiti uz oprez

Osvježavajuć i ugodan miris, blagotvorno djelovanje na kožu, a pritom i odlični rezultati u čišćenju doma, smjestili su eterično ulje naranče visoko na ljestvici popularnosti. Međutim, u njegovom korištenju treba biti oprezan

eterično ulje naranče

Ulje naranče (točnije, slatke naranče Citrus sinensis) među najomiljenijim je i najčešće korištenim eteričnim uljima. Od davnina je poznato po brojnim blagotvornim svojstvima, od ugodnog mirisa koji podiže raspoloženje do antimikrobnog, protuupalnog i njegujućeg djelovanja.

Stoga se narančino ulje doima kao „multipraktik“ koji se može bezbrižno koristiti. No u primjeni svih eteričnih ulja, pa tako i narančinog, uvijek treba imati na umu da su to moćni koncentrati koji zahtijevaju promišljenu uporabu, počevši od pažljivog doziranja.

Blagdanska aromaterapija za bolje zdravlje i raspoloženje

Što treba znati o korištenju na koži

Narančino ulje često se dodaje u aromaterapijske pripravke za masažu jer pomaže pri smanjenju napetosti i boli potičući cirkulaciju te pospješujući izlučivanje štetnih tvari iz tijela, zbog čega doprinosi i rješavanju celulita. I pripravci za uobičajenu njegu često se obogaćuju narančinim uljem jer izvrsno obnavlja kožu i pojačava njezinu otpornost na nepovoljne vanjske utjecaje.

U navedenim slučajevima najsigurnije je ići na profesionalnu aromaterapiju ili koristiti gotove standardizirane aromaterapijske i kozmetičke preparate.

Ako pak sami izrađujete masažne i njegujuće pripravke s narančinim uljem, svakako se ovoga pridržavajte:

  • Općenito je pravilo da se eterična ulja ne nanose na kožu nerazrijeđena, pa to vrijedi i za ulje naranče. Najprije se mora pomiješati s nekim baznim uljem poput onih od badema, lješnjaka, avokada, jojobe, kokosa… Pritom slijedite provjerene recepte, a u slučaju bilo kakve nedoumice savjetujte se s aromaterapeutom.
  • Kod nekih osoba eterična ulja mogu izazvati iritacije ili alergijske reakcije. Stoga se prije uporabe eteričnog ulja preporučuje nanijeti kap na unutrašnju stranu podlaktice te pratiti kako koža reagira.
  • Premda se narančino ulje ne ubraja među eterična ulja s visokim rizikom fototoksičnosti (nepovoljnog međudjelovanja sa sunčevom svjetlošću), najsigurnije je da ne nanosite na kožu pripravke s narančinim uljem ako potom namjeravate izaći na otvoreno.

Oprezno s konzumiranjem

U aromaterapiji se narančino ulje ponekad koristi i u pripravcima za poticanje teka i probavnih tegoba, a koji se uzimaju na usta, ali to se ne smije provoditi bez nadzora aromaterapeuta. Eterična ulja inače nisu namijenjena u prehrambene svrhe, odnosno za uzimanje na usta, jer mogu izazvati proljev, grčeve te čak i trovanje.

Premda se u niskim koncentracijama nalaze u nekim dodacima prehrani ili se njima aromatiziraju neke namirnice, to su standardizirane formulacije.

No postoje i razni „kućni“ recepti što kruže internetom, poput aromatiziranja palačinki, čokolade i drugih slastica narančinim uljem. O tome se najprije posavjetujte s iskusnijim aromaterapijskim i(li) kulinarskim stručnjakom.

Zašto se ne preporučuje zagrijavanje

Narančino ulje omiljeno je sredstvo za oplemenjivanje zraka u zatvorenom prostoru jer – osim što razvedrava duh, razbistruje misli i povećava koncentraciju – odličan je osvježivač i dezinficijens. Po mogućnosti, koristite ga u ultrazvučnom difuzoru koji raspršuje eterična ulja s vodom u obliku fine maglice ili nebulizatoru (klasičan difuzor koji raspršuje eterična ulja bez dodavanja vode) zato što se u njima eterična ulja ne zagrijavaju.

Tako njihova svojstva i djelovanje ostaju u potpunosti očuvani, za razliku od aroma lampe u kojoj se uslijed zagrijavanja eterična ulja mijenjaju te se smanjuje njihov učinak. Ako narančinim (ili bilo kojim drugim) uljem prožimate prostor, povremeno ga temeljito prozračite jer koncentracija eteričnih ulja u zraku ne smije biti intenzivna; među ostalim i zato što su zapaljiva.

Uvijek treba imati na umu zapaljivost eteričnih ulja, uključujući njihovo sve popularnije ukapavanje u sušilicu rublja kao način prirodnog parfimiranja odjeće i posteljine (najbolje je nakapati 2 do najviše 3 kapi na takozvanu lopticu ili kuglicu za sušenje, a ne izravno u stroj). No, narančino ulje nije za to pogodno jer, kao i druga citrusna ulja, ima niže plamište od otprilike 40°C. Plamište je minimalna temperatura pri kojoj je u zraku dovoljno isparenog ulja da može planuti, a plamište eteričnog ulja mora biti više od temperature zagrijavanja sušilice, koja najčešće iznosi od 55 do 60°C.

Kao najsigurniji odabir, u tu se svrhu preporučuju eterična ulja čije je plamište iznad 80°C poput sandalovine, palmarose ili cedra, a treba izbjegavati ulja s nižim plamištem poput već spomenute naranče, kao i mente i eukaliptusa.

Osvježivač prostora i sredstvo za čišćenje

Narančino ulje preporučuje se i kao dodatak u „uradi sam(a)“ verzijama osvježivača prostora (ukapa se u vodu u bočici s raspršivačem) te za izradu pripravaka za čišćenje.

Naime, narančino ulje je prirodni odmašćivač koji se često nalazi i u industrijski proizvedenim sredstvima za čišćenje doma. Čistite li izravno s narančinim uljem, nakapajte vrlo malu količinu na zamašćeno, odnosno zaprljano mjesto, ostavite 15 minuta, te uklonite ostatak krpom od mikrofibre te uobičajeno isperite.

biljno bazno ulje SPA aromaterapija beauty bazna ulja

Jednostavni i genijalni načini na koje se mogu koristiti biljna ulja

Dobro odabrano biljno bazno ulje, može zamijeniti više kozmetičkih proizvoda te pretvoriti vašu beauty rutinu u aromaterapijsko spa iskustvo!

SAZNAJTE VIŠE

Još nekoliko upozorenja

U primjeni narančinog (kao i svakog drugog) eteričnog ulja pomno se pridržavajte uputa o uporabi i čuvanju. Obavezno ih držite izvan dosega djece i kućnih ljubimaca.

Trudnice, dojilje, mala djeca i osobe sa zdravstvenim tegobama najprije se trebaju savjetovati s liječnikom i aromaterapeutom, smiju li uopće koristiti narančino ili ikakvo drugo eterično ulje. 

Pri odabiru narančinog (i bilo kojeg drugog) eteričnog ulja čuvajte se lažnjaka jer su, zbog velike potražnje, eterična ulja često patvorena sintetskim mirisima. Stoga je pri kupnji važno provjeriti jesu li 100 posto čista, prirodna i kemotipizirana, odnosno proizvedena prema najvišim ekološkim standardima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button