Koronavirus - 13. siječnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Kreće cijepljenje: tko prvi dolazi na red, kako će se sve organizirati

Počinje cijepljenje opće populacije protiv bolesti COVID-19, pri kraju je cijepljenje u domovima za starije

pocinje cijepljenje opce populacije COVID-19 koronavirus

U ponedjeljak u Rijeci počinje cijepljenje protiv koronavirusa opće populacije, točnije svih starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika koji su se odlučili na tu najučinkovitiju zaštitu. Najavljuje to ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Vladimir Mičović i dodaje da su već pripremljeni punktovi za cijepljenje u gradu, ali i u županijskim ispostavama u Delnicama, na Cresu, Krku, Lošinju, Rabu, Opatiji i Crikvenici. Vijest donosi news portal Jutarnjeg lista koju ovdje u cijelosti prenosimo.

Pokrenuta informativno-edukativna kampanja: „Misli na druge – cijepi se!“

“Krećemo na nekoliko punktova tako da će jedan biti na Vežici, drugi na Zametu, a treći u našem Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. Liječnici obiteljske medicine moraju dostaviti popise svojih pacijenta koji su se prijavili za cijepljenje kako bi se mogli unaprijed naručivati ne bi li se izbjegla gužva zbog epidemioloških mjera”, objašnjava dr. Mičović. Njegova je procjena da bi se samo u Rijeci s takvom organizacijom moglo cijepiti 400 do 500 građana dnevno na svakom punktu, a moguće i više stigne li dovoljan broj doza cjepiva.

Čeka se AstraZeneca

I pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo dr. Jeleč potvrdio nam je da će sljedećeg tjedna u glavnom gradu također krenuti cijepljenje opće populacije jer je pri kraju cijepljenje u domovima za starije te zdravstvenih djelatnika. Napominje da će brzina procjepljivanja ovisiti o količini cjepiva koje će stizati u Hrvatsku. Naime, Jeleč kaže da će u početku cijepljenje biti organizirano u ordinacijama domova zdravlja, a stignu li najavljene veće količine cjepiva nakon što se registrira AstraZeneca/Oxford cjepivo, organizirat će se posebni punktovi kako bi se u što kraćem roku procijepilo što više građana.

Moguće je da djelomično bude problema upravo s naručivanjem jer manji dio liječnika nije bio previše sklon provesti naputak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poslan u PZZ još početkom prosinca. Naime, tražilo se od liječnika da naprave popis svojih pacijenata starijih od 65, kroničnih bolesnika te drugih, na kojem bi se upisali oni koji se žele cijepiti. I dok je najveći dio liječnika to shvatio vrlo ozbiljno i dostavio tražene podatke o svojim pacijentima, neki su izbjegavali tu obvezu što bi dijelom mogao biti problem. Na upit koliko potencijalno ima starijih pacijenata od 65 godina, jedna je liječnica tako napisala nepoznato, a isti je odgovor uslijedio i na upit koliko ima zainteresiranih za cijepljenje?

Broj upisanih raste iz dana u dan

Proteklih dana i redakciji Jutarnjeg lista javljali su se pacijenti nezadovoljni činjenicom da je “broj liječnika stalno zauzet” ili pak da “nikog nema u ordinaciji kad pokucaju na vrata”. Oni uporniji i kad su uspjeli doći do “nadležnih”, nisu dobili nikakav “dokaz da su stvarno na listi”. No, srećom ipak je to manjina pa bi, nastavi li se sadašnji tempo cijepljenja i stigne li više cjepiva u relativno kratkom roku, svi koji to žele mogli dobiti cjepivo, a prema nekim prognozama, do početka ljeta barem njih dva milijuna (dvije doze).

“Upisala sam sve koji se žele cijepiti i mislim da tu neće biti većih problema. Moram reći da taj popis iz dana u dan raste kako se u javnosti više govori o cijepljenju”, kaže obiteljska liječnica dr. Ines Balint. Dodaje da se sigurno može povećati broj cijepljenih u jednom danu ako se otvore i punktovi za cijepljenje.

4-5 osoba na sat

“U ordinacijama je moguće u sat vremena cijepiti 4-5 osoba ili četrdesetak u jednom danu ako liječnik samo cijepi. Na punktovima se taj broj cijepljenih u jednom satu sigurno udvostručuje, što je pokazalo i iskustvo Izraela. Naravno, to znači i bolje korištenje kadrova”, objašnjava dr. Balint koja je već stekla iskustvo s cijepljenjem protiv korone korisnika i zaposlenika domova za starije proteklih dana. Naglašava kako je primjerice uspjela u jednom danu cijepiti 70 korisnika u četiri doma, a vjerojatno bi to bilo i više da se sve događalo na jednoj lokaciji.

COVID-19 koronavirus rizicne skupine simptomi zaraza epidemija

Na udaru korone: Tko su najranjivije rizične skupine za COVID-19

COVID-19 je opet uzeo maha i broj zaraženih raste iz dana u dan; stoga je važno znati koje rizične...

SAZNAJTE VIŠE

U Zagrebu se još dogovara detaljan plan cijepljenja opće populacije kao i punktovi na kojima će se ono obavljati. U početku se govorilo o Zagrebačkom velesajmu, ali i nekim sportskim dvoranama gdje je moguće brzo cijepljenje većeg broja ljudi, a da se istodobno ne širi korona. Naime, otkako je počelo cijepljenje, pokazalo se da je dio cijepljenih nekoliko dana kasnije imao simptome bolesti, poput ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Željke Karin. To znači da netko tko dođe na cijepljenje može biti u tzv. predsimptomatskom razdoblju, kad je također zarazan, ili pak asimptomatski što govori da se u organizaciji cijepljenja mora voditi briga i o tom segmentu.

Izvor: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/evo-tko-prvi-dolazi-na-red-kako-ce-se-sve-organizirati-i-koliko-bi-se-ljudi-moglo-cijepiti-dnevno-15042294

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button