ADIVA Plus sadržaj - 25. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Što treba znati o blizanačkoj trudnoći

Blizanačka trudnoća jest trudnoća s dva ploda u maternici žene. Ona je najčešći oblik višeplodne trudnoće; 95% svih višeplodnih trudnoća su blizanačke.

blizanačka trudnoća

U posljednjih nekoliko desetljeća broj blizanačkih (višeplodnih) trudnoća u stalnom je porastu. Razlozi tome su češće korištenje postupaka medicinski potpomognute oplodnje te odgođeno majčinstvo na kojeg se brojne žene zbog načina i ritma života sve češće odlučuju.

Znamo da je trudnoća jedno od najuzbudljivijih razdoblja u životu žene, stoga vam, kako bismo vas pripremili za doček dva nova života te vam približili poseban tijek blizanačke trudnoće, donosimo ovaj tekst.

Pripremite se za najljepših 9 mjeseci života uz 7 savjeta o zdravoj trudnoći

Blizanci se razvijaju iz jedne zajedničke (jednojajčani/monozigotni blizanci) ili dviju odvojenih jajnih stanica, odnosno zigota (dvojajčani/dizigotni blizanci). Jednojajčani blizanci obično su genetski identični i najčešće su istog spola, dok dvojajčani blizanci mogu biti istog ili različitog spola te su genetski različiti.

Blizanačka trudnoća kroz tromjesečja

Prvo tromjesečje trudnoće s blizancima (1. – 13. tjedan)

Ovo je razdoblje obilježeno izostankom menstruacije, oplodnjom, implantacijom (ugnježđenjem) blizanaca u sluznicu maternice, stvaranjem posteljice te prilagodbom maternice za razvoj dva ploda.

Tijekom prvog tromjesečja trudnoće vaš izabrani ginekolog ultrazvučnim pregledom može detektirati dva različita otkucaja srca. Dolazi do intenzivnog razvoja mozga i kralježnične moždine te do stvaranja osnova iz kojih se oblikuju oči, uši, nos, usta te prstići na rukama i nogama. Nadalje, razvijaju im se laktovi, koljena, zapešća i gležnjevi te vaši blizanci započinju svoje prve pokrete u maternici.

Drugo tromjesečje trudnoće s blizancima (14. – 27. tjedan)

Tijekom ovog razdoblja koža vaših blizanaca prekrivena je tankim zaštitnim (tzv. lanugo) dlačicama. Intenzivan razvoj organa i organskih sustava koji dovodi do udvostručenja tjelesne težine blizanaca, rezultira i porastom tjelesne težine majke (obično 16 do 20 kilograma).

Blizanci su stalno aktivni, postaju osjetljiviji na zvuk i vaše kretanje. Započinje sazrijevanje dišnog sustava i stvaranje surfaktanta koji nakon rođenja omogućuje prvi udah, a kasnije i samostalno disanje.

Tijekom drugog tromjesečja trudnoće ultrazvučnim je pregledom moguće utvrditi spol.

Treće tromjesečje trudnoće s blizancima (28. – 40. tjedan)

Nastavlja se daljnji razvoj vitalnih organa. U crijevima se nalazi prva stolica, mekonij, koja potiče rad crijeva. Ovo je razdoblje u kojem vaši blizanci zauzimaju optimalan položaj za vaginalni porođaj, što znači da su im glavice okrenute prema dolje.

Najčešći znakovi i simptomi blizanačke trudnoće

Važno je naglasiti da se simptomi blizanačke trudnoće ne moraju ni po čemu razlikovati od simptoma jednoplodne trudnoće, međutim, ponekad mogu biti intenzivniji.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza blizanačke trudnoće postavlja se na temelju anamneze, kliničkim pregledom te ultrazvukom.

Ultrazvučni pregled je nezaobilazna metoda u dijagnostici i redovitom praćenju svake trudnoće, pa tako i višeplodne. Prilikom ultrazvuka se kod blizanačke trudnoće uočavaju dvije gestacijske vrećice, odnosno dva ploda sa srčanom aktivnošću.

Osnovna skrb blizanačkih trudnoća obuhvaća i detekciju strukturnih anomalija ploda (tzv. anomaly scan). S obzirom na postojanje drugog fetusa, izvođenje anomaly scana kod blizanačkih trudnoća predstavlja veći izazov u odnosu na jednoplodne trudnoće te zbog toga sam pregled iziskuje više vremena. Također, rizik za razvoj anomalija u blizanaca je veći u odnosu na jednoplodnu trudnoću.

Prenatalni testovi – Nifty test

Nifty test je neinvazivna dijagnostička metoda probira (engl. screening) koja se temelji na izolaciji DNA fetusa iz majčine krvi te omogućuje detekciju širokog spektra genetskih abnormalnosti ploda.

Općenito govoreći, prenatalni testovi obuhvaćaju niz dijagnostičkih pretraga koje se obavljaju u trudnoći, a služe procjeni zdravstvenog stanja ploda. Najčešće se koriste za procjenu rizika od postojanja različitih kromosomskih poremećaja u ploda i osobito se preporučuju trudnicama od 35 ili više godina. 

Međutim, s obzirom na to da se kromosomske anomalije mogu pojaviti u svakoj trudnoći, ovaj visokopouzdani test preporučuje se svim trudnicama te ga je moguće napraviti već od 10. tjedna trudnoće.

Komplikacije blizanačke trudnoće

Zbog češćih komplikacija koje je prate, blizanačka trudnoća svrstana je u skupinu visokorizičnih trudnoća kojima je potreban povećan nadzor tijekom trudnoće i porođaja.

Neke od mogućih komplikacija su:

  • spontani pobačaj,
  • prijevremeni porođaj,
  • niska porođajna težina,
  • intrauterini zastoj rasta ploda,
  • povišen krvni tlak u trudnoći (preeklampsija),
  • šećerna bolest u trudnoći (gestacijski dijabetes),
  • anemija,
  • abrupcija (prijevremeno odljuštenje) posteljice.
simptomi koji mogu prestrašiti-trudnoća

Simptomi koji nas mogu prestrašiti tijekom trudnoće

Trudnoća je vrijeme u kojem dolazi do razvoja ploda (djeteta) u tijelu buduće majke. To jednostavno objašnjenje krije u...

SAZNAJTE VIŠE

Gubitak jednog ploda

Sindrom nestalog blizanca (prema engl. Vanishing twin sindrom) jest stanje u kojem dolazi do spontanog pobačaja (nestanka) jednog ploda, obično u prvom tromjesečju trudnoće.

Vodeći simptom je krvarenje iz rodnice koje ubrajamo u česte komplikacije rane trudnoće. Osim vaginalnog krvarenja, mogu se javiti grčevi te bol u zdjelici.

Gubitak jednog od blizanaca rano tijekom prvog tromjesečja obično predstavlja nekomplicirani oblik sindroma te ne zahtijeva posebnu skrb. Međutim, kasniji gubitak ploda može dovesti do ozbiljnih komplikacija te su redovite kontrole neophodne kako se očuvalo zdravlje majke i ploda.

Savjet za kraj

Uz češće kontrolne preglede, preporuke za održavanje blizanačke trudnoće uključuju i umjerenu tjelesnu aktivnost, raznoliku prehranu bogatu folnom kiselinom te izbjegavanje konzumacije alkoholnih pića i drugih opojnih sredstava ovisnosti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button