Probava - 2. siječnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Darija Vranešić Bender

Postignite ravnotežu probave nakon prekomjernog blagdanskog uživanja u hrani

Tijekom blagdana česte su i probavne smetnje izazvane pretjerivanjem u količinama jela ili žestokim začinima i alkoholom. Kako biste si mogli pomoći?

Uravnotezana probava

Probava je jedna od osnovnih sila života. Hrana je pak jedna od najsnažnijih ovisnosti u kojoj se nerijetko pretjeruje i na koju trošimo velik dio novca, posebno uoči blagdana.

Stoga nije čudno što su u velikom broju razvijenih zemalja najprodavaniji bezreceptni lijekovi upravo antacidi, odnosno lijekovi koji neutraliziraju želučanu kiselinu i tako olakšavaju probavu.

Gdje imamo tegobe

Gastrointestinalne smetnje grubo se dijele u smetnje u gornjem dijelu probavnog sustava i smetnje u donjem dijelu probavnog sustava. Najčešće smetnje u gornjem dijelu probavnog sustava su žgaravica, dispepsija (neprobavljivost), gastroezofagealni refluks, upala jednjaka, gastritis (koji može biti uzrokovan brojnim čimbenicima) i ulkusna bolest.

Neki istraživači smatraju da alergije ili nepodnošenje određene hrane mogu uzrokovati gastritis

Sva ta stanja i smetnje nerijetko su međusobno povezani te pred liječnika postavljaju težak zadatak procjene uzroka i posljedica određene smetnje. Najčešće smetnje u donjem dijelu probavnog sustava su zatvor i proljev koji se mogu javiti zbog bezopasnih poremećaja ravnoteže probavnog sustava, ali u svojoj pozadini mogu imati i ozbiljne bolesti poput upalnih bolesti crijeva (ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti) ili celijakije.

Prehranom olakšajte gastritis

Povišen unos soli može iziritirati sluznicu želuca. Neke znanstvene studije ukazuju na veći rizik infekcije bakterijom H. pylori ako osoba konzumira izrazito slanu hranu. Osobama koje boluju od gastritisa nerijetko se preporučuje izbjegavanje začinjene i ljute hrane. Nasuprot tome, kapsaicin, tvar koja je pronađena u ljutim paprikama i feferonima, smatra se potencijalnom zaštitom od gastritisa. To ne znači da treba ignorirati preporuke te konzumirati ljutu i začinjenu hranu nego treba razmotriti terapijsku primjenu izoliranog kapsaicina.

Kofein koji se nalazi u kavi, crnom i zelenom čaju, nekim gaziranim bezalkoholnim pićima, čokoladi i mnogim lijekovima povisuje kiselost želučane kiseline

Alkoholičari često pate od gastritisa, a isto je i sa strastvenim pušačima. Te navike izazivaju pojavu akutnoga gastritisa, no neke preliminarne studije bave se razjašnjavanjem zaštitnog učinka umjerenog unosa alkohola (do dva pića dnevno) na razvoj gastritisa. Kada se alkohol konzumira u količinama koje su više od umjerenih, može izazvati cijelu lepezu neželjenih učinaka.

Pravila koja probava voli

  1. Jedite manje količine hrane. Prejedanje je glavna uvreda koju činimo svom probavnom sustavu, a unos manjih količina hrane više puta na dan rješava ovaj problem. Uopće nije važno je li vaša prehrana vegetarijanska, makrobiotička ili s niskim udjelom masti ili šećera jer je volumen probavnih sokova dostupnih za jedan obrok ograničen. Ako premašimo svoj kapacitet, hrana se neće odgovarajuće probaviti.
  2. Jedite kada ste gladni. Glad je među osnovnim odgovorima našeg organizma, no većina nas nikad nije osjetila iskonsku glad jer sjedamo za večeru prije nego što je ručak napustio naš želudac. Odmaranje probavnih organa između obroka najbolji je način za osiguravanje odgovarajuće količine probavnih enzima potrebnih za sljedeći obrok.
  3. Optimalna probava zahtijeva ugodu i opuštenost. Tijekom noćnih sati želudac je na odmoru. Hrana koju unesete u kasnim satima obično sabotira banku enzima i čeka sljedeći dan za probavu te osigurava loš jutarnji zadah. Kasnonoćni obroci mogu se usporediti s pokušajem podizanja kredita u banci koja je zatvorena. Ako jedete u hodu, tijekom vožnje ili kada ste uzrujani, probava neće biti jednako uspješna kao kada obrok konzumirate tijekom večere uz svijeće.
  4. Lagana tjelovježba olakšava probavu. Istočnjačka medicina gleda na probavu kao na vatreni element pa želite li pospješiti probavu, morate se «zagrijati». Aerobna tjelovježba je odličan recept za pospješivanje probave.

Članak u cijelosti pročitajte na portalu Vitamini.hr

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button