Koronavirus - 10. veljače 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Britanski soj koronavirusa stigao u Hrvatsku, u zemlji se širi od siječnja

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije na kojoj je objavio nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj

britanski soj koronavirusa Hrvatska

Najvažnije naglaske s konferencije za tisak prenosimo s news portala jutarnji.hr.

„U protekla 24 sata imamo 577 novih slučajeva, tako da je trenutno broj oboljelih, odnosno aktivnih 2596. Broj pozitivnih osoba do danas je ukupno 236.333. Od početka epidemije testirali smo 1.244.515 osoba, a u protekla 24 sata 6829 osoba. Postotak pozitivnih je 8,45. Trenutno je na bolničkom liječenju 1055 osoba, 92 na respiratoru, u odnosu na jučer to je 9 novih. Zaprimljeno je u bolnicu 62 osobe, a otpušteno 83. U protekla 24 sata oporavilo se 296 osoba, što je do danas ukupno 228.499 osoba. U protekla 24 sata imamo nažalost 14 preminulih, tako da je ukupna brojka preminulih 5238. Prosjek preminulih je 80,3 godina, naravno uz tu dob idu brojni komorbiditeti. U samoizolaciji je 12.762 osobe. Cijepljeno je 61.241 osoba, s dvije 40.966 osoba, s jednom 20.275 osoba. Sveukupno utrošili smo 102.207 doza“, kazala je Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra zdravstva.

Imunolog otkriva: imunost nakon cijepljenja protiv korone bit će dugotrajnija

Broj oboljelih pada iz tjedna u tjedan

„Vidimo da padaju brojevi novootkrivenih iz tjedna u tjedan. Ovih 577 u zadnja 24 sata je manje u odnosu na broj prije točno tjedan dana kada je bilo 730 novootkrivenih i tjednu ranije kada ih je bilo 857. Sve ukazuje na povoljno kretanje, ali još uvijek su to puno veći brojevi nego što smo ih viđali u proljeće. 14-dnevna ukupna incidencija je 146 na 100 tisuća stanovnika. Na današnji dan ona je među boljima u EU, imaju samo 4 zemlje s nižom incidencijom. Što se tiče županija, najnižu incidenciju 14-dnevnu ima Istarska s 42 na 100.000, nakon nje Požega s 63, a najvišu ima Splitsko-dalmatinska županija. To nije neka tablica natjecanja tko će imati više ili manje, ne može se zaključivati da se neki bolje drže mjera, ima tu faktora“, istaknuo je epidemiolog Bernard Kaić.

„Vezano uz nuspojave po pitanju cjepiva, do danas ujutro je 672 nuspojave prijavljeno. 655 na cjepivo od Pfizera, 17 na cjepivo od Moderne što odgovara količini upotrijebljenog cjepiva od oba izvođača. Nuspojave su očekivane. Imamo 29 alergijskih reakcija koje su prijavljene, ali sve su prošle bez ikakvih posljedica“, kazao je Kaić.

Znajući da je soj u brojnim zemljama moramo biti oprezni

Alemka Markotić govorila je o britanskom soju koji je otkriven u RH. „Uzorci su sekvencionirani u Klinici za infektivne bolesti. Radi se o mutacijama na protein šiljku. Detalje imate u svim javnim medijima. Pred pressicu sam dobila informaciju od kolega s HZJZ-a da imaju preliminarne rezultate za oko osam bolesnika, ali će o tome izvijestiti kada ih budu imali u potpunosti gotove. Što se tiče uzoraka koje smo mi potvrdili, jedan je muškarac star 50 godina koji je došao iz Ordinacije obiteljske medicine, klinika nema podatke o njegovoj kliničkoj slici. Tu je dijete od oko 3,5 godine, imalo je simptome gastrointestinalnog trakta, visoke temperature, povraćanja i proljeva, roditelji su pozitivni. Treći muškarac od 34 godine gdje o njemu nemamo podataka. Sve te informacije su dostavljene epidemiolozima HZJZ-a koji dodatno na terenu provode izvide i za oboljele i kontakte. Jučer je preko HZJZ-a išla prva pošiljka uzoraka za ECDC gdje smo kao Klinika priložili 30-ak uzoraka iz različitih dijelova RH uključujući i ova tri za dodatnu potvrdu. Mogu reći da ovo što smo našli nije iznenađenje. Rekli smo da je pitanje trenutka, da pretpostavljamo da u RH imamo te sojeve samo ih nismo uspjeli detektirati. Sada su detektirani, nastavit će se sekvenciranje. Dobro je da se ne vidi nigdje značajno povećanje broja oboljelih koje bi se moglo dovesti u vezu s ovim sojem. Znajući da je soj u brojnim zemljama moramo biti jako oprezni i držati se svih mjera da bismo izbjegli situacije kao što su u Irskoj, Velikoj Britaniji, Portugalu, kao što je kod nas bilo u Varaždinu i Čakovcu gdje je dokazan škotski soj i brzo širenje infekcija“, rekla je Markotić.

8 pozitivnih slučajeva zaraze britanskim sojem koronavirusa – još se čeka potvrda

„Imam preliminarne informacije u HZJZ da je od dvadesetak uzoraka koje smo poslali na sekvenciranje u španjolski laboratorij njih 8 preliminarno pozitivno na varijantu iz Velike Britanije, ali još uvijek čekamo potvrdni test da se napravi. Tih osam su iz Zagreba, Siska, Vukovarsko-srijemske županije, ali epidemiološke podatke o njima ne znam. Uzorci su uzeti polovinom siječnja, već tada smo imali tu novu varijantu u populaciji. To nam ukazuje koliko je važno identificirati kontakte oboljelih da se maksimalno smanji širenje nove varijante u populaciji. Ako se kritična količina oboljelih koji su zaraženi novom varijantom nastavi, mogla bi se povećati incidencija bolesnih“, kazao je Kaić govoreći o novom soju otkrivenom u Hrvatskoj.

Zdravstveni sustav reagira na pojavu nove varijante

„Zahvalio bih profesorici Markotić i Kaiću jer ukazuju kako zdravstveni sustav i Vlada reagiraju na pojavu nove varijante. Važno je detektirati postojanje iste metodama sekvenciranja koje smo poduzeli, a važno je adekvatno epidemiološki odgovoriti na nove izazove. Isto tako treba spomenuti da nam ovaj virus, britanska varijanta, ukazuje ono što odavno govorimo da virus ne poznaje granice i da ne diskriminira nikog. Dobre epidemiološke brojke ne znače garanciju u pobjedi protiv korone. To nas tjera na daljnji oprez. Pojava nove varijante je određena prijetnja, čitava Europa na oprezu. Njena pojava je prilika da pokažemo odgovorno ponašanje i pridržavanje mjera. Naš dosadašnji oprez u balansiranju mjera je stvorio bazu za buduću borbu protiv nove varijante virusa. Potpuno je jasno da će nova okolnost uzrokovati potrebu detaljne evaluacije ne samo epidemiološkog stanja nego i drugih elemenata te da ćemo morati balansirati između svih argumenata za i protiv određenih epidemioloških mjera. Ovo je novi element kojeg trebamo uzeti u razmatranje. Počelo je cijepljenje AstraZenecinim cjepivom, nastavit će se cijepljenje Pfizerom i Modernom te ćemo ući u drugu fazu kada na red dolaze stariji sugrađani i osobe s komorbiditetom. Ono što želim naglasiti je da sva cjepiva koja su u RH nemaju dobnih ograničenja i ono što je potrebno naglasiti bez obzira na postotke učinkovitosti, da sva tri u 100-postotnom opsegu sprječavaju pojavu najtežih oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnih ishoda. Koristimo ono što nam je na raspolaganju, a to su tri vrste cjepiva za koje čitav svijet smatra da su učinkovita“, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Stožer govorio o mjerama

Stožeru je postavljeno pitanje prijeti li nam treći val zbog britanskog soja. „Ušao je kao i svi drugi u RH, migracijom ljudi. Tek su jučer otkriveni, epidemiolozi su dobili informacije i pokušat će detaljno saznati otkud je neki soj uvezen. Puno puta smo spominjali da virusi ne priznaju administrativne granice i da migriraju zajedno s ljudima. Njihova snaga i potencijal ne bi bio toliki da nema migracija. Iako su smanjene, migracije ne možete zaustaviti, pa ni u vrijeme kuge kada je 50 posto stanovništva cijelog svijeta umrlo od epidemije. Bitno je da budemo svjesni da je to soj koji se brže širi, da je među nama i da se moramo držati mjera koje su na snazi da bi se spriječilo eksplozivno širenje virusa“, napomenula je Markotić.

Hoće li biti popuštanje mjera?

„Situacija se analizira svakodnevno i ovo je najbolja potreba opravdanosti pristupa Stožera. Nismo mogli govoriti o novim varijantama virusa prije nego su otkrivene. Ukazivali smo da ta mogućnost postoji i da je to nešto što moramo uzeti u obzir. Pitanje otkrivanja, odnosno objava iz Fran Mihaljevića i ovoga što je kazao primarijus Kaić o novim varijantama u HZJZ je pitanje vremena. Imamo više regija i županija gdje unatoč sporadičnom pristupu možemo govoriti o tome da je nova varijanta u izvjesnoj mjeri disperzirana diljem RH. Za očekivati je da će toga biti još, a koliko teško je u ovom trenutku reći. Bitno je da se novi moment treba primiti ozbiljno. Moramo mu posvetiti pozornost, ali to ne znači automatski da je to razlog za bilo kakvu vrstu panike. Mi moramo pozorno pratiti razvoj situacije i u zemljama oko Hrvatske, u zemljama u EU, na globalnoj razini. Zemlje su različite reagirale, dobar dio njih je reagirao još čvršćim zatvaranjem, a ono što je dodatna otegotna okolnost da se to događa u uvjetima procjepljivanja koji ne idu kako je planirano. Danas ćemo imati i Znanstveni savjet Vlade, o tome će se razgovarati. Moramo uzeti u obzir i meteorološku prognozu koja najavljuje, prema onome što smo dobili iz DHMZ-a, da sljedeći tjedan, a vjerojatno i do kraja mjeseca će temperature biti vrlo niske, manje od prosjeka za ovo doba godine. Sve to ćemo uzeti u obzir. To ne znači da ćemo, kao što nismo od početka primjenjivali neku metodu copy pastea, jer držimo da svaka država je tu suverena, nego ima svoje specifičnosti. Ovo je element koji treba uzeti u obzir kada govorimo o mjerama, što je već rečeno, da je nova varijanta prema onome što znamo, prisutna od 20. siječnja. U tih nekoliko tjedana možemo konstatirati ono što konstatiramo na presicama da brojevi ne rastu već padaju. Možda ne padaju u stopama kakve su bile u početku pada kad se trend preokrenuo, ali još uvijek padaju. To je vrlo kompleksno pitanje koje u najmanju ruku opravdava činjenicu da će se oko njega raspravljati na Znanstvenom savjetu i da će se cijeli niz sastanaka ne samo Stožera nego svih ministara u Vladi održati do kraja tjedna kako bismo donijeli odluku koja će s jedne strane zaštititi ljude od novih zaraza, a s druge strane odluku koja mora biti u svakom segmentu racionalna. Nije još puno dana do isteka odluke tako da se nadam da ćemo svi pridonijeti tome da odluka od 15. veljače bude primjerena našom aktualnom stanju“, rekao je  ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Kaić je odgovorio i kako će se tretirati kontakti zaraženih britanskim sojem

„S obzirom da smo tek sinoć saznali za njih, još ne znamo tko su njihovi kontakti. Na tome se radi od jutra. Ako su kontakti unutar inkubacijskog razdoblja, tražit će se da budu u karanteni do isteka razdoblja. Također će se testirati i obraditi njihove kontakte. Ne mogu u ovom trenutku ništa reći za kontakte dok ne dobijem s terena informaciju“, napomenuo je Kaić.

Markotić je dogovorila kako će se dalje detektirati britanski soj u Hrvatskoj

„Jedini mogući način kada nemate okupljanje većeg broja oboljelih je nasumični. To je bila inicijalna preporuka u Europi jer je bila priča da će se 1 do 10 posto pokušati testirati nasumično. Drugi princip, koji smo zagovarali, je racionalni a to je čim primijetimo ili na strani zdravstvenih institucija da je netko došao iz inozemstva i da može postojati sumnja ili da je veći broj hospitaliziran s nekog područja. Tada bi se ciljano išlo prema tome. To je način što ćemo mi raditi, kao i ostali. Oko dva tjedna treba da se cijeli proces provede kod sekvenciranja i analize tih uzoraka. Zemlje koje imaju doista velike pogone, a tih je malo, mogu to u nekih 7 do 10 dana obaviti i to je ritam koji se očekuje. Nije to PCR test gdje ga ubacite i imate isti ili idući dan rezultat, nego zahtijeva analizu velikog broja podataka. Uključuje se i kod nas veći broj institucija. To je skupa djelatnost i nije rijetkost da se uzorci šalju u Koreju koja je imala jeftino sekvenciranje jer su se razvile firme koje su sekvencionirale veliki broj uzoraka, time je cijena reagencija bila jeftinija“, istaknula je Markotić.

„Neće se samo nasumične uzimati uzorke. Poslali smo svim Zavodima za javno zdravstvo dopis da sve pozitivne uzorke iz grupiranja prikupe i šalju nama, kao ako budu imali pozitivne osobe koje su došle iz inozemstva ili neobične kliničke slike. U ovom što sad šaljemo preko ECDC imamo uzorke iz dva grupiranja. Jedno je iz nižih razreda osnovne, drugo u dječjem vrtiću, što je neobično. Ono što je spomenula Markotić da su Koreanci jeftini, španjolski laboratoriji je podružnica koreanskog“, rekao  je Kaić.

Očito ćemo još morati učiti o virusu

Mediji su kazali Stožeru da na brojevima nije vidljivo širenje britanskog soja te što će se dobiti sa sekvencioniranim rezultatima.

„Vidjet ćemo što se još može napraviti i što ima smisla s tolikom odgodom napraviti. Ubuduće će to ići puno brže“, rekao je Kaić.

„Ako smijem dodati, ako je nekom istekla izolacija i nema razloga da bude u njoj onda nije opasan, glavno da je u njoj dok je pozitivan. Prvi put su mutacije bile detektirane u Velikoj Britaniji, visoki porast je bio polovicom desetog mjeseca. Treba određeno vrijeme da se akumulira broj pozitivnih. Puno se o tome ne zna, cijeli svijet je na oprezu jer nije jasna logika i dinamika virusa. Očito ćemo trebati još učiti o njemu“, istaknula je Markotić.

Jesu li djeca ugrožena zbog novog soja virusa?

S obzirom da je Kaić spomenuo grupiranje uzoraka iz vrtića i osnovne škole, postavljeno mu je pitanje jesu li onda djeca ugrožena zbog novog soja virusa.

novi soj koronavirusa britanski soj covid-19

Koronavirus i novi soj: što znamo o njemu?

Ako britanska varijanta novog soja koronavirusa postane dominantna i kod nas, prema nekim procjenama trebat će procijepiti 90% stanovništva

SAZNAJTE VIŠE

„Radi se o 15-ak djece u jednom razredu. Imali su blage simptome, bila je učiteljica pozitivna i bilo je nekoliko prijenosa na članove obitelji. To je izolirani događaj koji ne mijenja postojeće svjetsko znanje o ulozi djece u širenju bolesti. Na temelju tog događaja ne možemo puno zaključaka donositi. Drugo je dječji vrtić i ne znam koliko je djece i članova obitelji bilo zaraženo“, rekao je Kaić.

Cjeloviti transkript konferencije za tisak pročitajte na web portalu Jutarnjeg lista na sljedećem linku: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/kaic-imamo-jos-osam-zarazenih-britanskim-sojem-virusa-u-hrvatskoj-se-siri-od-sijecnja-15049432

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button