Probava - 5. ožujka 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Kako djeluje magnezijevo mlijeko: Laksativni učinak magnezijevog hidroksida

Postoji dobar razlog zašto se magnezijevo mlijeko koristi i 150 godina nakon njegova otkrića. Dokazano je da djeluje kod blažeg oblika konstipacije, a pomaže i kod žgaravice, prištića i akni

magnezijevo mlijeko-laksativni učinak magnezijevog hidroksida

Krajem devetnaestog stoljeća ljekarne su na svojim policama nudile “fluidni magnezij” pacijentima koji su patili od zatvora ili želučanih problema. No jedna je stvar bila problematična s ovim pripravkom – njegov neugodan okus. Zbog toga je engleski farmaceut Charles H. Phillips odlučio stvoriti ukusniju varijantu, a njegov eliksir nazvan „magnezijevo mlijeko”, koje je patentirao 1873. godine, može se nabaviti i danas.

U Hrvatskoj magnezijev hidroksid nije dostupan na tržištu (nalazi se samo kao jedna od djelatnih tvari u okviru nekih lijekova), no s obzirom na otvorenost prema drugim tržištima i mogućnost kupovine putem interneta, potrebno je o njemu doznati nešto više. Pritom je dobro znati da se magnezij nalazi i u nekim laksativima dostupnim u Hrvatskoj (iako ne hidroksid), a tu je i mineralna voda bogata magnezijem koja je poznata po svojim povoljnim učincima u slučaju zatvora.

Bolesti crijeva čija pojavnost sve više raste, a teško se liječe

Dakle, je li lijek za konstipaciju koji datira još iz vremena američkog građanskog rata dobar izbor i danas kada svjedočimo strelovitom napretku farmaceutskih proizvoda i medicinskih znanja? Odgovor na ovo pitanje dala je gastroenterologinja i doktorica medicine Samita Garg za zdravstveni portal Cleveland Clinic.

Što je magnezijevo mlijeko, odnosno magnezijev hidroksid?

Kao što možda i pretpostavljate, magnezijevo mlijeko nije neki mliječni proizvod. Ime mu samo zgodno zvuči, a odnosi se zapravo na tekući mliječni izgled ovog preparata koji sadrži magnezij.

Tehnički naziv „magnezijevog mlijeka” je magnezijev hidroksid ili Mg(OH)2, a radi se o laksativu.

Kako magnezijevo mlijeko ili magnezijev hidroksid pomaže kod konstipacije?

Konstipacija je medicinski pojam za pojavu neredovitog pražnjenja crijeva. Kako pokreti crijeva kod konstipacije postaju sve rjeđi, stolica se zadržava u debelom crijevu te postaje suha i tvrda. Ove „kamenčiće” stolice teško je izbaciti iz organizma, pa dolazi do osjećaja začepljenosti koji pacijente prisiljava da potraže lijek ili neko prirodno rješenje za otvaranje i olakšanje tegoba konstipacije.

Tu stižemo i do magnezijeva mlijeka. Ovaj pripravak djeluje na konstipaciju na dva načina:

 • Magnezijev hidroksid izvlači vodu iz tijela i prenosi je u crijeva. „Nazivamo to osmotskim efektom”, pojašnjava Dr. Garg. Ovo povećanje vlažnosti u crijevima omekšava tvrdu ili preveliku stolicu.
 • Magnezijevo mlijeko stimulira živce u crijevima kako bi im pomoglo da izguraju stolicu kroz trakt. Dolazi do pojave peristaltike, tj. valovitog stezanja i opuštanja mišića koji guraju stolicu van. Drugim riječima, magnezijevo mlijeko „odčepljuje”.

Koliko brzo djeluje magnezijev hidroksid?

Dat ćemo vam jedan savjet: nemojte biti daleko od WC-a kada ga uzimate. Magnezijevo mlijeko proradi već za 30 minuta, upozorava Dr. Garg. Općenito govoreći, očekivani vremenski okvir za pokretanje crijeva je između 30 minuta i šest sati nakon uzimanja magnezijeva hidroksida. Zato se često savjetuje uzimanje magnezijeva mlijeka prije spavanja.

Savjet za uzimanje

Magnezijev hidroksid dostupan je u tekućem obliku, kao tableta ili u formi žvakaće tablete. Slijedite uputstva na pakiranju preparata i držite se preporuka o doziranju te namjeni za vašu dob. Na uputstvu je najčešće i napomena o tome da se posavjetujete s liječnikom prije nego što odlučite preparat dati vašem djetetu mlađem od šest godina.

Magnezijev hidroksid obično se uzima jednom dnevno. No može se i podijeliti, samo pazite da ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu ovog lijeka. Nakon uzimanja magnezijeva mlijeka pacijentu se savjetuje ispijanje čaše vode.

Još jedna važna napomena: nemojte uzimati magnezijevo mlijeko dulje od tjedan dana bez da se konzultirate s vašim liječnikom. „Ako vam magnezijevo mlijeko ne pomaže kod konstipacije ili se vaši simptomi čak i pogoršaju, najbolje je otići liječniku i utvrditi koja vas zdravstvena tegoba zapravo muči“, savjetuje Dr. Garg.

Moguće nuspojave

Magnezijevo mlijeko je prilično „nježno”, no kod nekih se ljudi mogu pojaviti nuspojave koje mogu biti:

 • dijareja,
 • nadutost,
 • grčevi u želucu,
 • mučnina,
 • umor.

Ako primijetite krv u stolici ili počnete li povraćati, odmah prestanite uzimati magnezijev hidroksid i kontaktirajte svojeg liječnika za savjet.

Tko treba biti na oprezu kod uzimanja magnezijeva hidroksida?

Najbolje je kontaktirati liječnika prije uzimanja magnezijeva hidroksida ako ste:

 • trudnica ili dojite,
 • na režimu ste prehrane koji vam zabranjuje uzimanje magnezija,
 • kod bolesti bubrega,
 • kod uzimanja određenih lijekova,
 • kod promjena u navikama pražnjenja crijeva u zadnja dva tjedna,
 • kod bola u želucu, mučnine ili povraćanja.
Zdravlje crijeva - što je crijevna mikrobiota

Što je crijevna mikrobiota?

Mikrobiota crijeva i kože postaje sve važnija pa je crijevna mikrobiota česta tema i brojnih međunarodnih svjetskih kongresa

SAZNAJTE VIŠE

Koje još namjene ima magnezijev hidroksid?

Osim što pomaže kod konstipacije, magnezijevo mlijeko koristi se kao antacid za ublažavanje žgaravice, a pomaže i kod problema s probavom, pa čak i kod prištića ili akni.

Sve u svemu, postoji dobar razlog zašto se magnezijevo mlijeko koristi i 150 godina nakon njegova otkrića. Dokazano je da djeluje kod blažeg oblika konstipacije, no pobrinite se da vam služi samo kao kratkotrajna terapija. Ako vam magnezijevo mlijeko ne pomogne kod olakšanja konstipacije, razgovarajte sa svojim liječnikom kako bi se dodatnim pretragama otkrio pravi uzrok vaših tegoba.

Izvor: https://health.clevelandclinic.org/milk-of-magnesia/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button