Lijekovi i terapije - 28. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Vrijeme je za opuštanje! Masažom od glave do pete do hormona sreće

Svakodnevni stres ostavlja posljedice na našem tijelu, stoga si priuštite opuštanje i otkrijte koja je masaža baš za vas

masaža i opuštanje_rješenje za stres

Svakodnevno smo izloženi pretjeranom stresu stoga su dobra masaža i opuštanje poželjni kad god je to moguće.

Masaža je odličan način opuštanja, ali to nikako nije i njezina jedina dobrobit. Zahvaljujući znanstvenim istraživanjima koja su posvećena ovoj terapiji dodirom, masaža se više ne može nazivati tretmanom za dokone nego postaje pravi medikament za najrazličitije zdravstvene tegobe.

Brojna istraživanja pokazuju da terapeutska masaža, a pritom se najčešće misli na švedsku, ima blagotvorni učinak na nesanicu, fibromialgiju, multiplu sklerozu, tjeskobu, ublažava bolove, pospješuje postoperativni oporavak, poboljšava imunitet… Uz pomoć masaže opušta se cijelo tijelo, od dišnih putova do probavnog sustava. Masaža ima povoljan utjecaj na stres jer utječe na žlijezde tako što umanjuje lučenje hormona stresa i potiče opuštanje. U mozgu se simulira proizvodnja serotonina, takozvanog hormona sreće. Blagotvorno djeluje i na ljepotu kože koju vitalizira i učvršćuje.

Redoviti odlasci na masažu mogu smanjiti broj dana provedenih na bolovanju. Naime, jedan od glavnih razloga odlaska na bolovanje su bolovi u donjem dijelu leđa. Prema američkoj studiji, masaža, posebno u kombinaciji s vježbanjem, može koristiti bolesnicima sa subakutnim bolovima, kao i onima s kroničnim, nespecifičnim bolovima u donjem dijelu leđa. Znanstvenici tvrde da olakšanje bolova koje se povezuje s masažama najvjerojatnije uključuje iste mehanizme koje aktiviraju protuupalni lijekovi.

Tajna ljepote u koju se stručnjaci zaklinju da djeluje jest - masaža lica. Kratki svakodnevni ritual masiranja može ublažiti linije, zategnuti kožu i tenu pružiti blistav sjaj. Otkrijte kako!

Masaža je ugodna prevencija

Čak i ako nemate zdravstvenih poteškoća, masaža može biti korisna, navodi se u stručnom časopisu Science Translational Medicine:

  • povećava razinu bijelih krvnih zrnaca koja su zaslužna za borbu protiv infekcija
  • smanjuje upale na molekularnoj razini, odnosno na neki način imitira djelovanje tableta protiv bolova
  • potiče rast novih mitohondrija, stvaratelja energije u stanicama.

Masaža djeluje blagotvorno i na zdravlje srca, pokazala su američka istraživanja. Više od 250 volontera s povišenim krvnim tlakom nakon jednosatne švedske masaže imalo je 10 mmHg niži krvni tlak i smanjen broj otkucaja srca, utvrdilo je jedno testiranje. Drugo, manje istraživanje provedeno na ženama s visokim krvnim tlakom ne samo da je potvrdilo taj učinak, nego je kod ispitanica zabilježilo i smanjenu razinu kortizola, hormona stresa koji ima negativan učinak na cjelokupno zdravlje.

Osim toga, kontrola krvne slike ispitanica pokazala je znatno smanjenje upalnih procesa, što ide u prilog ljekovitosti masaže na još jednoj razini. Istraživanja poput ovih pružaju neosporive dokaze da se masaže mogu opravdano koristiti u medicinskoj praksi.

Neke bolnice u svijetu već su uvele terapeutsku masažu kao dio liječenja. Tako se, primjerice, terapija masažom već koristi u Londonu, u bolnici za oboljele od karcinoma The Royal Marsden, čijim pacijentima pomaže kod nesanice, bolova, problema s disanjem, ukočenosti mišića, anksioznosti i umora.

masaža, trudnoća

Blaženo stanje: Masaža u trudnoći može ublažiti niz tegoba od nesanice do bolova

Tijekom masaže važna je komunikacija između trudnice i masera, važno je da žena kaže ako joj nešto ne odgovara,...

SAZNAJTE VIŠE

Masaža po vašoj mjeri

Želite li ritual masaže uvesti u svoj život, možete birati između nekoliko desetaka različitih stilova, a ovo su neki od najpopularnijih:

Relaksacijska masaža je najčešća u našim salonima. Terapeut uljima za masažu površinski masira mišiće dugim glatkim i kružnim pokretima. To je nježna i opuštajuća masaža.

Aromaterapijska masaža slična je prethodnoj. Razlika je u tome što terapeut koristi eterična ulja koja se biraju prema potrebi zbog koje se tretira. Zahvaljujući blagotvornom djelovanju mirisnih esencija aromamasaža pogodno djeluje na glavobolju, nesanicu, PMS, umor i iscrpljenost, a u najvećoj mjeri je to prava antistresna masaža.

Švedska masaža, za razliku od prethodne, jest za one koji traže snažniji tretman. Uključuje masiranje dugim, umirujućim pokretima, snažnije trljanje tijela prstima, stiskanje ili brzo trljanje i blago udaranje. Otpušta bol i napetost u mišićima, poboljšava cirkulaciju, pomaže u odstranjivanju toksina, smanjuje bol te povećava fleksibilnost i pokretljivost.

Masaža vrućim kamenjem egzotična je masaža koja ima mnogo poklonica. Kamenje vulkanskog podrijetla postavlja se na određene dijelove tijela, a potom terapeut, tako zagrijana duboka tkiva masira. Ova je masaža odlična za detoksikaciju, protiv stresa i napetosti, reumatskih problema, nesanice, PMS-a… Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama, srčanim bolesnicima i osobama s visokim tlakom.

Tajlandska masaža, koju nazivaju i pasivna joga, odličan je način za podizanje energije. Temeljena na ajurvedi i jogi, ova masaža spaja akupresuru, istezanje, pasivnu jogu i kiropraktiku. Terapeut pri masaži ne koristi samo ruke, nego i svoje noge i stopala kako bi tijelo doveo u određeni položaj. Ovaj tretman poboljšava protok energije pa ćete se nakon ove masaže osjećati razgibano, revitalizirano i poletno.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button