Koronavirus - 27. prosinca 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Pokrenuta informativno-edukativna kampanja: „Misli na druge – cijepi se!“

„Misli na druge - cijepi se!” slogan je informativno-edukativne nacionalne kampanje. Cilj je građanima omogućiti što više informacija na temelju kojih će donositi vlastite odluke o cijepljenju ili ne

kampanja Misli na druge - cijepi se! koronavirus cijepljenje

Kampanja se naslanja na zajedničku kampanju Europske unije pod sloganom “Zajedno kroz krizu” i glavnom porukom: „Naprijed ne možemo podijeljeni nego u zajedništvu: s istraživačima, medicinskim osobljem, znanstvenicima, učiteljima, prijateljima i susjedima koji djeluju u pozadini.”  Cilj zajedničke kampanje u svim zemljama EU je da svatko ispriča svoju priču o solidarnosti.

Povijesno znanstveno postignuće: cjepivo protiv korone odobreno u EU

“Misli na druge – cijepi se!” slogan je informativno-edukativne nacionalne kampanje. Cilj je građanima omogućiti što više informacija na temelju kojih će donositi vlastite odluke o cijepljenju ili ne. Cilj hrvatske nacionalne kampanje je građanima pružiti što više informacija o cjepivu, njegovim svojstvima i učincima, mogućim popratnim neželjenim pojavama nakon cijepljenja i kontraindikacijama za cijepljenje, kao i organizaciji i načinima provedbe programa cijepljenja za sve građane koji se odluče cijepiti.

Kampanja ima dvije glavne odrednice:

• Informiranje i edukaciju

• Društveni apel

Kampanjom društvenog apela cilj je senzibilizirati društvo na potrebu solidarnosti, empatije i altruizma. Sloganom “Misli na druge – cijepi se!” nikoga se ne nagovara na cijepljenje, već se apelira na svijest svakog pojedinca o potrebi solidarnosti s drugim članovima zajednice.

Korona virus sve nas je osudio na zajedništvo!

Sve poduzete mjere u svijetu do sada pokazuju da moramo misliti jedni na druge. Jedni bez drugih ne možemo, a zajedno ipak možemo pobijediti. U tom svjetlu moramo promatrati sve što činimo, svaki pojedinac i cijela zajednica. Virus nas vraća jedne drugima, tamo gdje pripadamo. Svatko od nas dio je zajednice, veće ili manje, ali zajednička budućnost ovisi o svakome od nas!

Cilj kampanje nije nagovaranje bilo kojeg građanina ili skupine na nekritičko prihvaćanje odluke o cijepljenju, već ukazati na činjenice da je cijepljenje jedini uspješni način da se u skoroj budućnosti umanji utjecaj virusa COVID-19 na naše živote ili da se njegova pojava u budućnosti može držati pod kontrolom zdravstvenog sustava kao i neke druge virusne infekcije (gripa).

Osobe koje se cijepe protiv COVID-19 stječu imunitet od zaraze u doglednoj budućnosti (za sada iz objektivnih razloga nema empirijske potvrde o duljini trajanja imuniteta). Osoba cijepljenjem smanjuje mogućnost da postane izvor ili prijenosnik zaraze za druge osobe s kojima dolazi u kontakt.

Pravo je svake osobe da za sebe donese odluku za koju smatra da je za nju najbolja

Ali, svaka osoba dio je zajednice (obitelji, radne sredine….) i treba razmisliti da li u određenim okolnostima (odbijanjem cijepljenja) može biti izvor ili prijenosnik zaraze, a time i životne ugroze za druge osobe.

hrvatski znanstvenici lijecnici cijepljenje COVID-19 koronavirus nuspojave

Znanstvenici i liječnici uputili novo pismo: Evo zašto ćemo se cijepiti

Ističu kako su nuspojave kod cijepljenja rijetke i značajno su manja opasnost nego simptomi komplikacije samih bolesti

SAZNAJTE VIŠE

Osobna isključivost pokazuje se (može se pokazati) vrlo opasnom za druge članove zajednice. Samo vlastita zaštita (cijepljenjem) ili pojedinačna izloženost zarazi (necijepljenjem) puno su slabija brana zarazi u budućnosti od procijepljenosti većine odraslog pučanstva zemlje.

Cijepljenje je dragovoljno i slobodna je odluka svakog građanina.

Izvor: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/12/HZJZ_O_-kampanji.pdf

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button