Lijekovi i terapije - 14. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Počelo ispitivanje testa koji može prepoznati 50 vrsta raka prije pojave simptoma

U Velikoj Britaniji u ponedjeljak je započelo najveće ispitivanje u svijetu krvnog testa Galleri koji se može iskoristiti za rano otkrivanje više od 50 vrsta karcinoma

test Galleri rano otkrivanje 50 vrsta karcinoma

Kako piše Reuters, a prenosi Jutarnji.hr, Galleri test djeluje tako da traži kemijske promjene u fragmentima genetskog koda, koji cure iz tumora u krvotok.

Ispitivanje provodi britanski Nacionalni zdravstveni servis (NHS). U njemu će sudjelovati 140.000 dobrovoljaca kako bi se ispitalo koliko je test uspješan u sklopu nasumičnog kliničkog ispitivanja. Polovici sudionika odmah će se analizirati uzorak krvi testom Galleri.

Što će biti najznačajnije medicinsko otkriće u sljedećih 25 godina

Rano otkrivanje raka drastično povećava šanse za preživljavanje

Test tvrtke Grail, koji je dostupan jedino još u Sjedinjenim Državama, može otkriti u kojem dijelu tijela se počeo razvijati rak s visokim stupnjem preciznosti.

Test analizira DNK u krvi pacijenta kako bi otkrio dolazi li iz stanica raka. Poznato je da rano otkrivanje raka drastično povećava šanse za preživljavanje.

„Moramo pažljivo proučiti Galleri test kako bismo saznali može li u značajnom postotku smanjiti broj karcinoma dijagnosticiranih u poodmakloj fazi“, izjavio je Peter Sasieni, profesor prevencije raka pri Kraljevskom koledžu u Londonu.

„Ovaj test mogao bi označiti prekretnicu za rano otkrivanje karcinoma i uzbuđeni smo što vodimo ovako važno istraživanje“, rekao je.

Rak pluća, debelog crijeva, prostate i dojke najčešći uzroci smrtnosti od raka u nas

Reuters navodi da je rak pluća vodeći uzrok smrti od raka u Ujedinjenom Kraljevstvu i čini oko petine svih smrtnih slučajeva od karcinoma.

Prema podacima iz 2019., u Hrvatskoj su rak pluća, debelog crijeva i prostate najčešći uzroci smrtnosti od raka. Kod žena su rak pluća, debelog crijeva i dojke.

Rak dojke i liječenje - Rano otkrivanje raka spašava život

Rano otkrivanje raka dojke spašava život

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor kod žena, a rano otkrivanje raka dojke omogućava izlječenje bez kemoterapije i zračenja,...

SAZNAJTE VIŠE

Galleri test djeluje tako da traži kemijske promjene u fragmentima genetskog koda, koji cure iz tumora u krvotok. Poznato je da neki zloćudni tumori izbacuju DNK u krvotok puno prije nego što osoba počne osjećati simptome. U teoriji, test vrlo brzo ukazuje na dijagnozu pa liječenje može započeti ranije, čime se drastično poboljšavaju šanse za preživljavanje.

Važno je istaknuti da Galleri test ne može prepoznati sve vrste raka i ne može zamijeniti programe prevencije, poput onih za rak dojke i debelog crijeva.

Izvor: https://www.jutarnji.hr/life/znanost/pocelo-ispitivanje-testa-koji-moze-prepoznati-50-vrsta-raka-prije-nego-sto-se-pojave-simptomi-uzbudeni-smo-15101839

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button