Srce i krvne žile - 9. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Nova terapija za uklanjanje naslaga kalcija u krvnim žilama

Naslage kalcija u žilama oslabljuju srčani krvotok i mogu dovesti do srčanog udara. Intravaskularna litotripsija (IVL) revolucionarna je minimalno invazivna terapija za kalcifikaciju koronarnih arterija

Intravaskularna litotripsija (IVL)

Razvijena u Švicarskoj i Njemačkoj, Shockwave intravaskularna litotripsija (IVL) uvedena je u EU 2018. godine kao djelotvorna i pouzdana alternativa za uklanjanje tvrdokornih naslaga kalcija u arterijama. Takve su naslage povezane s povećanim rizikom od komplikacija i lošijom prognozom. Ova terapija donosi novu nadu pacijentima s teškom kalcifikacijom koronarnih arterija jer u nekim slučajevima može otkloniti potrebu za operacijom na otvorenom srcu.

Zdravije srce i krvne žile: Kontrola masnoća u krvi ključna je za zdravlje

Koronarne arterije donose kisikom bogatu krv u srce, no ako se uzduž arterijskih stijenki nataloži kalcijev plak, one postaju krute i uske. Naslage plaka usporavaju dotok krvi u srce te oslabljuju opskrbu srca kisikom. Plak se može i odlomiti od stijenke te izazvati srčani udar. Pacijenti opisuju simptome kao bol, pečenje, težinu, pritisak i stiskanje u prsima, zatim slabost, obamrlost ili vrtoglavicu. Kod žena su simptomi teže prepoznatljivi, a uz tipičnu bol u prsima uključuju zadihanost, mučninu, znojenje i umor.

Snaga moćnih zvučnih valova

Svake godine u svijetu bolest koronarnih arterija odnosi oko sedam milijuna života. Konvencionalni tretmani uključuju terapiju lijekovima, perkutanu koronarnu intervenciju (PCI) te premoštenje koronarne arterije (CABG). Iako su ove metode uspješne u ponovnom otvaranju krvnih žila pacijenata, ne mogu ukloniti mikrovaskularno začepljenje.

Intravaskularna litotripsija provodi se kateterom s balonom na vrhu, u kojemu se nalazi više odašiljača za generiranje zvučnih valova. Liječnici uvlače kateter kroz venu na ruci ili arteriju na nozi da dopru do arterije začepljene tvrdim plakom. Kad vrh katetera dosegne naslagu kalcija, kirurg aktivira napuhavanje balona. Električno pražnjenje pretvara tekućinu unutar balona u paru, stvarajući mjehur koji se brzo širi i proizvodi zvučne valove. Moćni zvučni valovi koje koristi Shockwave IVL jednaki su onima namijenjenim razbijanju bubrežnih kamenaca. Riječ litotripsija izvedena je iz grčkog i znači upravo „razbijanje kamenca“. 

„Zvučni valovi iz balona razbijaju i mrve kalcij u žilama u sićušne komadiće“, rekao je medicinskom glasilu „Ivanhoe“ dr. Haroon Faraz, interventni kardiolog u Medicinskom centru Hackensackovog sveučilišta u SAD-u, gdje je Shockwave IVL ljetos ušao u upotrebu, tri godine poslije Europe. 

„Smrvljeni kalcij ostaje sigurno pohranjen u stijenkama arterije, a liječnici pristupaju konvencionalnom postupku širenja arterije balonom i ugradnje stenta s ciljem ponovne uspostave krvotoka.“

Stvoreno za tvrdokorne naslage

Blizu trećine pacijenata ima problematične naslage kalcija, koje čine arterije krutim i teškim za odčepljivanje konvencionalnim tretmanima. Takvi pacijenti, koji su  podvrgnuti ugradnji stenta bez prethodnog tretmana intravaskularnom litotripsijom, riskiraju ozbiljne komplikacije. Međutim, ako je prvo tretirana IVL-om, arterija postaje podatnija, što olakšava uspostavu krvotoka balonom i stentom.

zatajivanje srca zatajenje srca

Zatajivanje srca: uzroci, simptomi i liječenje

Zatajivanje srca je važno otkriti na vrijeme jer pravovremeno liječenje može u potpunosti okrenuti tijek bolesti te produljiti životni...

SAZNAJTE VIŠE

„Po mom iskustvu, intravaskularna litotripsija vrlo je siguran i djelotvoran način za razbijanje tvrdih naslaga kalcija u koronarnim arterijama“, naglasio je ugledni interventni kardiolog dr. Nidal Abi Rafeh, koji izvodi postupak Shockwave u North Oaks Medical Centeru u SAD-u. „Ova procedura ima perspektivu da postane standardna terapija za kraće kalcificirane blokade, osobito ako je kalcij duboko u arteriji“.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button