Zanimljivosti i savjeti - 16. prosinca 2023.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov, mag. psih.

3 zlatna savjeta za izbjegavanje blagdanskih svađa

Blagdani su, tradicionalno, vrijeme obiteljskih okupljanja, mira, ljubavi i veselja. No, u realnosti, to je često daleko od istine

blagdani-obitelj-nesuglasice

Za vrijeme blagdana, obično se intenzivnije družimo s članovima obitelji, što nas često vraća u stare uloge i obrasce ponašanja. Možemo primijetiti kako, kada dođemo u roditeljski dom, odjednom (ponovo) preuzimamo ulogu djeteta. Ili, odjednom se prisjećamo zašto nam se taj rođak nikad nije sviđao, zašto (i kako) nas brat može izbaciti iz takta i slično.

Poneki od nas dolaze u doticaj s bolnom činjenicom kako njihova obitelj nije onakva kakvu priželjkuju, kako nedostaje podrške ili ohrabrenja, kako zapravo nevoljko odlaze na obiteljska okupljanja.

Zdravlje na prvome mjestu: Poželite sve najbolje drugima, ali i – sebi!

Vrijeme slavlja, stresa i pojačane emotivnosti

No, osim narušene obiteljske dinamike koja može doći do izražaja za vrijeme blagdana, i drugi čimbenici mogu doprinijeti češćim svađama. Blagdansko vrijeme je za mnoge stresno. Postoje očekivanja o kupnji poklona što može dovesti do financijskih briga. Vrijeme je hladnije, a dani su kraći. Uzimamo godišnji odmor, a posao i rokovi nas pritišću.

Kao rezultat svega navedenog, često možemo biti emocionalniji, osjetljiviji na povrede, kritične poglede ili grube riječi. Teško je žonglirati emocionalnu napetost, potencijalne povrede iz djetinjstva, svakodnevne brige koje ne prestaju za vrijeme blagdana i mnoge druge slojeve koji kao da postaju izraženiji prilikom većih obiteljskih okupljanja. Zauzvrat, emocionalna pobuđenost umanjuje sposobnost racionalnog rezoniranja, što dovodi do češćih sukoba.

Savjeti za bolju atmosferu

Postavlja se pitanje, kako za vrijeme blagdana učinkovitije upravljati svojim emocijama? Donosimo nekoliko prijedloga što učiniti ako atmosfera za blagdanskim stolom potakne rasprave u kojima ne želite sudjelovati.

#1 Prilagodite očekivanja

Malo je vjerojatno da ćete svojim argumentima uspjeti promijeniti mišljenje ili ponašanje člana obitelji s kojim često ulazite u sukobe. Naime, emocionalno zasnovani stavovi (poput religijskog opredjeljenja, stavova o braku, političkih stavova i sl.) rijetko se mijenjaju racionalnim argumentima.

Još manje je vjerojatno da ćete upravo za blagdanskim stolom, zbog maloprije spomenute emocionalne napetosti, doći do željenog kompromisa o ovim temama, pa ih je najbolje – izbjegavati.

#2 Nemojte se „loviti na udicu“

Jako je važno osvijestiti kako ne moramo odgovarati na pitanja na koja ne želimo. Ponekad pitanja članova obitelji (bez obzira dolaze li iz pozicije istinske brige ili tek znatiželje) mogu u nama potaknuti neugodne emocije i reakcije. Ako vam se ovo često događa, nastojte unaprijed smisliti nekoliko neutralnih odgovora koji skreću s teme o kojoj ne želite razgovarati.

Primjerice, ako vas teta pita kada će beba ili kako to da još nije stiglo promaknuće, možete reći nešto poput: „Obećavam da ćete znati kada se dogodi. A kako vi provodite vrijeme u mirovini?“.

#3 Odredite vrijeme za pauze i imajte „pomoćnika“

Unaprijed dogovorite s nekim članom obitelji znak koji će vam dati ako primijeti da bi razgovor mogao eskalirati (primjerice, tražit će vas za pomoć u kuhinji). Također, uzimajte pauze od okupljanja. Naime, ako druženje traje cijeli dan, možete uzeti nekoliko kraćih pauza kako biste došli u kontakt sa svojim emocijama (npr. Jesam li iscrpljen/a, ljut/a, smiren/a, zabavljen/a i sl.). Ovakve pauze pomoći će emocionalnoj regulaciji, a time i smanjiti vjerojatnost sukoba.

Koraci do Božića

Korak po korak do savršenog Božića

Zaboravite sve što ima predznak savršen – savršena kuća, savršen kolač, savršena djeca, savršena dekoracija. Ništa od toga nije...

SAZNAJTE VIŠE

Zapamtite, blagdani nisu vrijeme za razrješavanje davnih (ili ne tako davnih) obiteljskih zamjeranja. Postavite vlastiti cilj – kako se želim osjećati ovih blagdana, a zatim odgovorite na pitanje – kako da povećam vjerojatnost da dođem do svog cilja?

Želimo vam ugodne blagdane!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button