Zanimljivosti i savjeti - 12. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Doznajte više o eboli: za pandemiju su vrlo male šanse

Dok je većina svijeta ovih dana zaokupljena koronom, u afričkim se zemljama upravo intenzivno cijepi stanovništvo protiv ebole. Povremeno se sa strahom pitamo: a može li se i ebola proširiti do nas?

ebola virus simptomi

Ebola je relativno nova zarazna, točnije virusna bolest prvi put otkrivena u području Južnog Sudana i Kongu 1976. Ime je dobila prema rijeci Ebola u Kongu gdje je otkrivena prvi put. Do sada je otkriveno šest podvrsta virusa koje su dobile imena po područjima gdje su izolirane.

Ebola je visoko zarazna bolest koja se prenosi sa životinja na ljude. S ljudi se prenosi preko tjelesnih tekućina ali najčešće krvlju. Virus u ljudski organizam uglavnom ulazi na mjestima oštećenja kože i sluznica, ali i seksualnim kontaktom sa zaraženom osobom koja nije razvila simptome.

Zašto je ebola opasna

Ebola je izuzetno opasna bolest zbog brzine svog širenja te visokog stupnja smrtnosti. Smrtnost od ebole je vrlo visoka, od 25 do čak 90%. Koliko je ebola opasna govori i činjenica da su se u kontrolu širenja te bolesti uključile Svjetska zdravstvena organizacija i Ujedinjeni narodi.

Ova se bolest javlja u valovima. Jedan od većih je bio 2014 – 2016. Tada su upućene i snage UN da bi pomogle u sprečavanju širenja bolesti. Tome sam indirektno bila svjedok jer doktorica Carolina Herrera nije mogla voditi radionicu o eboli na Svjetskom kongresu ruralne medicine u Dubrovniku 2015. godine. Za one koji više žele znati o sudjelovanju UN u suzbijanju ebole: https://ebolaresponse.un.org/

Infekcija i simptomi

Znači, ebola se za sada može dobiti ako netko u ekstremnom avanturizmu otputuje u centralnu Afriku, posebice u Kongo i Južni Sudan. Da bismo se zarazili, moramo biti u bliskom kontaktu s krvi i izlučevinama oboljele osobe. Inkubacija bolesti traje od dva do 21 dan.

Simptomi ebole su:

  • povišena tjelesna temperatura,
  • bolovi u mišićima i zglobovima,
  • glavobolja,
  • bol u trbuhu,
  • slabost i umor,
  • povraćanje i proljev,
  • neobjašnjiva pojava hematoma (modrica) i krvarenje,
  • može doći do osipa, ali i štucanja.

Možete primijetiti da je većina simptoma u početku slična većini zaraznih, osobito virusnih bolesti.

Postavljanje dijagnoze i liječenje

Dijagnoza ebole je teška ako se vrlo rano ne postavi sumnja na ovu bolest. Znači, ako dobijete temperaturu, a bili se u Centralnoj Africi, jako je bitno to naglasiti infektolozima. Kao i kod COVID-a, PCR test je jedini kojim se ebola dokazuje.

Što se tiče liječenja, ono se provodi u specijalno izoliranim sobama u punoj zaštitnoj opremi. Liječenje se uglavnom svodi na nadoknadu tekućine i elektrolita koji se gube proljevom i povraćanjem. Postoje dva lijeka koja su odobrena u Sjedinjenim Američkim Državama: Inmazeb i Ebanga.

Sve više i više je preživjelih od ebole tako da se može pratiti tijek nakon bolesti. Pretpostavlja se da zaštita od ponovnog obolijevanja (imunitet) traje oko 10 godina. Kao i kod korone, mogu zaostati simptomi u obliku glavobolje, bolova u trbuhu, mišićima, zglobovima.

Cijepljenje i prevencija

Za ebolu postoji i cjepivo, koje je od strane Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) odobreno krajem 2019. g., a naziva se Ervebo. Daje se u jednoj dozi i pruža sigurnu zaštitu za tip virusa Zaire ebolavirus koji je, ustvari, i najopasniji. Cjepivo se preporučuje osobama starijim od 18 godina koji idu u područja gdje se pojavljuje ebola.

Prehlada ili gripa

Invazija virusa, naučite ih razlikovati: Što mi je? Prehlada ili gripa?

Običnu prehladu uzrokuje preko 200 različitih vrsta virusa. Odrasla osoba tijekom godine oboli prosječno 3 puta, a djeca 6-10...

SAZNAJTE VIŠE

Kao i uvijek, najbolja zaštita je izvrsna higijena: prati ruke, voditi računa o svježem voću i povrću koje se konzumira i području gdje se ebola može pojaviti. Po povratku iz Centralne Afrike važno je odmah se javiti liječniku u slučaju pojave simptoma koji bi upućivali na ebolu. Ako morate ići u sumnjiva područja, više se možete informirati na stranicama CDC (Centers for Disease Control and Prevention) – agencija u Sjedinjenim Američkim Državama te European Centre for Disease Prevention and Control.

Po pitanju širenja ebole, nemojte se bojati. Vrlo su male šanse da dođe do epidemije ili pandemije. Posljednjih godina u Sjedinjenim Američkim Državama bilo je samo četvero pacijenata oboljelih od ove bolesti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button