Probava - 3. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija, ADIVA Plus sadržaj

Zašto nas ljeti češće muče žgaravice i kada posjetiti gastroenterologa?

Namirnice koje su često na „roštiljarskom jelovniku“ mogu lako izazvati žgaravicu, simptom s kojim se najčešće bore pacijenti oboljeli od GERB-a. Gastroenterolozi savjetuju kako ih je najlakše izbjeći

ljetne zgaravice GERB namirnice

Ljeto je mnogima u znaku hladnog piva, roštiljanja i ledenih sokova, posebno limunade. Ali ako pripadate onoj skupini koja pati od gastroezofagealne refluksne bolesti ili GERB-a, ljeto vam može donijeti prave izazove. Naime, popularna ljetna hrana može provocirati GERB te pogoršati simptome.

Saznajte sve o GERB-u, manje poznatom uzroku kašlja

Većina ljudi povremeno doživi refluks, odnosno povrat kiseline. Ali kada se refluks događa dva ili više puta tjedno, to bi moglo ukazivati na GERB.

„Okidači“ za žgaravicu

Popularne ljetne namirnice koje konzumiramo tijekom raznih druženja na otvorenom, a koje mogu razbuktati simptome GERB-a uključuju:

 • hranu s roštilja
 • masno meso
 • citrusno voće
 • alkoholna pića
 • rajčicu

Nerijetko takav ljetni tanjur ujedno predstavlja i noćnu moru za oboljele od GERB-a.

Savjeti za izbjegavanje simptoma

Patite li od GERB-a, usvojite sljedeće savjete gastroenterologa s internetske stranice www.dhat.com koji vam neće uskratiti uživanje, ali će vam pomoći u postizanju kontrole nad neugodnim simptomima te će vam time omogućiti mirnije i bezbrižnije ljetovanje.

 • pijte puno vode i izbjegavajte gazirana pića
 • uživajte u mesu pečenom na žaru, ali svakako manje masnom
 • razmotrite zamjenu „klasičnih“ hamburgera s onim vegetarijanskim
 • odlučite se za manje kisele umake te izbjegavajte ketchup
 • suzdržavajte se od unosa alkoholnih pića
 • umjesto limunade radije izaberite ledeni čaj
 • prestanite jesti barem tri sata prije odlaska na spavanje

Uključite ove promjene u svakodnevicu te ćete brzo uočiti rezultate. One vam svakako mogu pomoći i tijekom cijele godine, a k tome dodajte i polagano uživanje u svakom zalogaju te manje, ali češće obroke tijekom dana čime ćete spriječiti prejedanje.

Ne ignorirajte simptome

Ako se simptomi GERB-a ne stave na odgovarajući način pod kontrolu, oni mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, od upale jednjaka i karcinoma jednjaka do teškoća s disanjem. Naime, kad se sadržaj želuca vraća u jednjak, može se dogoditi da ga udahnemo, odnosno da uđe u pluća.

rosilj zdravlje zdravstveni rizici savjeti recept

Uživanje u roštilju: zdravo i s mjerom

Ublažavanje epidemioloških mjera i toplije vrijeme mnoge će izmamiti na druženje uz roštilj. No, ova radost nosi i određene...

SAZNAJTE VIŠE

Osjetite li bol u prsima, odmah potražite hitnu medicinsku pomoć. Naime, ponekad simptomi GERB-a uključuju bol u prsima koja nalikuje srčanom udaru.

Postanu li simptomi teži ili češći (događaju se češće od dvaput tjedno), svakako zakažite pregled kod gastroenterologa. U slučaju novih ili blažih simptoma, javite se vašem obiteljskom liječniku koji će odlučiti jesu li potrebne daljnje pretrage te vas, po potrebi, uputiti na specijalistički pregled.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button