Zanimljivosti i savjeti - 8. lipnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Izložba s portretima hrvatskih ljekarnika otvorena u Klovićevim dvorima

U foajeu Galerije Klovićevi dvori u razdoblju od 6. do 30. lipnja 2024. održava se jedinstvena izložba pod nazivom „Portreti hrvatskih ljekarnika iz zbirke Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU“. Osim slika, na ovoj izložbi bit će predstavljen dio bogate baštine hrvatskog ljekarništva koja potječe iz zbirke nekadašnjeg Instituta za povijest farmacije

Na ovoj jedinstvenoj izložbi predstavljeno je osam portreta hrvatskih ljekarnika koje je naslikao slikar amater, primarno ljekarnik i kolekcionar Hinko Brodjovin.

Na njegovim portretima nalaze se istaknuti vlasnici ljekarni koji su u pojedinim razdobljima bili predstojnici Hrvatskoga ljekarničkog zbora: Josip Grahovac, Drago Jelinek, Žiga Ključec, Slavko Zimmermann, Oton Löschner, Anton Ernest Katkić, a kolekciju zaokružuje i autoportret autora većine portreta – ljekarnika Hinka Brodjovina.

Tko je bio Hinko Brodjovin?

Hinko Brodjovin (1864. – 1941.) bio je hrvatski farmaceut koji je farmaciju diplomirao u Zagrebu 1887. godine. Nakon završetka studija radio je u Beču i u Splitu. Bio je vlasnik kraljevske ljekarne K Zrinjskomu na uglu Zrinjevca i današnje Tesline ulice u Zagrebu u razdoblju od 1894. do 1928. godine, kada je prodao koncesiju Josipu Salopeku.

Hrvatski dan ljekarni: upitajte ljekarnika o samoliječenju boli

Brodjovin se probio na tržište s tada glasovitom BabyMira kremom za djecu i sapunom, koje je nazvao po svojoj kćeri. Bio je aktivan i u djelatnostima vezanim za razvoj struke i promicanje farmaceutskih staleških interesa. Od 1895. bio je odbornik, a od 1903. do 1908. godine predstojnik Hrvatsko-slavonskog zemaljskoga ljekarničkog zbora te poziva na reviziju Zakona o ljekarništvu. U slobodno je vrijeme slikao i bavio se kolekcionarstvom.

Početkom 20. stoljeća Brodjovin je polazio privatnu slikarsku školu Otona Ivekovića. Na skupnoj izložbi održanoj 1901. u Umjetničkom paviljonu predstavio se sa sedam radova. Za pročelje zgrade svoje ljekarne naslikao je kopiju Čikoševe slike Nikola Šubić Zrinjski pred vratima sigetske tvrđave. Prikupio je značajnu zbirku hrvatskih slikara 19. i 20. stoljeća, a u ljekarničkim krugovima poznat je i kao donator.

Portret Brodjovina naslikao je istaknuti hrvatski umjetnik Milivoj Uzelac

Središnji eksponat izložbe je „Portret ljekarnika Hinka Brodjovina“. Riječ je o slici koju je naslikao  istaknuti hrvatski umjetnik Milivoj Uzelac (1897. – 1977.). Ovaj portret do sada je nepoznat javnosti pa ga Hrvatski muzej medicine i farmacije po prvi put predstavlja zainteresiranoj publici!

Osim portreta, na ovoj izložbi predstavljen je i dio bogate baštine hrvatskog ljekarništva koja potječe iz zbirke nekadašnjeg Instituta za povijest farmacije.

Tko su bili slavni hrvatski ljekarnici čija lica možemo vidjeti na portretima izložbe?

Recimo još koju riječ dvije o slavnim ljekarnicima čiji su portreti izloženi u Klovićevim dvorima. Od svih njih odabrali smo trojicu. A detaljnije informacije o ostalim znamenitim hrvatskim ljekarnicima možete pročitati na stranici Hrvatskog muzeja medicine i farmacije.

ljekarnici

Anton Ernest Katkić

Ernest Katkić (1835. – 1895.) porijeklom je iz Jastrebarskog. Bio je brat kulturnoga djelatnika Ignjata. Kao ljekarnički vježbenik radio je u ljekarni Dragutina Odyja u Jastrebarskom, a potom je bio ljekarnički pomoćnik u Kaptolskoj ljekarni Gratijana Mihića u Zagrebu.

Studij farmacije završio je 1856. u Pragu, gdje je zatim radio u ljekarni Pokorny. Dvije godine nakon završetka studija vratio se u Hrvatsku i uzeo u zakup Odyjevu ljekarnu, a potom je dobio koncesiju na novu ljekarnu u Otočcu, onda i u Karlovcu. Godine 1883. kupio je Kaptolsku ljekarnu sv. Marije u Zagrebu na Opatovini koju je vodio do kraja života.

Bio je predsjednik Glavnoga hrvatsko-slavonskoga ljekarničkoga zbora i Hrvatskoga farmaceutskoga društva „Aesculap“. Sudjelovao je kao ispitivač iz praktične farmacije na tzv. trećem strogom ispitu studenata farmacije u razdoblju od 1890. do 1895.

Žiga Ključec

Žiga Ključec (1865. – 1937.) iz Marije Bistrice još je jedan poznati hrvatski ljekarnik. Nakon završenog petog razreda gimnazije 1881. u Varaždinu sjedeće tri godine radio je kao ljekarnički vježbenik u ljekarnika Milana Wache u Metliki.

Tirocinalni ispit položio je u Ljubljani, a dvogodišnju praksu prije studija obavio je u Freistadtu. Farmaciju je diplomirao u Zagrebu 1888. godine, gdje je nastavio raditi kao ljekarnički suradnik u ljekarni Stjepana Hržića do 1890. godine kada je dobio koncesiju za ljekarenje u Fužinama.

Tko se krije iza recepture? Upoznajte ADIVA ljekarnika!

Otkrijte što znači receptura u svijetu ljekarništva kroz pogled magistre farmacije Ivane Coner Pleško iz Ljekarne Coner 3 u...

SAZNAJTE VIŠE

Pod njegovim je vodstvom ljekarna Sveti Antun, osim u Gorskom kotaru, postala poznatom i u Sloveniji, posebno po pripravcima koje je sam izrađivao.   

Slavko Zimmerman

Slavko Zimmerman (1880. – 1927.) hrvatski ljekarnik i vlasnik ljekarne Sv. Duhu u Ilici 12 u Zagrebu. Bio je istaknuti član hrvatskih farmaceutskih organizacija – Ljekarničkog zbora (tajnik, potom predsjednik od 1919. do 1926.), Apotekarske komore i Društva ljekarnika, a zastupao je staleške interese vlasnika ljekarni.

Izložba Portreti hrvatskih ljekarnika iz zbirke Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU otvorena je do 30. lipnja 2024. Svakako je posjetite ako vas zanima povijest ljekarništva u Hrvatskoj

Korišteni izvori:

Info HAZU i Hrvatski muzej medicine i farmacije

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button