Srce i krvne žile - 30. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Mr. sc. Nataša Šunić Vargec, prof. logoped, Terapija glasa i govora Logoped, ADIVA Plus sadržaj

Čitanjem priča potaknite razvoj djeteta

Čitanje priča naglas i njihovo prepričavanje može pomoći mališanima na brojne načine, a među ostalim postaviti i temelje za razvoj vještine pisanja

citanje razvoj djeteta pisanje logoped

Kroz svoj dugogodišnji rad sa djecom koja mi dolaze na terapije, mnogim sam roditeljima savjetovala važnost čitanja i prepričavanja pročitanog. Čitanje i prepričavanje trebalo bi čim češće primjenjivati, tražiti do mališana da interpretiraju što su čuli i zapamtili. Da bismo uklonili neke dileme, krenimo od početka.

Kvalitetno zajedničko vrijeme

Kao prvo, moramo čitati naglas jer je čitanje naglas i prepričavanje priča s djetetom odličan način provođenja zajedničkog vremena. Čitanje i prepričavanje puno pomažu u razvoju govorno-jezičnog segmenta, pismenosti te potiču razvoj samog mozga.

Kratki spoj: Što kad dijete čita, a ne pamti pročitano

Djeci se može početi čitati već u najranijoj dobi. Pažnja će biti vrlo kratka, ali s vremenom, odnosno s porastom kronološke dobi, bit će sve dulja te će dijete moći percipirati mnogo više informacija i imati više podataka za prepričavanje priče i svog doživljaja.

Brojne blagodati čitanja i prepričavanja

Svakodnevno čitanje i prepričavanje priča pomaže razvoju djeteta na mnogo načina. Kroz čitanje naglas djetetu možemo:

 • pomoći  da se upozna s bojama, zvukovima, riječima, intonacijom, jezikom
 • potaknuti maštu i znatiželju te spontanost i autentičnost
 • pomoći naučiti razliku između stvarnosti i zamišljenog (najčešće kroz bajke, ali i upozoriti dijete da se to u stvarnom životu ne događa)
 • pomoći da se upozna s emocijama, njihovim izražavanjem i reagiranjem na osjećaje
 • naučiti poimati različitost spolova, vjere, boje kože, nacionalnosti
 • naučiti da postoje djeca ili ljudi s teškoćama te na taj način učiti dijete empatiji
 • pomoći da se razvije rana pismenost, sposobnost slušanja i razumijevanja riječi i pročitanog te samostalna interpretacija sadržaja

Važno je da, čitajući knjige s djetetom, budete dobar govorni model, da budete što razumljiviji i pazite na artikulaciju glasova pri čitanju (ako nemate teškoću u govoru). Promatrajući vas kako čitate, vaše će dijete naučiti pravilno držati knjigu, lagano okretati stranice, kao i sam smjer čitanja teksta.

Vrijeme provedeno u zajedničkom čitanju potiče vaše povezivanje i  pomaže u razvoju vašeg odnosa. Čitanje je jako važno za razvijanje društvenih i komunikacijskih vještina mališana.

Preduvjet za razvoj čitanja i pisanja

Mora se naglasiti da čitanje priča potiče razvoj govorno-jezične komunikacije i  važan je segment za usvajanje predvještina čitanja i pisanja. Što to znači?

Kroz čitanje naglas možemo mijenjati intenzitet, jačinu te produljiti glasove unutar riječi da možemo naglasiti određeni glas, kao i njegovu poziciju. Tako vježbamo percepciju inicijalnog, medijalnog i finalnog glasa u riječima stvarajući temelj za glasovnu i slogovnu analizu i sintezu riječi, koje su preduvjet za usvajanje vještina čitanja i pisanja.

Čitajući svom djetetu možete se i igrati – možete napraviti svoje priče i dijeliti obiteljske priče, možete razgovarati o slikama u knjizi, opisivati što vidite na njima, komentirati što se „čuje“ u knjizi (ovisno o dobi djeteta, a i naravno knjizi). Osim što možete zajednički sastaviti svoju priču, za one pročitane mogli biste smisliti drugačije završetke.

Najbolje vrijeme za knjigu

Za čitanje je najbolje izabrati vrijeme prije odlaska na spavanje, tijekom kupanja (za izmišljene priče), vožnje automobilom, u parku… Pokušajte naći s djetetom vaše vrijeme za priču. Učinite tako da knjige i slikovnice budu sastavni dio vaše svakodnevnice.

Važno je obratiti pažnju na reakciju vašeg djeteta na priču tako da se možete zaustaviti ako u nekom trenutku ne razumije o čemu se čita ili gubi pažnju prilikom slušanja.

Ako vaše dijete govori, nastojte da ponavlja za vama kada i vi čitate jer je ponavljanje važno za pamćenje, kao i za auditivnu i vizualnu percepciju, koja čini, između ostalog, i senzoriku djeteta (važnost za govorno-jezičnu komunikaciju i receptivni govor).

terapija kod logopeda

Ne odgađajte posjet logopedu, teškoće s govorom treba rješavati na vrijeme

Mnogi su roditelji često u nedoumici kada prvi put posjetiti logopeda. Prema ljestvici razvoja govora, prva teškoća nastupa u...

SAZNAJTE VIŠE

Pravila koja bi trebalo slijediti

Važno je da kroz čitanje i prepričavanje:

 • stvorite rutinu i pokušajte svaki dan pročitati barem jednu priču. Imajte svoje vrijeme i mjesto za čitanje
 • ugasite televizor, radio i slično kako bi vaše dijete moglo čuti vaš glas
 • dijete neka vam bude blizu kako bi osjetilo povezanost i da vas može dobro čuti i vidjeti
 • čitajte prstom, odnosno prelazite prstom preko riječi koju čitate
 • pri čitanju usporite kako biste djetetu dali vremena da pogleda slike, posluša zvukove, da možete porazgovarati o tome što se pročitalo
 • radite grimase, intonacije i, naposljetku, poigrajte se kroz čitanje s djetetom kako mu ova aktivnost postala zabava i učenje kroz opuštenost i igru. Da se uvijek rado sjeti vaših trenutaka koje ste zajedno proveli igrajući se, ali i učeći na zabavan način.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button