Srce i krvne žile - 30. ožujka 2022.
AUTOR ČLANKA - Mr. sc. Ante Petrušić, dr. med., spec. internist, kardiolog, endokrinolog i dijabetolog

Infekcijski endokarditis: srce na udaru bakterija

Mikrobna infekcija unutrašnje površine srca (endokarda) uvijek je smrtonosna ako se ne liječi. Stoga se na simptome odmah treba reagirati

Infekcijski endokarditis

Endokarditis je mikrobna infekcija unutrašnje površine srca (endokarda). Najčešće se pojavljuje u intravenskih uživalaca droga, nositelja umjetnih srčanih zalistaka, u bolesnika na hemodijalizi te nakon invazivnih bolničkih intervencija.

Za bolest je karakteristično da se pojavljuju sitni trombi vezani za endokard, najčešće srčanih zalistaka, a rjeđe na endotelu klijetki ili lijeve pretklijetke. Ti sitni trombi budu kolonizirani bakterijama (tada ih nazivamo vegetacijama).

Sve češća pojava kardiovaskularnih smetnji u post-COVID periodu

Endokarditis se pojavljuje u dva oblika: akutni i subakutni oblik. Neliječena, oba oblika su redovito smrtonosna.

Akutni bakterijski endokarditis

Bolest obično počinje iz punog zdravlja, s visokom temperaturom uz tresavicu, s naglim razvojem teške kliničke slike u svega nekoliko dana. Dolazi do destrukcije srčanih zalistaka i popuštanja srca kao pumpe (čiji su simptomi otežano disanje ili otok nogu ili oboje) te s pojavom metastatske infekcije. Čim srce kao pumpa slabi, tanki srčani zalisci brzo se oštećuju tako da ne mogu kao ranije fino zatvarati srčane šupljine. Inficirani sitni trombi (vegetacije) se otkidaju i nošeni strujom krvi završavaju u mozgu ili bilo kojem drugom dijelu tijela, stvarajući tamo gnojna žarišta, apscese.

Apscesi mogu nastati i u srčanom mišiću, razarajući zahvaćene strukture, s mogućim oštećenjem provodnog sistema srca i s pojavom blokade provođenja električnog impulsa ili s pojavom malignih poremećaja ritma srca. Apscesom oštećen srčani mišić može dovesti do izlijevanja krvi u perikardijalnu šupljinu (oko srca), a to ometa utok krvi u srce, što nazivamo tamponadom srca. Tamponada srca je po život vrlo opasna pojava.

Ovu šaroliku simptomatologiju redovito prate opća slabost, visoka temperatura, tresavica i vrlo teško opće stanje.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza se postavlja:

 • temeljem općeg stanja bolesnika,
 • kliničkim pregledom (može se pojaviti šum nad srcem koji se čuje stetoskopom, a koji, na primjer, jučer nije bio prisutan. To je znak svježeg oštećenja srčanog zaliska). Često se može napipati povećana i bolna slezena, može se pojaviti metastatski apsces u mozgu s neurološkim ispadom ili u nekom drugom organu sa specifičnim simptomom.
 • Laboratorijskim pretragama – upalnim parametrima: visok CRP (C reaktivni protein),  ubrzana SE (sedimentacija eritrocita) i povišena vrijednost leukocita u krvi te uzimanjem uzoraka krvi u vrijeme najviše temperature (hemokultura) za dokazivanje bakterija u krvi i ocjene njihove osjetljivosti na različite antibiotike.
 • Elektrokardiogramom (EKG) u kojem iz dana u dan možemo pratiti dinamiku promjena u provodnom sistemu srca i poremećaju ritma.
 • Ultrazvukom se preko prsnog koša mogu vidjeti vegetacije veće od 2 mm, a sondom kroz jednjak čak i 1-1,5 mm.
 • Rendgenskom snimkom prsnog koša (RTG) može se otkriti popuštanje srca kao pumpe te plućnu emboliju.
 • Kompjuteriziranom tomografijom (CT) može se otkriti apscese mozga ili drugih organa.

Liječenje

Liječenje se provodi kombinacijom više antibiotika intravenozno, po mogućnosti prema antibiogramu iz hemokulture.

Ipak, u nekih bolesnika se mora ići na zamjenu oštećenog zaliska s umjetnim zaliskom, uz prethodnu koronarografiju (kontrastnu snimku koronarnih arterija koje srčanom mišiću dovode krv s kisikom i hranjivim tvarima).

Subakutni bakterijski endokarditis 

Subakutni oblik bolesti se razvija polako, kroz nekoliko tjedana ili mjeseci. Rijetko dovodi do nastanka metastatskih infekcija, a uzročnici su mu slabije virulentni mikroorganizmi.

Simptomi

Simptomi su opći:

 • umor,
 • gubitak apetita,
 • bolovi u mišićima i zglobovima,
 • gubitak težine,
 • bljedilo,
 • znojenje. 

Temperature su subfebrilne (do 37,5° C), a stariji bolesnici mogu biti i afebrilni (bez temperature). Ako se na to nadoveže i kakva kraća antibiotska terapija nedovoljna za izlječenje bolesti, to može samo dodatno maskirati sliku bolesti, koja tada postaje slična gripi ili nekom respiratornom infektu. Slezena može biti tek malo povećana i teško se napipa.

uvecano srce

Zašto nastaje uvećano srce i kako se liječi?

Zbog određenih srčanih mana i bolesti može doći do povećanja srčanog mišića. Stanje je to koje se mora na...

SAZNAJTE VIŠE

Ako se kasno započne s liječenjem, mogu se pojaviti i specifični simptomi (embolije, kao i u akutnom obliku, i zatajivanje srca).

Postavljanje dijagnoze i liječenje

Dijagnostički postupci su isti kao i u akutnom obliku bolesti.

Liječenje se provodi intravenoznom primjenom više antibiotika, s nešto izmijenjenim antibiotskim izborom, odnosno prema antibiogramu ako se isti uspije dobiti iz hemokulture.

Neliječeni infekcijski endokarditis je uvijek smrtonosan i to subakutni oblik u roku od šest mjeseci, a akutni u roku od mjesec dana.

Prevencija bakterijskog endokarditisa

Mnogi dijagnostički i kirurški postupci u medicini i stomatologiji izazivaju prolaznu bakterijemiju (ulazak bakterija u krvotok). Stoga je općeprihvaćeno da se u rizičnih bolesnika (bolesnici s manama srčanih zalistaka ili s prirođenom srčanom greškom) preventivno daje antibiotska zaštita.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button