Probava - 29. rujna 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Trebaju li vam i zašto probavni enzimi?

Ako vaše tijelo ne proizvodi dovoljno probavnih enzima, ne može dobro probaviti hranu. To se može očitovati bolovima u trbuhu, proljevom, plinovima ili drugim bolnim simptomima

probavni enzimi

Probavni enzimi igraju ključnu ulogu u razgradnji hrane koju jedete. Ovi proteini ubrzavaju kemijske reakcije koje hranjive tvari pretvaraju u tvari koje vaš probavni sustav može apsorbirati.

Vaša slina sadrži probavne enzime. Neki od vaših organa, uključujući gušteraču, žučni mjehur i jetru, također ih otpuštaju. Pohranjuju ih i stanice na površini vaših crijeva.

Što je crijevna mikrobiota?

Upoznajte probavne enzime

Različite vrste enzima ciljaju različite hranjive tvari:

  • amilaza razgrađuje ugljikohidrate i škrob,
  • proteaza djeluje na proteine,
  • lipaza se nosi s masnoćama.

Prirodni izvori probavnih enzima

Voće, povrće i druga hrana imaju prirodne probavne enzime. Njihova konzumacija može poboljšati probavu.

  • Med, posebno sirov, ima amilazu i proteazu.
  • Mango i banane imaju amilazu, koja također pomaže sazrijevanju voća.
  • Papaja ima vrstu proteaze koja se zove papain.
  • Avokado ima probavni enzim lipazu.
  • Kiseli kupus ili fermentirani kupus pokupi probavne enzime tijekom procesa fermentacije.

Ako vaše tijelo ne proizvodi dovoljno probavnih enzima, ne može dobro probaviti hranu. To se može očitovati bolovima u trbuhu, proljevom, plinovima ili drugim bolnim simptomima.

Neki probavni poremećaji sprječavaju vaše tijelo da proizvede dovoljno enzima, kao što su intolerancija na laktozu i egzokrina insuficijencija gušterače.

Intolerancija na laktozu

Kod ovog stanja vaše tanko crijevo ne proizvodi dovoljno enzima laktaze, koji razgrađuje prirodni šećer u mlijeku koji se zove laktoza. S nedostatkom laktaze, laktoza u mliječnim proizvodima koje jedete putuje ravno u vaše debelo crijevo umjesto da se apsorbira u tijelu. Zatim se spaja s bakterijama i uzrokuje neugodne trbušne simptome.

Postoje tri vrste intolerancije na laktozu:

  • Primarna – rođeni ste s genom zbog kojeg ne tolerirate laktozu. Gen je najčešći kod ljudi afričkog, azijskog ili latinoameričkog podrijetla. Vaša razina laktaze naglo pada u djetinjstvu, pa više ne možete tako lako probavljati mliječne proizvode. Ovo je najčešći tip intolerancije na laktozu.
  • Sekundarna – vaše tanko crijevo proizvodi manje laktaze nakon bolesti, ozljede ili operacije. Također može biti simptom i celijakije i Crohnove bolesti.
  • Kongenitalna ili razvojna – vaše tijelo od rođenja ne proizvodi laktazu. Ovo je rijetkost. Gen za to morate naslijediti i od majke i od oca.

Kod osoba s intolerancijom na laktozu javljaju se plinovi i nadutost nakon konzumacije mliječnih proizvoda poput mlijeka ili sladoleda. Neki ljudi mogu kontrolirati simptome jedući manje količine mliječnih proizvoda, dok ih drugi potpuno izbjegavaju ili biraju hranu i piće bez laktoze.

Egzokrina insuficijencija gušterače

Egzokrina insuficijencija gušterače nastaje kad neko drugo stanje ošteti gušteraču. Uobičajeni uzroci uključuju:

  • pankreatitis, odnosno upalu gušterače,
  • rak gušterače, koji počinje u njezinim tkivima,
  • cističnu fibrozu, odnosno genetsko stanje koje oštećuje pluća, probavni sustav i druge organe.

Za liječenje egzokrine insuficijencije gušterače vaš liječnik može predložiti promjene u načinu života, poput prestanka pušenja, izbjegavanja konzumacije alkohola, dijetu s malim udjelom masti te uzimanja dodataka prehrani vitamina i minerala. Također će propisati lijekove koji mogu ublažiti vaše simptome.

Probavni enzimi kao dodaci prehrani

Dodaci prehrani s probavnim enzimima mogu ublažiti probavne tegobe. Pritom dob, tjelesna težina i neki drugi čimbenici utječu na dozu. No, uvijek tražite savjet liječnika ili ljekarnika ako se odlučujete na bilo koju vrstu dodatka prehrani, posebno ako ga želite koristiti zbog nekog postojećeg zdravstvenog stanja.

PROMO
BIOLEVEL-dodaci prehrani za djecu

Jedinstveni BIOLEVEL proizvod u obliku čokoladnih medvjedića prilagođen je dječjim potrebama

Raznolika i uravnotežena prehrana najbolji je način osiguravanja vitamina i minerala. No, ponekad je potrebno posegnuti za dodatkom prehrani.

SAZNAJTE VIŠE

Potrebno je više istraživanja kako bi se proučilo koliko su dodaci prehrani s probavnim enzimima sigurni i koliko dobro djeluju. Ali dodaci laktaze koji se mogu kupiti bez recepta pomažu mnogim osobama s netolerancijom na laktozu.

Stručnjaci ne preporučuju davanje suplemenata laktaze djeci mlađoj od četiri godine. Također, razgovarajte sa svojim liječnikom o prednostima i nedostacima njihova uzimanja ako ste trudni ili dojite.

Trenutno je većina enzimskih proizvoda životinjskog podrijetla. Istraživači predviđaju da bi u budućnosti mogli biti češći proizvodi na bazi biljaka i bakterija.

Korišten izvor: WebMD.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button