Zanimljivosti i savjeti - 6. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Novi tehno pomagači za zdraviji i jednostavniji život

Donosimo izbor izuma na području zdravlja koji su privukli veliku pozornost svjetske javnosti u protekloj godini te osvojili brojne nagrade za inovativnost

tehnologija gadgeti medicina zdravlje

U području zdravlja događa se veliki „bum“ gadgeta za osobnu uporabu, koji pomažu u prevenciji te olakšavaju zdravstvene tegobe. Domišljato dizajnirane spravice posljednja su riječ tehnologije, s umjetnom inteligencijom i mobilnim aplikacijama za što jednostavnije korištenje.

Na početku nove godine predstavljamo nekoliko najzanimljivijih.

ViraWarn - zracni detektor koronavirusa 2

Zračni detektor koronavirusa

Američka tvrtka Opteev nedavno je predstavila zračne detektore ViraWarn pomoću kojih se testiranje na koronavirus provodi analizom daha, a osmislili su i detektore koji analiziraju zrak u zatvorenim prostorima te upozoravaju na prisutnost koronavirusa. Prema istraživanju američkog Nacionalnog instituta zdravlja (NIH), ViraWarn trenutačno i s visokom pouzdanošću otkriva COVID-19, kao i viruse gripe. 

Empatična tehnologija: što sve o nama znaju suvremeni uređaji?

Rješenja protiv štucavice i hrkanja 

Proučavajući podražaje uslijed kojih se javlja štucanje, profesor neurokirurgije Ali Seifi s američkog Sveučilišta Texas osmislio je uređaj HiccAway nalik na slamku, koji pri gutanju male količine vode smiruje štucavicu. Uređaj stimulira živce ključne za rad ošita i glote (organa za stvaranje glasa) tako što ih „resetira“ te štucanje prestaje. Međunarodno istraživanje, čije je rezultate objavila Američka medicinska udruga (AMA), pokazalo je da HiccAway brzo zaustavlja štucanje u više od 90 posto slučajeva.

Motion Pillow – jastuk protiv hrkanja

Iz korejskog dizajnerskog studija 10minds stiže pak Motion Pillow, jastuk koji „osjeća“ položaj glave spavača i pomoću posebnog uređaja prati zvukove hrkanja. Pritom se jastuk lagano napuhuje kako bi namjestio glavu spavača u optimalan položaj, tako da gornji dišni putovi budu što „prohodniji“, pa se hrkanje smanjuje ili posve prestaje.

High-tech aromaterapeut

Francuska tvrtka Family Self Care u suradnji s liječnicima, aromaterapeutima, ljekarnicima i znanstvenicima lansirala je SelfCare1 – uređaj za personaliziranu njegu eteričnim uljima. Prvi na svijetu „aromaterapijski asistent“ s umjetnom inteligencijom omogućuje korisniku da pomoću mobilne aplikacije napravi svoj zdravstveni profil. Uređaj prema tome pripravlja prirodnu kozmetiku i ljekovite pripravke (npr. za prehladu, glavobolju, probavne tegobe) na bazi eteričnih ulja zajamčene kakvoće. Svaki pripravak izrađuje se u jednoj dozi za trenutačnu uporabu, uz detaljne upute kako ga koristiti.   

Mini asistent za čitanje

Izraelska tvrtka OrCam mnoge je oduševila mini kamerom koja olakšava čitanje osobama sa slabijim vidom i poteškoćama u čitanju (uključujući disleksiju) tako što im „izgovara“ tekst. Mali ručni uređaj OrCam Read usmjeri se na tekst te se klikom na tipku ili glasovnom naredbom skeniraju željeni dijelovi teksta s bilo koje printane površine ili ekrana, i trenutačno se prevode u „govor“. Uređaj može biti od velike pomoći i osobama koje zbog školovanja, posla i sličnog moraju puno čitati.

Kućni robot za fizikalnu terapiju

Korejski H-Robotics lansirao je Rebless, robotski stroj kojeg pacijenti samostalno kod kuće koriste za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju, u dogovoru s terapeutom. Na najraznovrsnije načine mogu se razgibavati ruke i noge, a uz pomoć mobilne aplikacije pacijenti i terapeuti istodobno mogu pratiti napredak u vježbanju.

Potpuno neinvazivno mjerenje šećera u krvi

Japanska tvrtka Quantum Operation tvrdi da je proizvela prvi u svijetu potpuno neinvazivan mjerač glukoze u krvi, koji ne zahtijeva ni ubode, ni umetanje senzora pod kožu. Uređaj se nosi na zglavku poput ručnog sata, te samim dodirom o kožu kontinuirano prati razinu šećera u krvi 24 sata na dan. Proizvođač najavljuje da uskoro stiže na tržište.

WIM - termalni high-tech flaster za bezbolniju mjesecnicu 1

Termostat za bezbolniju mjesečnicu

Ruske produkt dizajnerice Lidia Grits i Sofia Papenova namjeravaju uskoro lansirati na tržište toplinski flaster WIM za ublažavanje menstruacijske boli i grčeva. Samoljepivi high-tech oblog od medicinskog silikona ima punjive baterije, kao i mini termostat za optimalno podešavanje temperature. Bit će dostupan u više boja kako bi se lakše mogao uskladiti s odjevnim kombinacijama.

Skener za kožu

Korejski studio BDCI u suradnji s tvrtkom Samsung razvija skener za stanje kože At-Skin, s lećom koja se pričvrsti na kameru pametnog telefona. Uređaj „prepoznaje“ znakove kožnih promjena i bolesti te preporučuje savjetovanje s dermatologom. Tvorci At-Skina nadaju se da će uskoro biti od pomoći u sprečavanju i što ranijem otkrivanju kožnih bolesti, uključujući melanom.

EKG u džepnom izdanju

Irski studio Design Partners dizajnirao je prsluk Viscero od „pametne“ tkanine sa sićušnim elektrodama, i sa „džepom“ u koji se umeće minijaturni EKG uređaj. Viscero je neprimjetan ispod odjeće, a nastao je u suradnji s kardiolozima kao praktičnija inačica holteru kojeg pacijenti nose na tijelu za praćenje rada srca u svakodnevici. Prsluk je periv i može se koristiti tridesetak puta, a EKG uređaj jednostavno se premješta na novi prsluk. Upravo se provode istraživanja je li Viscero spreman za masovnu uporabu. 

Medicinski gadgeti za nadzor zdravlja

Medicinski gadgeti u službi zaštite zdravlja

Spoj tehnologije, medicine i mode kojem svjedočimo nije samo trend, nego potencijalno rješenje za pravovremenu i odgovarajuću zaštitu zdravlja...

SAZNAJTE VIŠE

Ultrazvučna kontracepcija za muškarce

Budući da je muška kontracepcija još u mnogočemu tabu tema, svodi se na samo dvije opcije: kondom ili vazektomiju. No, nedavno je predstavljena tehno alternativa – uređaj Coso koji „neutralizira“ spermije. Izum njemačke produkt dizajnerice Rebecce Weiss sofisticirana je baterijska spravica u obliku posude u kojoj se voda lagano zagrije na određenu temperaturu, a potom muškarac sjedi nekoliko minuta s testisima uronjenim u vodu. Pritom uređaj provodi ultrazvučni tretman kojim se privremeno zaustavlja regeneracija spermija. Kontracepcija postaje djelotvorna u roku od dva tjedna, a učinak traje najmanje dva mjeseca. Ako muškarac prekine s tretmanima, plodnost mu se vraća na uobičajenu razinu u roku od šest mjeseci. Tretman je precizno kontroliran pomoću „tajmera“ i dosad se pokazao posve bezbolnim i bez nuspojava. No tim stručnjaka koji stoji iza uređaja Coso ističe da će ga pustiti na tržište tek kada ga temeljito provjere u daljnjim kliničkim istraživanjima.

Fotografija na naslovnici: http://www.motionpillow.com/en/home.do

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button