Zanimljivosti i savjeti - 10. kolovoza 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Pomodoro tehnika: spas za prezaposlene

Upravljanje vremenom nikada nije lako, posebno kada smo prezaposleni. Rješenje bi se moglo naći u usvajanju jednostavne pomodoro tehnike koja je osvojila svijet

pomodoro tehnika

Pomodoro tehnika je alat za upravljanje vremenom koji uključuje dijeljenje radnih zadataka u intervale od 25 minuta, poznate kao „pomodoros“ (na talijanskom rajčice), sa zakazanim odmorima između svakog intervala. Koriste je i zaposleni i učenici, njezin je neslužbeni simbol kuhinjski tajmer u obliku rajčice, a o tehnici piše i popularni portal Verywell.com.

Dakle, obaviti nešto na vrijeme i ukloniti s popisa obaveza, pruža iznimno zadovoljstvo. Međutim, ako imate problem s upravljanjem svojim vremenom ili ako se osjećate preopterećeni količinom posla, ponekad može biti pravi izazov obaviti sve što je potrebno. U tom je slučaju tehnika upravljanja vremenom spasonosno rješenje.

Je li moguće precizno izmjeriti stres u organizmu?

Kako vježbati Pomodoro tehniku?

Pomodoro tehnika vrlo je jednostavna, treba samo slijediti osnovne korake:

 • Odaberite svoj zadatak.
 • Postavite tajmer na 25 minuta.
 • Radite na zadatku dok se mjerač vremena ne isključi.
 • Odmorite se 5 minuta, pa nastavite po ovom obrascu u intervalima od 25 minuta.
 • Uzmite dulju pauzu od 15 do 30 minuta svaka četiri pomodoro intervala.

Savjeti koji vam mogu pomoći

Izaberite svoj tajmer (mjerač vremena). Korištenje mjerača vremena može vam pomoći da ostanete na pravom putu i da ne prekoračite svoje intervale. Možete koristiti staromodni kuhinjski tajmer ili aplikaciju za mjerenje vremena na svom mobitelu. Ako radite na računalu, neki preglednici imaju implementirane pomodoro timere.

Planirajte svoje zadatke. Korisno je isplanirati svoje zadatke za taj dan i procijeniti koliko vam je pomodoro intervala potrebno za svaki zadatak. Podijelite složene zadatke na svojim popisima obaveza na manje dijelove, tako da ih možete jednostavno podijeliti u pomodoro intervale.

Iskoristite pauze na najbolji mogući način. Iskoristite pauze za gutljaj vode, grickanje grickalice, protezanje udova, kratku meditaciju ili šetnju. Ove vam aktivnosti mogu pomoći da se vratite poslu svježiji.

Prilagodite sebi intervale. Ako ste isprobali Pomodoro tehniku i smatrate da vam 25-minutni pomodoro intervali ili 5-minutne pauze ne odgovaraju, možete prilagoditi vrijeme kako vama odgovara. U suštini, ideja je odrediti segmente vremena predviđene za posao i vrijeme za pauzu između tih segmenata kako biste opustili svoj um i osvježili se.

Kako je razvijena Pomodoro tehnika?

Možda se pitate kako je ova tehnika razvijena i zašto se vremenski intervali mjere u jedinicama zvanim „rajčice“? Tehniku Pomodoro razvio je 1987. godine Talijan Francesco Cirillo, koji na svojoj web stranici objašnjava kako je nastala.

Kao student koji je pripremao ispite, Cirillo se je našao u situaciji da se nije mogao usredotočiti na svoje knjige. Upotrijebio je kuhinjski tajmer u obliku rajčice (poznat kao “pomodoro” na talijanskom) te ga postavio da mjeri vrijeme dvije minute te je tako sebe izazvao da ostane usredotočen samo dvije minute. Kad je u tome uspio, postavio je mjerač vremena na duži interval i otkrio da mu je to pomoglo da ostane usredotočen na svoj zadatak. Eksperimentirao je s različitim dužinama intervala i otkrio da je idealno odrediti 25 minuta rada nakon kojih slijedi 5 minuta pauze. Intervali od 10 minuta bili su prekratki da bi se nešto obavilo, a intervali od sat vremena bez pauze bili su predugi.

U razvoju tehnike, Cirillova motivacija bila je učinkovito iskoristiti vrijeme i pretvoriti ga u saveznika, umjesto da o njemu razmišlja kao o opakom predatoru kojeg se treba bojati i kojeg treba izbjegavati.

Prednosti Pomodoro tehnike

Ovo su neke od prednosti Pomodoro tehnike:

 • Potiče usredotočen rad – određivanje vremena predviđenog samo za posao može vam pomoći da ostanete usredotočeni na svoj zadatak i spriječiti da vas ometaju druge stvari, kao što je provjeravanje društvenih medija, pražnjenje perilice posuđa ili prebacivanje na drugi zadatak.
 • Pomaže vam da počnete – ponekad, ako imate puno posla, to vam može djelovati nemoguće i možda ne znate odakle početi. Pomodoro tehnika pomaže vam da se organizirate razlažući zadatke na manje dijelove s kojima je lakše izaći na kraj, a koje možete rješavati jedan po jedan.
 • Poboljšava učinkovitost – ako ste skloni odugovlačiti ili vas je lako omesti, Pomodoro tehnika može vam pomoći da bolje upravljate svojim vremenom tako što vas čini odgovornim prema sebi. Može vam pomoći da svoje vrijeme iskoristite učinkovitije i ostvarite svoje ciljeve.
 • Smanjuje stres i tjeskobu – ako vam se bliži rok, vrijeme vam se ponekad može činiti neprijateljem i uzrokovati stres i tjeskobu. Imati okvir za upravljanje svojim vremenom može vam pomoći da osjećate kako držite stvari pod kontrolom te smanjiti stres i tjeskobu.

Nedostaci Pomodoro tehnike

 • Fiksni intervali i pauze ponekad mogu djelovati previše kruto i regulirano.
 • Može biti stresno ako zadatak traje dulje od propisanog intervala.
dobre i zdrave navike i rutine

Sve je stvar navike? Svakodnevne rutine uz koje se osjećamo bolje

Dobre rutine mogu značajno unaprijediti kvalitetu našeg života. Ako ih nemate, vrijeme je da poradite na njihovom stvaranju

SAZNAJTE VIŠE
 • Ako vaš zadatak završi prije pauze, možda ćete se pitati što učiniti.
 • Takva podjela vremena ne uzima u obzir prekide koji su izvan vaše kontrole. Na primjer, možda vam mogu uletjeti i drugi zadaci ili su tu kolege koji zahtijevaju vašu pažnju na poslu.

Zaključno

Ako tražite strategiju upravljanja vremenom koja će vam pomoći da budete produktivniji i iskoristite svoj radni dan na najbolji način, vrijedi isprobati Pomodoro tehniku da vidite djeluje li vam. Možete isprobati 25-minutne intervale s 5-minutnim pauzama ili prilagoditi intervale svojim potrebama.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button