Koronavirus - 28. veljače 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Epidemiolozi pozivaju na oprez: Zašto je pojava južnoafričkog soja zabrinjavajuća?

Novi, zarazniji sojevi stigli su u Hrvatsku. Osim britanskog, stigla je potvrda i za dva slučaja južnoafričkog soja koronavirusa. Zajedničko im je što se brže šire, a od južnoafričkog nisu sigurni ni cijepljeni ni oni koji su koronavirus preboljeli

britanski juznoafricki soj koronavirusa mutacije

Kod dvije osobe koje su se vratile iz Zanzibara potvrđen je južnoafrički soj koronavirusa, javlja domaći news portal dnevnik.hr. ”Te osobe su već i odradile svoju izolaciju i njihovi kontakti karantenu, i nitko od tih kontakata ustvari nije razvio nekakve simptome, odnosno nije bilo sekundarnih slučajeva da se dalje virus širio”, kaže dr. Goranka Petrović.

To je posebno važno jer južnoafrički soj itekako brine epidemiologe. ”To je pandemija u pandemiji. Tako to svi opisuju, što znači da je potpuno različita krivulja. Mogu izazvati bez problema infekciju ponovno i u nekog tko je prebolio ovaj takozvani originalni tip”, objašnjava prof. dr. sc. Jasmina Vraneš.

Nisu sigurni ni oni cijepljeni. ”Imamo problema s neutralizacijom tog virusa i gdje će trebati vjerojatno malo dodatno poraditi na ovim cjepivima koje sada imamo”, kazala je doktorica Petrović.

Oprez itekako potreban

Novi sojevi šire se brže. Britanski soj je potvrđen i na krajnjem jugu naše zemlje koji je trenutačno najveće žarište u Hrvatskoj. Zato će imati najstrože mjere u zemlji. U posljednja 24 sata tamo su zabilježena 62 nova slučaja.

”Do sada uvijek kada smo na takav način postupali za nekih 10-ak dana od stupanja takvih mjera na snagu vidio bi se pad novozaraženih. Vjerujemo da će to i ovoga puta biti slučaj”, smatra Joško Cebalo, zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana.

britanski soj koronavirusa Hrvatska

Britanski soj koronavirusa stigao u Hrvatsku, u zemlji se širi od siječnja

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije na kojoj je objavio nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj...

SAZNAJTE VIŠE

Oprez je itekako potreban jer brzošireći britanski soj već polako preuzima primat. ”Iznenadio nas je taj broj. To je 20 posto od svih uzoraka koje smo poslali, što je prilično visoko, a uzimajući u obzir da smo samo neke nasumične uzorke poslali”, ističe Petrović.

Zbog svega pozivaju na dodatan oprez. Prava disciplina građana tek će sada doći na kušnju jer mjere popuštaju dok brojevi rastu.

Izvor: https://dnevnik.hr/vijesti/koronavirus/strucnjaci-objasnili-zasto-je-pojava-juznoafrickog-soja-u-hrvatskoj-zabrinjavajuca—641882.html

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button