Probava - 29. ožujka 2024.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Nije svaki kolitis ulcerozni: što je kolitis, kako se dijagnosticira i liječi

Kombinacija boli, proljeva i grčeva se može opisati kao upala debelog crijeva ili kolitis. Postoji niz stanja koja mogu izazvati ovakve simptome, od „običnih“ virusnih, bakterijskih ili parazitarnih bolesti do ulceroznog kolitisa ili čak i karcinoma

upala debelog crijeva-kolitis

Za većinu laika debelo crijevo je jednostavan organ koji služi za prolazak hrane i pražnjenje viška hrane. Međutim, tomu nije tako.

Što je kolitis?

Vrlo često zna nas zaboljeti trbuh, možemo imati zatvor (opstipaciju) te rjeđe proljev. Stolice mogu biti različite konzistencije (od tvrde do tekuće), s primjesama krvi i sluzi te vrlo smrdljive. Kombinacija boli, proljeva i grčeva se može opisati kao upala debelog crijeva ili kolitis. Postoji niz stanja koja mogu izazvati ovakve simptome, od „običnih“ virusnih, bakterijskih ili parazitarnih bolesti do ulceroznog kolitisa ili čak i karcinoma.

Što učiniti kada zakaže vaša dobra probava?

Stoga je jako bitno kod ovakvih stanja dobro pratiti tegobe, hranu ili stanja koji pogoršavaju tegobe jer time uvelike olakšavate dijagnostiku i liječenje kolitisa. U ovom članku nećemo pisati o ulceroznom kolitisu, vrlo podmukloj i ponekad vrlo teškoj i opasnoj bolesti, već ćemo se posvetiti drugim „vrstama“.

Budući da i kolitis i ulcerozni kolitis imaju vrlo slične tegobe, bitno je određenim pretragama dokučiti o kojem se radi te na osnovu toga odrediti i odgovarajuću terapiju.

Kolitis izazvan virusima, bakterijama i parazitima

Najčešći i najjednostavniji kolitis je onaj izazvan virusima, bakterijama ili parazitima. Za virusni kolitis nije potrebna nikakva terapija, dok se za bakterijski kolitis određuje terapija na temelju kliničke slike i bakteriološke mikrobiološke obrade. Za kolitis izazvan parazitima obavezna je terapija.

Ishemijski kolitis

Ishemijski kolitis uključuje ozljedu debelog crijeva zbog prestanka cirkulacije u određenom dijelu crijeva. Debelo crijevo treba stalan protok krvi kako bi ostalo zdravo. Kada se taj protok krvi prekine, može doći do oštećenja.

Najčešće se javlja kod starijih osoba, a povezan je s drugim kroničnim bolestima kao što su dijabetes, dislipidemija, oslabljeni rad srca, bolest perifernih krvnih žila, korištenje acetilsalicilne kiseline ili digoksina (digitalisa).

Pseudomembranozni kolitis

Pseudomembranozni kolitis razvija se zbog infekcije bakterijom Clostridium difficile. Ova vrsta bakterija obično je prisutna u crijevima. Uobičajeno, tijelo ima dovoljno dobrih bakterija da C. difficile drži pod kontrolom. Međutim, ako se broj dobrih bakterija smanji, C. difficile može dovesti do upale debelog crijeva.

Pseudomembranozni kolitis često se javlja kao komplikacija uzimanja antibiotika.

Kolitis kao nuspojava kod zračenja i pacijenata sa stomom

Kod pacijenata koji su na zračenju može se razviti kolitis kao nuspojava kao i kod onih koji imaju stomu.

Alergijski kolitis

Pojedini pacijenti mogu imati alergijski kolitis koji je povezan s alergijom na neku hranu. U tom slučaju dobro je pratiti pojavu simptoma i povezanost s određenom hranom.

Dijagnosticiranje kolitisa

Po pitanju dijagnostike kolitisa od najveće važnosti su podaci koje liječnik dobije od pacijenta (anamneza).

Nakon toga se rade pretrage, uglavnom vezano uz upalu, anemiju i oštećenje jetre, pregled stolice na tragove krvi te viruse, bakterije i parazite.

U slučaju dugotrajnih tegoba potrebno je napraviti i kolonoskopiju dok su CT ili magnetska rezonanca rijetko kad potrebni.

Važnost prilagodbe prehrane

U liječenju kolitisa potrebno je prilagoditi i prehranu. Ako imate privremeni kolitis ili radijacijski kolitis, može vam pomoći hrana s niskim udjelom masti i vlakana koja je mekana, dobro kuhana i lako probavljiva.

Prerađena hrana sadrži puno masti i šećera, što može povećati upalu. Stoga vam je potrebna dijeta s dosta orašastih plodova, avokada, maslinovog ulja i masne ribe koja sadrži nezasićene masti za smanjenje kronične upale.

Naša probava stalno je izložena napadima bakterija

Koje su najčešće bolesti probavnog sustava, kako ih prepoznati i liječiti?

Bolesti probavnog sustava (gastrointestinalnog) obuhvaćaju bolesti usta, jednjaka, želuca, gušterače, žuči, jetre i crijeva. Bolesti sustava kroz koji prolazi...

SAZNAJTE VIŠE

Ako mislite da imate alergiju na neku hranu, izbacite sumnjive namirnice iz svog dnevnog obroka, pa ih jednu po jednu vraćajte na jelovnik kako biste mogli promatrati kako vaš crijevni sustav na tu namirnicu reagira. Tako možete personalizirati zdrav obrok za svoj probavni sustav.

Zaključno

Kolitis je bolest koja se ponekad može dijagnosticirati samo na temelju podataka dobivenih od pacijenta, a za neke vrste kolitisa potrebne su pretrage. Ponekad je strpljenje najvažnija stavka u liječenju kolitisa. Uglavnom, držite se uputa svog obiteljskog liječnika i gastroenterologa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button