Zanimljivosti i savjeti - 20. prosinca 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Nova nada za liječenje: Personalizirana CAR-T terapija stiže u KBC Zagreb

Personalizirana CAR-T terapija konačno će biti dostupna u Hrvatskoj, točnije u KBC Zagreb

personalizirana CAR-T terapija u KBC Zagreb

Svi se sjećaju malene Nore Šitum koja se borila s limfoblastičnom leukemijom i, nažalost, nije dočekala primjenu CAR-T metode liječenja, odnosno liječenja vlastitim stanicama.

Dobra je vijest da je sada KBC Zagreb postao prva bolnica u ovom dijelu Europe u kojoj će se od nove godine primjenjivati personalizirana CAR-T terapija. CAR-T terapija je personalizirana terapija vlastitim modificiranim stanicama koje uništavaju stanice raka.

Posljednjih desetljeća postignut je izvanredan napredak u liječenju dječjih malignih bolesti

CAR-T terapija u KBC Zagreb

CAR-T metoda se temelji na korištenju bijelih krvnih T-stanica koje se genetski modificiraju na način da napadaju i uništavaju stanice raka. Tako poboljšane vraćaju se u organizam i potiču imunološki sustav da napada maligne stanice.

“Stanice u laboratoriju se uzgajaju oko 14 dana, čeka se određeni broj stanica koji imaju terapijsku vrijednost, stanice se zamrzavaju u SAD-u, vraćaju se k nama na čuvanje, do trenutka kada terapija pacijentu treba biti dana”, objasnila je Branka Golubić-Ćepulić, predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju, za Dnevnik.hr.

akutna megakariocitna leukemija, AML, Mila Rončević, liječenje, simptomi, leukemija

Malena Mila ujedinila Hrvatsku: Ovo je podvrsta leukemije od koje boluje

Hrvatska se ujedinila i prikupila 18 milijuna kn za dvogodišnju Milu Rončević, koja boluje od teške i rijetke akutne...

SAZNAJTE VIŠE

Nova nada za oboljele

Dodala je da se 40 do 45% bolesnika može izliječiti tom metodom. U Hrvatskoj na godinu od akutne limfoblastične leukemije oboli između 25 i 35 djece. Stoga je ova CAR-T metoda nova nada za oboljele.

Terapija košta dva i pol milijuna kuna te je uvrštena na listu posebno skupih lijekova HZZO-a. Svi pacijenti kojima je to potrebno moći će primiti terapiju i ne postoji ograničenje broja koji bi HZZO nametao za korištenje tog fonda, piše Dnevnik.hr.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button