Zanimljivosti i savjeti - 28. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija, ADIVA Plus sadržaj

Kako sačuvati zdrava radna mjesta u ovom nezdravom vremenu

Na današnji dan obilježavaju se Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu te Nacionalni dan zaštite na radu u Republici Hrvatskoj

Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu

Na inicijativu Međunarodne organizacije rada (ILO), 28. travnja 2003. godine po prvi puta je obilježen Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu. Odonda se svake godine toga dana odvijaju razne promotivne kampanje usmjerene prevenciji nesreća na radu i profesionalnih bolesti na globalnoj razini. Odlukom Hrvatskog sabora 2007. godine je taj isti datum proglašen i kao Nacionalni dan zaštite na radu u Republici Hrvatskoj.

Iako su u protekle dvije godine aktivnosti stavljene u drugi plan, sigurnost zdravlja na radnom mjestu nikada nije bila aktualnija.

Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu u proteklim je mjesecima na svojim stranicama objavila doista mnoštvo iscrpnih preporuka o očuvanju zdravlja na radnom mjestu tijekom pandemije bolesti COVID-19, bilo da radite u uredu, od kuće, na gradilištu ili farmi. 

Ulagati u edukaciju i osviještenost

Pandemija COVID-a 19, piše Europska agencija, jedna je od najvećih opasnosti s kojima su se društva i gospodarstva ikad suočila. Tu će opasnost biti moguće prevladati samo ako radimo zajedno kako bismo zaustavili širenje bolesti i osigurali sigurno i zdravo radno okruženje i za one koji rade od kuće i za one koji se vraćaju na svoja uobičajena radna mjesta.

Što poduzeća mogu učiniti u praksi kako bi pomogla u borbi protiv ove pandemije i zaštitila zaposlenike? Najvažniju ulogu imaju znanje i osviještenost; svatko mora biti dobro upoznat s načinima na koji se virus širi, sa simptomima zaraze i s time kako smanjiti izloženosti na najmanju moguću mjeru.

U trenutačnom kontekstu ograničavanja kretanja zbog pandemije COVID-a 19, milijuni radnika diljem Europe prisiljeni su puno radno vrijeme raditi od kuće kako bi se smanjila opasnost od zaraze virusom. To je nova stvarnost koja može negativno utjecati na naše fizičko i mentalno zdravlje, upozoravaju iz Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu.

Osnovne preporuke

Prenosimo s njihovih stranica i nekoliko temeljnih uputa za smanjivanje rizika zarazom tijekom ove pandemije. Preporuka je, dakako, mnogo više te su detaljnije razrađene.

  • Trenutno obavljajte samo nužne poslove; moguće je da će neke zadatke trebati odgoditi za vrijeme kada će rizik biti niži. Usluge, ako je moguće, pružajte na daljinu (telefonom ili putem video poziva) umjesto osobnog kontakta. Na radnom mjestu neka budu samo oni djelatnici koji ne mogu raditi od kuće te smanjite na minimum prisutnost trećih osoba.
  • Smanjite u najvećoj mogućoj mjeri fizički kontakt između djelatnika (primjerice, tijekom sastanaka ili pauzi). Osobe koje pripadaju rizičnim skupinama svakako bi trebale raditi od kuće, a to bi trebalo omogućiti i onima koji imaju članove obitelji čije je zdravlje ugroženo.
  • Eliminirajte ili, ako nije moguće, ograničite fizičku interakciju s kupcima i među njima (na primjer, primajte online ili telefonske narudžbe, dostavljajte proizvode bez ulaženja u zatvoreni prostor i slično.
  • Savjetujte svoje dostavljače o održavanju higijene u kabini te ih opskrbite potrebnim sredstvima za čišćenje i dezinfekciju, vlažnim maramicama i sličnim.
  • U uredima osigurajte razmak ili postavite barijere između stolova (poput pregrada).
  • Ako se bliski kontakt ne može izbjeći, neka ne bude dulji od 15 minuta. Mislite i o organizaciji pauzi s ciljem što većeg izbjegavanja kontakata i gužve.
  • Na svim mjestima osigurajte sapun i odgovarajuće sredstvo za dezinfekciju te savjetujte djelatnike da često peru ruke. Mislite i o čišćenju svojih prostorija.
  • Gdje god je moguće, osigurajte dobru prozračenost, odnosno ventilaciju. Otvarajte prozore kako biste osigurali stalni dotok svježeg zraka.
  • Pazite na iscrpljivanje djelatnika zaduženih za čišćenje i dezinfekciju te osigurajte dodatno osoblje.
burnout sindrom rad od kuce koronavirus stres karantena

Stručnjaci upozoravaju: Sagorjeti na poslu možemo i kod kuće

Burnout sindrom je pojava o kojoj se intenzivno piše posljednjih godina. Prisilni rad od kuće uslijed karantene dodatno je...

SAZNAJTE VIŠE

Simpatični edukativni animirani filmovi

Osim što pisanim preporukama detaljno savjetuje poslodavce o mjerama zaštite na radu, Europska agencija objavljuje i simpatične kratke animirane filmove na YouTube kanalu „Napo“.

Unesite i ovom prilikom malo boje i osmijeha u sivilo vremena uz ovaj duhoviti video te čuvajte svoje zdravlje – ono je ipak vaše najveće bogatstvo.

https://www.youtube.com/watch?v=TB_d6kfkWgM&list=PLXgIzX4W16jf3Cb8csJVH7uiYeN8OElQd&index=1

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button