Trudnoća i porod - 14. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Prof. dr. sc. Jadranka Morović-Vergles, dr. med., spec. internist, KB Dubrava

Upalne reumatske bolesti ne moraju biti prepreka zdravoj trudnoći

Upalne reumatske bolesti češće pogađaju žene, no one ne moraju biti prepreka kada su u pitanju trudnoća i majčinstvo. Uz odgovarajuću pripremu i planiranje, pacijentice s upalnim reumatskim bolestima mogu ostvariti majčinstvo

upalne reumatske bolesti, trudnoća i majčinstvo

Liječnici trebaju razgovarati i upoznati pacijenticu s liječenjem osnovne bolesti te s lijekovima koji se mogu primijeniti pri začeću i tijekom trudnoće.

Poznato je da od sustavnih upalnih reumatskih bolesti (reumatoidnog artritisa, spondiloartritisa kao skupine bolesti, sustavnog eritemskog lupusa, Sjogrenova sindroma, vaskulitisa…) češće obolijevaju žene, i to nerijetko u mlađoj, generativnoj dobi. S druge strane, prema rezultatima svjetskih istraživanja, 30 do 50 posto svih trudnoća je neplanirano. To znači da se mnoge žene koje boluju od kroničnih bolesti ne savjetuju s liječnikom prije nego što zatrudne. Moguće je da i tijekom tog razdoblja koriste lijekove koje ne smiju uzimati u vrijeme začeća i trudnoće.

Trudnoća kod pacijentica s upalnim reumatskim bolestima morala bi biti planirana. Naime, te pacijentice, kao i sve žene s nekim zdravstvenim opterećenjem, imaju, u usporedbi sa zdravim ženama, povećan rizik kod zanošenja ili iznošenja trudnoće do kraja.

Trudnoća i lijekovi: Što trudnice mogu uzimati, a što trebaju izbjegavati?

Trudnoća i majčinstvo u što mlađoj dobi

S obzirom na to da svaka bolest ima svoje specifičnosti, plan postupka ponajprije ovisi o dijagnozi i mora biti individualan. Odluka smije li se zanijeti odmah ili prije toga treba postići remisiju bolesti donijet će se nakon uvida u aktivnost i vrstu bolesti, popratne bolesti, eventualna oštećenja vitalnih organa i vrstu te dozu lijekova koje žena koristi. Nerijetko se vrsta liječenja prije planirane trudnoće mora promijeniti. Ali to uvijek treba biti u dogovoru s liječnikom.

Zbog problema sa zanošenjem koje imaju neke skupine pacijentica dobro ih je upozoriti na njih te ukazati na prednosti planiranja trudnoće u što mlađoj dobi. Uz takav postupak, većina žena s reumatskim bolestima danas može planirati roditeljstvo, zanijeti i roditi zdravo dijete te s pravom očekivati da se njezina bolest zbog trudnoće neće dodatno pogoršati.

Stoga je neizmjerno važno da liječnici koji brinu o njihovu zdravlju (ponajprije reumatolozi, ali i obiteljski liječnici te ginekolozi) informiraju mlade žene koje boluju od kroničnih sustavnih upalnih reumatskih bolesti da, žele li majčinstvo, ono mora biti planirano jer su tada i najbolji ishodi trudnoća. Treba pacijenticu upoznati s liječenjem osnovne bolesti te s lijekovima koji se mogu primijeniti pri začeću i tijekom trudnoće. Pacijentice ne moraju prekidati uzimanje lijekova tijekom trudnoće (a nekad i dojenja). Danas postoje i lijekovi koji se mogu uzimati u to vrijeme. Treba s pacijenticom početi razgovor o planiranju obitelji čak i ako ona trenutačno ne planira trudnoću.

Upalne reumatske bolesti i pitanja koja zabrinjavaju

Informacije koje pacijentica dobiva od svih liječnika koji brinu o njezinu zdravlju moraju biti suvremene, utemeljene na dokazima, istovjetne te bi bilo najpoželjnije da su u pisanom obliku. Pacijentice s upalnim reumatskim bolestima su nerijetko zabrinute o mogućem ishodu trudnoće, komplikacijama tijekom tog razdoblja, kao i mogućem pogoršanju osnovne bolesti tijekom trudnoće.

Nadalje, česti su upiti i o tome mogu li lijekovi koje uzimaju naškoditi djetetu, može li dijete dobiti istu bolest i slično. Na te zabrinute upite odgovori liječnika koji paze na njihovo zdravlje trebali bi biti istovjetni.

Kako bi se podignula svijest o važnosti planiranja trudnoće pacijentica, kao i boljeg dobivanja informacija od liječnika i zdravstvenog osoblja koje se brine o njihovu zdravlju, ove je godine u organizaciji Globalnog saveza za mišićno-koštano zdravlje Desetljeća kostiju i zglobova 2010. – 2020. i Hrvatskog reumatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora pokrenut projekt pod nazivom “Liječenje upalnih reumatskih bolesti kod žena reproduktivne dobi”.

Projekt je usmjeren i prema pacijenticama (udrugama bolesnika), ali i prema liječnicima različitih specijalnosti koji sudjeluju u njihovu liječenju radi učinkovitog savjetovanja o planiranju obitelji i mogućnostima liječenja te, u konačnici, boljih ishoda trudnoća.

Reumatski bolovi i kako ih ublažiti mjerama samopomoći

Kako ublažiti reumatske bolove?

U liječenju degenerativnih reumatskih bolesti, osim lijekova, primjenjuje se i fizikalna terapija, a pri ublažavanju bolova upotrebljavaju se i...

SAZNAJTE VIŠE

Važnost dobre komunikacije

Kod svih upalnih reumatskih bolesti trudnoća bi trebala biti planirana u vrijeme kad je osnovna bolest “smirena” primjenom lijekova koji su dopušteni i tijekom trudnoće. Odgovarajuća kontrola bolesti prije i tijekom trudnoće ključna je za osiguranje najboljeg zdravlja majke i djeteta. Posebice za smanjenje stope prijevremenih porođaja, gubitka ploda, niske porođajne težine i male veličine za gestacijsku dob.

Zajednička odluka o planiranju trudnoće i mogućnostima liječenja iznimno je važna za poboljšanje ishoda trudnoće. Tako će rana proaktivna komunikacija sa ženama koje boluju od kroničnih sustavnih upalnih reumatskih bolesti pomoći povećati vjerojatnost uspješne trudnoće.

U multinacionalnim ispitivanjima koja su uključila žene s upalnim reumatskim bolestima, od 40 do 80 posto bolesnica istaknulo je kako su one bile te koje su potaknule razgovor o planiranju obitelji sa svojim liječnikom. Stoga je krovna europska udruga reumatologa (EULAR) 2016. godine preporučila da sa svakom pacijenticom reproduktivne dobi treba najmanje jednom godišnje (ili kada se liječenje mijenja) razgovarati o planiranju obitelji, a prije planirane trudnoće razmotriti prilagodbu terapije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button