Trudnoća i porod - 20. veljače 2023.
AUTOR ČLANKA - Prim. Mandica Vidović, dr. med., spec. pedijatar, KBC Sestre milosrdnice

Višeplodne trudnoće: što očekivati kad dobijete blizance ili trojke?

Višeplodne trudnoće su povezane s rizicima po zdravlje i djeteta i majke, a nisu rijetke ni komplikacije. Praćenje je potrebno i nakon poroda, pa stoga roditelji moraju biti dobro informirani, a svakako im je potrebna podrška

zdravstveni rizici višeplodnih trudnoća

Trudnoće s više od jednog djeteta (ploda) nazivaju se višeplodne trudnoće. Kada postoje dva ploda riječ je o blizanačkoj trudnoći, ako su tri onda o trojcima itd. Takve trudnoće povezane su s više rizičnih čimbenika nego trudnoće s jednim plodom.

Kako nastaju višeplodne trudnoće

Višeplodne trudnoće nastaju kada se oplođeno jajašce podijeli, pa tada govorimo o jednojajčanim blizancima, trojkama itd. ili kada se dvije ili više jajnih stanica oplodi s različitim spermijima, pa je tada riječ o dvojajčanim, trojajčanim tj. višejajčanim blizancima. Jednojajčani blizanci su uvijek istog spola, dok dvojajčani ili višejajčani mogu biti različitog.

Pripremite se za najljepših 9 mjeseci života uz 7 savjeta o zdravoj trudnoći

Rizični čimbenici za nastanak višeplodnih trudnoća su:

 • starija dob majke,
 • višeplodne trudnoće u obitelji,
 • lijekovi za neplodnost ili postupci umjetne oplodnje,
 • veća tjelesna težina ili visina.

Višeplodne trudnoće se dijagnosticiraju ultrazvučnim pregledom, ali se zna da se kod trudnica mogu javiti jače izražene jutarnje mučnine, brži prirast na tjelesnoj težini od očekivanog, jača osjetljivost dojki, puno više razine humanog korionskog gonadotropina (hCG) koji je laboratorijski pokazatelj trudnoće i više razine alfa fetoproteina u krvi.

Rizici višeplodnih trudnoća

Ovakve trudnoće povezane su s rizicima po zdravlje i djeteta i majke. Nisu rijetke pojave komplikacija višeplodnih trudnoća kao što su:

 • prijevremeni trudovi i/ili porod – porod prije navršenih 37. tjedana trudnoće,
 • preeklampsija  trudnoćom izazvani visoki krvni tlak i pojava proteina u mokraći majke,
 • povišeni krvni tlak majke,
 • gestacijski dijabetes majke – to je pojava povišenih vrijednosti šećera u krvi koja je povezana s trudnoćom, nastaje zbog hormona koje izlučuje posteljica, a može uzrokovati prijevremeni porod i veću porodnu težinu djeteta što dodatno komplicira sam porod. Uglavnom se dobro kontrolira dijetom, nekada je potrebno liječenje lijekovima ili čak inzulinom. Po porodu se u većini slučajeva vrijednosti šećera u krvi normaliziraju.
 • abrupcija placente – stanje iznenadnog odvajanja posteljice od maternice. To je hitno stanje koje može završiti smrću i majke i djeteta te zahtjeva hitno dovršenje trudnoće carskim rezom.
 • poremećaj rasta ploda – može biti u smislu zastoja rasta ili niže tjelesne mase u odnosu na tjedan trudnoće. Ova stanja nose povećani rizik prijevremenog poroda i komplikacija tijekom i nakon poroda. 
 • kod višeplodnih trudnoća sa zajedničkom posteljicom može doći do komplikacije u smislu transfuzije krvi od jednog blizanca drugom (feto-fetalna transfuzija) tako da jedan ima anemiju zbog manjka krvi, a drugi policitemiju kao odraz viška krvi. Takva stanja mogu završiti smrću jednog blizanca ili prijevremenim porodom, anemijom djeteta nakon poroda i poteškoćama u kognitivnom razviju kasnije u životu.

Zdravstvene tegobe djece iz višeplodnih trudnoća

Višeplodne trudnoće povezane su s češćom pojavom prirođenih mana srca ili malformacijama probavnog sustava. Također su nešto češće malformacije mozga, lubanje, uha i dišnog sustava nego u jednoplodnih trudnoća.

Povezane su i s nizom komplikacija tijekom i nakon poroda poput prijevremenog poroda s teškoćama nastalim zbog nezrelih pluća, probavnog sustava, mozga itd. Zatim su češće: perinatalna asfiksija tj. nedostatak kisika kod ploda tijekom poroda, novorođenačke infekcije, žutice i slično. Izrazito teški porod s asfiksijom djeteta ima za posljedicu cerebralnu paralizu.

Rast u maternici na neki način određuje i rast nakon poroda; prema studijama, velik dio djece iz višeplodnih trudnoća ne sustigne vršnjake iz jednoplodnih po težini i dužini/visini, ostaju mršaviji i niži, što ukazuje na dugoročni utjecaj zastoja razvoja u  maternici.

Što obuhvaća praćenje blizanaca, trojki…?

Zato je praćenje djece iz višeplodnih trudnoća izuzetno važno.

Ono obuhvaća:

 • Praćenje prirasta na tjelesnoj težini i rasta u dužinu prema tablicama za spol i dob djeteta (tzv. centilne krivulje).
 • Praćenje krvnih nalaza zbog povećanog rizika za razvoj anemije zbog manjka željeza. Prema preporukama WHO, s prevencijom anemije preparatima željeza počinje se ovisno o prehrani u nedonoščadi od 2. mjeseca, a u ostale djece od 4. mjeseca života.
 • Praćenje neurološkog (psihomotornog) razvoja i rano prepoznavanje eventualnih posljedica poput krvarenja u mozak u razdoblju oko i tijekom poroda – kod svakog se djeteta nakon poroda koji je bio s komplikacijama mora napraviti ultrazvučna pretraga mozga. Ako postoje promjene u smislu krvarenja ili hipoksičko-ishemička oštećenja, onda se takva djeca redovito prate kod neuropedijatra i fizijatra te se uključuju u rehabilitacijski program. U razvoju djeteta od novorođenačke dobi pa nadalje, postoje određeni miljokazi – funkcije poput refleksa, načina reagiranja i ponašanja, savladavanja puzanja, sjedenja, stajanja, hodanja, hvatanja rukom, fine motorike i sl. koje zdravo dijete mora dosegnuti do određene dobi. Kod svakog pregleda se prati dostiže li dijete te miljokaze, a svako kašnjenje ili odstupanje od očekivanog zdravog ponašanja zahtijeva dodatnu obradu.
 • Praćenje razvoja govora, jezika i ponašanja također je izrazito važno jer, u slučaju potrebe, uključivanje u ranu intervenciju omogućuje normalan razvoj ili razvoj s minimalnim poteškoćama.

Djeca iz višeplodnih trudnoća imaju češće komunikacijske i mentalne teškoće, promjene u ponašanju, hiperaktivni su, nerijetko imaju poteškoće iz autističnog spektra. Teže savladavaju čitanje pisanje i računanje.

Zbog svega navedenog važan je multidisciplinarni pristup takvoj djeci koji uključuje primarnog pedijatra, više pedijatrijskih subspecijalista od neurologije do gastroenterologije, kardiologije, nefrologije, genetike itd., fizijatre, logopede, oftalmologe, psihologe i druge.

nedonoščad-razvoj u prvoj godini života

Kako nedonoščadi omogućiti pravilan rast i razvoj u prvoj godini života?

Umjesto planiranog i uobičajenog perioda emocionalne pripreme na porođaj i dolazak djeteta u dom i živote ukućana nastupa strah...

SAZNAJTE VIŠE

Roditelji pod pritiskom

Na kraju ne zaboravimo na roditelje koji su pod povećanim pritiskom kad odjednom u obitelj dođe dvoje, troje ili više djece. Unatoč sreći pritisak je velik, posebno na majke koje moraju istovremeno brinuti o hranjenju, presvlačenju, kupanju, moraju dati ljubav i pažnju, ali i brinuti o drugim članovima obitelji.

Postoje istraživanja koja su pokazala da je interakcija djece iz višeplodnih trudnoća i roditelja drugačija od one „jedan na jedan“; ona se dijeli i zato je vremenski i kvalitetom ponekad manja. Sve to utječe i na roditelje u smislu osjećaja krivnje zbog nepotpune posvećenosti djeci, nedostatnosti za roditeljsku ulogu, pa sve do depresivnih misli.

Uz pomoć zdravstvene struke i zajednice, obitelji s više djece lako će svladati sve prepreke i izazove te uživati u odrastanju svojih blizanaca, trojki itd.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button