Koronavirus - 24. veljače 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Mogu li cjepivo protiv COVID-a primiti osobe alergične na penicilin, pelud, prašinu, jaja?

Ozbiljna kontraindikacija je jedino anafilaktički šok kojega je osoba imala na neki od sastojaka cjepiva, kao i alergija na polisorbat

cjepivo protiv COVID-a alergija nuspojave alergicne osobe anafilakticki sok

U svim našim gradovima ovaj je tjedan započelo masovnije cijepljenje protiv koronavirusa u ordinacijama obiteljske medicine. No unatoč jasnim pravilima, i dalje ima dosta nedoumica oko toga tko se može cijepiti, a tko ne. Uredništvu Slobodne Dalmacije javili su se tako čitatelji koje su njihovi liječnici opće prakse odbili cijepiti protiv koronavirusa jer su alergični na penicilin. Članak prenosimo s news portala jutarnji.hr.

VIDEO: Što vrhunski stručnjaci kažu o cijepljenju protiv COVID-19 bolesti

Iz Hrvatske agencije za lijekove (HALMED) upozoravaju pak kako sva dosad odobrena cjepiva protiv koronavirusa nisu kontraindicirana u osoba alergičnih na penicilin.

Osobe koje su alergične na penicilin mogu se cijepiti cjepivima protiv COVID-19

„Dakle, sve osobe koje su alergične na penicilin bez problema se mogu cijepiti ovim cjepivima“, kaže Maja Bašić, glasnogovornica HALMED-a i objašnjava kako su navedena cjepiva kontraindicirana samo u slučaju preosjetljivosti na djelatnu tvar ili neku od pomoćnih tvari koje su navedene u odobrenim dokumentima koji sadrže sve informacije o lijeku.

„Riječ je o sažetku opisa svojstava lijeka, koji je namijenjen zdravstvenim radnicima, i uputi o lijeku, koja je namijenjena pacijentima. Ovi dokumenti javno su objavljeni – dostupni su putem baze lijekova na internetskim stranicama HALMED-a. Sadrže sve informacije o indikaciji, kontraindikacijama i mjerama opreza nužne za pravilnu i sigurnu primjenu cjepiva“, napominje Maja Bašić.

Prema dosadašnjim podacima alergijske reakcije na pelud, ambroziju, prašinu, školjke, penicilin, razne lijekove i jaja nisu prepreka cijepljenju protiv bolesti COVID-19. Ozbiljna kontraindikacija je jedino anafilaktički šok kojega je osoba imala na neki od sastojaka cjepiva.

Prijašnje alergije

Stoga je sve važne informacije o prijašnjim alergijama nužno reći liječniku koji provodi cijepljenje.

„Alergija na penicilin, orahe, bademe, prašinu ne može biti razlog za necijepljenje“, jasna je i dr. Vikica Krolo, liječnica obiteljske medicine i članica Izvršnog odbora Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KOHOM).

Napominje kako su se u njezinoj ordinaciji, protiv COVID-a 19 cijepile osobe s raznim alergijama pa i na penicilin, te da nitko od njih nije imao alergijske reakcije ni nuspojave na cjepivo.

„Pacijenti me pitaju za sve moguće alergene, ja im onda u šali kažem: „Nisu vam bajame u cjepivu“. Važno je samo da nisu alergični na neki od sastojaka koji su u cjepivu. No, i u slučaju neke alergijske reakcije svaka ambulanta ima adrenalinsku antišok terapiju. Mi to moramo imati bez obzira na COVID cjepivo jer se može dogoditi da imamo pacijenta koji je možda alergičan i na injekciju Voltarena“, veli nam splitska liječnica te tumači da se kod obiteljskih liječnika, protiv koronavirusa ne cijepe samo oni koji u svojoj anamnezi imaju neku veliku anafilaktičku reakciju.

„No, to što ih mi ne cijepimo ne znači da se oni uopće ne smiju cijepiti. U takvim je slučajevima bolje da to učine u bolnici, gdje će uz njih biti i anesteziolog i po potrebi drugi liječnik“, kaže naša sugovornica.

Jasne upute

Pacijentima koje njihovi liječnici opće praske odbijaju cijepiti jer imaju nekih nedoumica ili su oprezni zbog povijesti bolesti, preporučuje da se jave u Zavod za javno zdravstvo koji bi ih onda trebao rasporediti za cijepljenje.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ima jasne upute koje se tiču osoba s alergijama kao i onkoloških i drugih kroničnih bolesnika.

cijepljenje COVID-19 najcesca pitanja i odgovori koronavirus

Cijepljenje protiv COVID-19 bolesti: Najčešća pitanja i odgovori

Zbog velikog interesa stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odgovorili su na najčešća pitanja vezana za cijepljenje protiv COVID-19

SAZNAJTE VIŠE

Na pitanje jesu li lijekovi za alergije kontraindikacija za cijepljenje protiv COVID-a, iz HZJZ-a odgovaraju kako je preosjetljivost na sastojke cjepiva jedino u kontraindikaciji za cijepljenje protiv koronavirusa. Naravno, uz opće kontraindikacije – akutna febrilna bolest i teška nuspojava na primjenu prethodne doze tog cjepiva. Od sastojaka cjepiva naglašava se polietilenglikol, koji pokazuje križnu preosjetljivost s polisorbatom. Drugim riječima, ako osoba nije alergična na polietilenglikol ili polisorbat, može se cijepiti.

„Prema preporukama CDC-a, koje i mi prihvaćamo, alergija na antibiotike i druge lijekove nije kontraindikacija za cijepljenje“, ističu iz HZJZ-a, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Izvor: https://www.jutarnji.hr/life/zdravlje/mogu-li-cjepivo-protiv-covid-a-primiti-osobe-alergicne-na-penicilin-pelud-prasinu-jaja-15052811

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button