Zanimljivosti i savjeti - 16. studenoga 2019.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Što to muči milenijalce? 10 najčešćih bolesti i poremećaja Generacije Y

Milenijalci ili Generacija Y rođeni su između 1978. i 2000. godine, a ovo su najčešći zdravstveni problemi koji ih pogađaju

milenijalci ili generacija y

Nedavno objavljeno istraživanje koje je provela američka udruga Blue Cross Blue Shield Association (BCBSA) sugerira da se zdravlje milenijalaca znatno pogoršava s godinama u odnosu na vršnjake iz prethodnih generacija iako se čini da više od prethodnika ulažu u zdravlje i wellness.

Milenijalci ili Generacija Y koji su 2017. bili u dobi između 34 i 36 godina bili su 11% manje zdravi od pripadnika Generacije X  koji su u toj dobi bili 2014. godine.

Istraživanje je izdvojilo 10 vodećih zdravstvenih problema milenijalaca rangiranih prema negativnom utjecaju na zdravlje:

  1. Depresija major (unipolarna velika depresija)
  2. Poremećaj upotrebe supstanci
  3. Alkoholizam
  4. Hipertenzija
  5. Hiperaktivnost
  6. Psihotična stanja
  7. Crohnova bolest i ulcerozni kolitis
  8. Visok kolesterol
  9. Ovisnost o duhanu
  10. Dijabetes tip 2

Efekt prijateljstva: Zašto je druženje toliko važno za naše zdravlje?

Iako stručnjaci nisu toliko iznenađeni top listom zdravstvenih tegoba, ono što ih zabrinjava jest njihova pojavnost (prevalencija) u odnosu na pojavnost tih stanja u prijašnjim generacijama. Tako je prevalencija osam od navedenih 10 zdravstvenih tegoba više od 10% veća kod milenijalaca koji su 2017. bili u dobi između 34 i 36 godina u odnosu na pripadnike Generacije X  koji su u toj dobi bili 2014. godine. Istovremeno, 83% od 55 milijuna milenijalaca obuhvaćenih istraživanjem smatralo je da su dobrog ili izvrsnog zdravlja unatoč tome što su brojke pokazale suprotno.

Mentalno zdravlje na udaru

U odnosu na ostatak populacije, Generacija Y ima više bihevioralnih poremećaja. Najveći porast stopa prevalencije uočen je kod depresije major i hiperaktivnosti. Općenito, uočeno je da je mentalno zdravlje milenijalaca najviše ugroženo.

Rezultate je komentirala prof. Deborah Serani s Adelphi University i autorica knjige „Živjeti s depresijom“. Istaknula je da je rezultati nisu iznenadili te je izdvojila nekoliko okolnosti u kojima milenijalci odrastaju, a koje doprinose njihovom lošijem zdravlju.

Tehnološki napredak

Zbog tehnologije, milenijalci su prva generacija koja odrasta bez da su naučili kako održati kontakt očima, kako prepoznavati izraze lica ili produbiti svijest o „teksturi“ emocija kako unutar njih samih, tako i unutar drugih, što im otežava razumijevanje njihovih misli i osjećaja.

Milenijalci i medijska preopterećenost

Internet je omogućio 24-satni ciklus vijesti koji je omogućio da djeca milenijalci budu izložena zastrašujućim novostima o terorizmu, prirodnim i drugim katastrofama, nasilju, pričama kojima njihovi prethodnici nisu bili izloženi u tolikoj mjeri. Sve to je utjecalo na njihovu prožetost osjećajima bespomoćnosti, beznađa i straha vezanim uz te događaje, bilo da su o njima čitali, gledali video zapise ili osobno svjedočili, a strah su na njih prenosili i odrasli članovi obitelji.

FOMO, strah, strah od propuštanja

FOMO: strah od propuštanja u popularnoj kulturi dobio je svoju kraticu

I dok je strah od propuštanja (bolje prilike) oduvijek bio prisutan kod ljudi, pojavom društvenih mreža FOMO se počeo...

SAZNAJTE VIŠE

“Svi su pobjednici”

Učenje o tome kako pobijediti ili izgubiti zamijenjeno je sigurnom zonom tipke za reset ili pauzu. Filozofija poput one “Svi su pobjednici” koči prirodan proces učenja o tome kako se nositi s neuspjehom te razviti otpornost. Zbog toga mnogi milenijalci imaju teškoća u toleriranju stresnih događaja, lako postaju frustrirani te izbjegavaju zahtjevne situacije kako ne bi potonuli.

Zaposleni roditelji

S obzirom na to da su roditelji počeli više raditi kako bi ispunili financijske zahtjeve, milenijalci su bili izloženi promjenama koje nisu poznavale prethodne generacije. U njihovom životu bilo je manje zajedničkih obiteljskih obroka. Radno vrijeme roditelja teško je predvidivo, kao i slobodno vrijeme tijekom vikenda. Njihov svijet bio je osamljeniji u odnosu na prethodnike.

Generacija Y radi posao bez radnog vremena

Mnogi milenijalci rade posao koji nema striktno radno vrijeme te se može raditi i online. Međutim, zbog toga često rade vikendima i tijekom praznika. Stoga nikad nemaju mogućnost za odmak, za punjenje baterija, odnosno “pravi odmor” što ugrožava njihovo mentalno zdravlje.

Milenijalcima se svakako preporučuje da više ulažu u mjere prevencije te da obavljaju redovito zdravstvene preglede kako bi se zdravstvene tegobe i poremećaji mogli pravovremeno početi liječiti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button