Zanimljivosti i savjeti - 19. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Jesu li mikrovalne pećnice doista sigurne za zdravlje?

Neki kritičari tvrde da mikrovalna pećnica loše utječe na naše zdravlje, no je li to zaista tako i koliko je zdrava hrana iz popularne mikrovalke?

mikrovalna pećnica i je li hrana iz mikrovalke dobra za zdravlje

Kritičara mikrovalnih pećnica ima možda podjednako toliko koliko i njezinih poklonika. Tko je u pravu?

U današnje vrijeme gotovo i ne postoji kućanstvo bez mikrovalne pećnice. Njezina je upotreba doista raširena i razlolika – ne samo da se u njoj pripremaju gotova jela, već i kolači, a služi čak i zagrijavaju nejestivih predmeta poput maske za lice (savjet kojeg se može naći na „beauty portalima“). Kritičara mikrovalnih pećnica ima možda podjednako toliko koliko i njezinih poklonika, pa ipak, većina kritika najčešće proizlazi iz nepoznavanja materije o kojoj se govori. No svi stručnjaci se slažu u jednome – hrana iz mikrovalne pećnice sigurno ne zrači, niti je „radioaktivna“.

Da bismo govorili o utjecaju mikrovalnih pećnica na zdravlje, kao i o mitovima koji oko njih kruže, za početak ukratko objasnimo na kojem principu one rade. Kao što im i sam naziv govori, mikrovalne pećnice koriste snagu mikrovalova. Odnosno radio valova visoke frekvencije kakvi se, primjerice koriste kod TV emitiranja ili mobilnih mreža. Oni će se ili reflektirati ili propustiti ili upiti ovisno o materijalu koji im se nađe na putu. Primjerice, metal potpuno reflektira mikrovalove, dok će ih staklo propustiti. S druge strane, materijali koji sadrže vodu (npr. hrana ili tkiva) će energiju radiovalova upiti te je pretvoriti u toplinu. A upravo to se događa u mikrovalnim pećnicama.

Hrana kao lijek: postoje li namirnice koje će smanjiti rizik pojave raka?

Kratka povijest mikrovalnih pećnica

Povijest mikrovalne pećnice seže u razdoblje neposredno prije II. svjetskog rata. Tada je američki inženjer i vrsni stručnjak za radarske cijevi, Percy Spencer, testirao vakuumsku cijev nazvanu magnetron. Tijekom tog postupka otpila se čokoladica u njegovom džepu, pa je, potaknut znatiželjom, napravio eksperiment s kokicama i uspio. Korak po korak stvorio je uređaj koji je pod nazivom Radarange patentirao 1945. godine.

Prva mikrovalna pećnica našla se na tržištu 1947. godine i bila je doista impozantnih dimenzija, visoka gotovo 183 centimetra i teška čak 340 kilograma. Ni cijena joj nije bila mala, pa je za nju trebalo izdvojiti otprilike 5.000 dolara. Prve cjenovno pristupačnije i manje mikrovalne pećnice počele su se u Americi prodavati 1967. godine. Spomenimo i to da se u današnje vrijeme godišnje proda diljem svijeta oko 30 milijuna „mikrovalki“. S obzirom na to da značajno skraćuju proces pripreme i podgrijavanja hrane, opravdano se pretpostavlja da taj trend neće tako brzo početi opadati.

Nakon kratkog pogleda u prošlost, vratimo se na utjecaj mikrovalnih pećnica na zdravlje. Kao što se ističe na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije, mikrovalne pećnice, koriste li se prema uputama proizvođača su sigurne, a također i praktične za podgrijavanje i kuhanje različitih vrsta hrane. Ipak, pritom je nužno pridržavati se i određenih mjera sigurnosti koje se odnose na potencijalno izlaganje mikrovalovima, na opekline te na rukovanje hranom.

Izlaganje mirkovalovima

Dizajn mikrovalnih pećnica osigurava da mikrovalovi ostaju unutar pećnice dok ona radi i dok su vrata zatvorena. Ispuštanje radiovalova kroz staklena vrata i oko pećnice također je dizajnom ograničeno na razinu koja je ispod preporučene međunarodnim standardima. No, moguće je da dođe do „curenja“ mikrovalova u slučaju da je pećnica oštećena, prljava ili ako su na njoj rađene preinake nakon kupnje.

Stoga je vrlo važno održavati je ispravnom i čistom, a u slučaju bilo kakvog oštećenja mora se odnijeti na servis. Upijanje mikrovalova u tkivu dovodi do zagrijavanja. Posebno su osjetljivi organi s lošom opskrbom krvlju i kontrolom temperature (oko ili testisi). Ipak, Svjetska zdravstvena organizacija naglašava da bi se termalno oštećenje u tim organima dogodilo samo nakon duge izloženosti energiji visoke razine, a koja je značajno veća od one koja se bilježi oko mikrovalnih pećnica.

Želite li biti posve sigurni da nećete biti izloženi mikrovalovima, udaljite se od vaše pećnice 50 centimetara dok ona radi. Naime, izloženost se značajno smanjuje s udaljenošću. Osoba udaljena 50 cm od mikrovalke prima otprilike jednu stotinu izloženosti mikrovalovima u odnosu na osobu koja je 5 cm udaljena od pećnice.

Mikrovalna pećnica i rizik od opeklina

Rukovanje mikrovalnom pećnicom može dovesti do opeklina, pri čemu treba spomenuti osobitosti podgrijavanja hrane u mikrovalnoj pećnici u odnosu na tradicionalnu. Za razliku od grijanja vode u tradicionalnoj pećnici kod kojeg para može izaći iz posude tijekom ključanja, u mikrovalnoj pećnici ne mora biti mjehurića, voda se može znatno ugrijati te iznenada prokuhati. Takvo iznenadno „ključanje“ može potaknuti svega jedan mjehurić u tekućini ili ako se u posudu stavi, primjerice, žlica, pa u tom slučaju može doći do ozljeda.

S druge strane, neka jela čija površina nije porozna ili hrana koja je sastavljena od sastojaka koji se zagrijavaju drugačijom brzinom, uslijed neravnomjernog zagrijavanja mogu eksplodirati.

Prijevremeno starenje zbog hrane?

Možda starite zbog prehrane? Provjerite imate li mliječno ili glutensko lice

Naturopatska liječnica iz Londona, dr. Nigma Talib, koju redovito posjećuju holivudske dive poput Penelope Cruz i Sienne Miller, u...

SAZNAJTE VIŠE

Sigurnost hrane

Da bi se govorilo o sigurnosti hrane, treba znati da stopa zagrijavanja u mikrovalnoj pećnici ovisi o nekoliko čimbenika. To su snaga pećnice, sadržaj vode, gustoća i količina hrane. Pri kuhanju se može dogoditi da ono bude nejednako jer mikrovalovi ne prodiru dobro kroz deblje komade hrane, pa dijelovi hrane mogu ostati nedovoljno termički obrađeni. Ako se u njima nalaze potencijalno opasni mikroorganizmi, tada može doći do određenih zdravstvenih rizika.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, hrana kuhana u mikrovalki je sigurna te ima istu hranjivu vrijednost poput one pripremljene u tradicionalnoj pećnici. Ako je vaša mikrovalna pećnica dizajnirana tako da omogućuje i steriliziranje predmeta poput dječjih bočica, potrebno je svakako slijediti upute proizvođača.

Ne stavljajte plastiku u mikrovalke

Za pripremu hrane u mikrovalnoj pećnici uvijek birajte stakleno ili keramičko posuđe, čak i ako posjedujete posude od plastike koja je „sigurna za korištenje u mikrovalnoj pećnici“. Istraživanje američkih znanstvenika iz 2011. godine pokazalo je da većina plastičnih proizvoda koji su bili označeni kao sigurni za korištenje u mikrovalnoj pećnici, ispuštaju kemikalije s estrogenskom aktivnošću (EA), a što može doprinijeti razvoju zdravstvenih tegoba. Pri zagrijavanju plastike u mikrovalnoj pećnici može doći do oštećenja te se ubrzati ispuštanje štetnih tvari. Prebacite li hranu prije obrade u staklenu ili keramičku posudu, izbjeći ćete taj rizik.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button