Zanimljivosti i savjeti - 10. ožujka 2022.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Neriješena dvojba: je li bolji čaj iz vrećica ili iz rinfuze?

Jedan je od glavnih argumenata u prilog čaja iz rinfuze njegova viša kvaliteta od čaja u vrećicama. No, još jedna okolnost baca sjenu na vrećice

caj iz vrecica caj iz rinfuze

Ljubitelji čaja trebali bi provjeravati od čega su napravljene čajne vrećice jer možda s omiljenim napitkom piju mikroskopske čestice plastike, otkrilo je kanadsko istraživanje koje je prije tri godine podiglo mnoštvo prašine, kako među potrošačima, tako i među proizvođačima. Naime, ekipa s McGillovog sveučilišta u Montrealu pribavila je čajeve od četiriju brendova upakiranih u plastične vrećice. Izvadili su sadržaj i uronili prazne vrećice u vodu zagrijanu na 95 stupnjeva Celzija, kao da kuhaju čaj.

Zdravlje u šalici: čajevi pomažu u borbi protiv virusa

Pokus je pokazao da jedna plastična čajna vrećica može tijekom namakanja u jako vrućoj vodi osloboditi velike količine plastike u vašu šalicu. Konkretno, 11,6 milijardi čestica mikroplastike i 3,1 milijardu čestica nanoplastike, potpuno nevidljivih prostim okom. Te su količine tisuću puta više od onih pronađenih u drugim namirnicama, piše u istraživanju objavljenom 2019. u časopisu Environmental Science & Technology journal.

Birajte čajeve u rinfuzi

Voditeljica ekipe s McGilla, Laura Hernandez, rekla je medijima da su bili iznenađeni količinom  ispuštene plastike u usporedbi s onom zabilježenom u istraživanjima s vodom u plastičnim bocama. Po njenom mišljenju, broj otkrivenih čestica toliko je velik jer se istraživanje koncentriralo na dvije najmanje vrste čestica – mikroplastične i nanoplastične. Drugi je mogući uzrok činjenica da je u njihovom istraživanju plastika bila izložena skoro kipućoj vodi, a ne vodi sobne temperature, istaknula je Hernandez. 

Javnost nije upoznata s markama i proizvođačima čajeva koji su korišteni u istraživanju. „Potrošač treba izbjegavati plastična pakovanja, a ne konkretan brend niti vrstu čaja“, istaknula je. „Potičemo potrošače da kupuju čaj u rinfuzi koji se prodaje bez pakovanja ili onaj u papirnatim vrećicama. Zaobilaženje plastičnih čajnih vrećica ima i ekološku dimenziju jer usporava rastuće zagađenje plastikom.“

Plastika daje piramidalni oblik

Čaj, bilo „pravi“, od azijske biljke Camellia sinensis ili od drugih biljaka, priprema se namakanjem suhog i zdrobljenog lišća u vrućoj vodi. Spojevi odgovorni za miris i okus otapaju se gotovo trenutačno u vodi, lakši polifenoli, kofein i spojevi povezani s teksturom nešto sporije, a najteži spojevi (teži polifenoli, flavanoli i tanini) najsporije. Čim dulje čaj stoji u vodi, više se tanina oslobađa. Umjerena količina tanina obogaćuje okus, ali prevelika količina daje gorčinu. Ako volite jak čaj, bolje je upotrijebiti više lišća ili vrećica, nego pustiti smjesu da se duže namače jer bi to samo pojačalo gorak okus. 

Većina ljubitelja čaja (96% britanskih čajopija) priprema napitak s vrećicama, a one se uglavnom izrađuju od papira i male količine plastike. Neki od vodećih proizvođača prešli su na vrećice s višim udjelima plastike jer to pomaže vrećici da duže ostane u piramidalnom obliku, koji omogućuje bolje izvlačenje sastojaka iz listića. Prevladava mišljenje da je čaj iz vrećica lošiji jer uglavnom sadrži lišće niže klase.

cajevi za zdravlje

Nezaslađeni čajevi – najzdraviji napitci na svijetu

Povodom Međunarodnog dana čaja vodimo vas kroz povijest ovih dragocjenih toplih napitaka te istražujemo koji su zaslužili titulu najzdravijih

SAZNAJTE VIŠE

Utjecaj plastike na zdravlje

No, dok listići u razasutom stanju sadrže više bioaktivnih tvari, listići u vrećicama isjeckani su na manje komade, što navodno unapređuje proces otpuštanja sastojaka u vodu. Također, sastojci u vrećici ponekad uključuju više stabljika, koje sadrže više L-teanina. Stoga bi čaj napravljen od razasutih listića mogao imati bolji okus, ali onaj iz vrećice ima više hranjivih sastojaka. A kakve su posljedice mikro i nano plastičnih čestica, ako ih popijete s čajem?  Dr. Hernandez kaže da još nema konačnih saznanja o mogućim utjecajima na zdravlje. To znači da ljubitelji čaja, u očekivanju novih spoznaja, mogu piti omiljeni napitak iz plastičnih vrećica – na svoju odgovornost.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button