Otorinolaringologija - 28. svibnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Ivana Aras, spec ORL, audiolog i fonijatar, Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, Zagreb

Što moramo znati o čepićima za uši i njihovom korištenju?

S obzirom na to da već počinje sezona kupanja (barem kada je riječ o bazenima s grijanom vodom), čepići za uši ponovno su traženi u ljekarnama. Međutim, puno češće se koriste čepići koji služe zaštiti od buke

čepići za uši

Jedna od glavnih funkcija čepića za uši je zaštita sluha od buke, koja suvremenog čovjeka okružuje danju i noću. Buka može biti vrlo štetna te izazvati trajno oštećenje sluha uz koje se često javlja i šum ili zujanje u ušima. Čepići za uši smanjuju jačinu zvuka koji ulazi u uši i štite ih od potencijalnih oštećenja.

Ta potreba zaštite ušiju prepoznata je davno te se spominje i u grčkoj mitologiji, najviše vezano uz ratovanje i vojne aktivnosti. Prvi pravi čepići za uši patentirani su 1864. godine za vojnike i mornare. Početkom dvadesetog stoljeća javila se je potreba za zaštitom od zvuka vatrenog oružja te je njihova upotreba postala raširena tijekom prvog svjetskog rata kad su patentirani i jednokratni čepići za uši.

Brinimo o zdravlju uha, sačuvajmo svoj sluh

Razne vrste čepića za uši

Čepići za uši su jednostavni za upotrebu. Treba ih pažljivo umetnuti u ušni kanal, zvukovod, kako bi se on potpuno zatvorio i tako se spriječio ulazak nepoželjnih zvukova ili tvari.

Materijali od kojih su čepići napravljeni mogu biti različiti, uključujući pjenu, vosak ili silikon. Neki čepići za uši predviđeni su za višekratnu upotrebu, dok su drugi namjenjeni za jednokratno korištenje nakon čega se bacaju. Mogu biti izrađeni po mjeri, obično od silikona ili termoplastike. Ovi su čepići obično skuplji, ali kako savršeno prianjaju u šupljine uške i zvukovoda, bolje prigušuju zvukove iz okoline.

Čepići za miran san

U današnje se vrijeme čepići često koriste za spavanje da bi pomogli u smanjenju buke koja ometa san. Ovo je posebno korisno u urbanim područjima gdje je prisutan konstantan gradski šum ili ako spavate pored partnera koji hrče. Neka istraživanja pokazala su da se mnogi ljudi nakon nekog vremena naviknu na buku i usprkos njoj spavaju, ali „uzbuđenost“ organizma nastala kao posljedica izloženosti buci, a koja uključuje i pojačan rad srca, u određenoj mjeri ostaje trajno prisutna. Dobar san je preduvjet psihičkog i fizičkog zdravlja te radne produktivnosti, a za njega nije dovoljno imati samo dobar madrac i jastuk, već i mirno, tiho okruženje.

Čepići za uši za spavanje izrađeni su od udobnih, mekanih i fleksibilnijih materijala kako bi se nesmetano mogli nositi cijelu noć. Jednokratni čepići za uši obično su izrađeni od mekane pjene da bi bili što udobniji tijekom nošenja. Mogu se koristiti jednom ili dvaput, a nakon toga se bacaju. Čepići za uši za spavanje za višekratnu upotrebu također se izrađuju od mekanih materijala, silikona ili mekane plastike. Izdržljiviji su od jednokratnih čepića, stoga se mogu koristiti više puta.

Kada je potrebna jača zaštita od buke?

Važno je naglasiti da čepići za uši nisu namijenjeni za potpuno blokiranje svih zvukova. Oni pružaju određenu razinu zaštite i učinkoviti su u situacijama tzv. „psihološke buke“ – jačine do 65 dB – koja negativno utječe na živčani sustav, ali ne oštećuje direktno sluh.

Stoga je važno biti svjestan svoje okoline dok su čepići u ušima. U situacijama izloženosti vrlo jakoj industrijskoj buci (preko 85 do 90 dB), a naročito ako je buka u kombinaciji s vibracijom, čepići neće biti dovoljni, nego je potrebno koristiti zaštitne slušalice – antifone.

Čepići za zaštitu od vode

Osim zaštite od buke, čepići za uši se često koriste i kao sredstvo za zaštitu od vode, što je posebno važno prilikom plivanja ili tuširanja. Kada voda, šampon ili neke kemikalije koje se koriste, na primjer, u frizerskim salonima, ulaze u ušni kanal, mogu izazvati iritaciju kože ili infekcije uha. Čepići za uši pružaju vodootpornu barijeru koja sprečava ulazak vode u uši, održavajući ih suhim.

Ovo je posebno korisno za ljude koji često borave u vodi, kao što su plivači, ronioci ili osobe koje se bave vodenim sportovima.

plivanje

Plivačko uho: Trikovi koji će vam pomoći da izbjegnete iznimno jaku bol

Dobro je koristiti kapljice za uho koje su kombinacija nekog alkohola i kisele otopine koje se ukapavaju prije plivanja...

SAZNAJTE VIŠE

Zaštita uha od vode naročito je važna za osobe koje imaju kronične upale uha, curenje iz uha, kod onih koji su imali prsnuće bubnjića ili kod djece koja nakon operacije krajnika imaju ugrađene ventilacijske cjevčice. U tom slučaju uho bi trebalo uvijek biti suho; i u ovim slučajevima je korištenje čepića pri kupanju obavezno.

Važno: ne stavljajte vatu u uši!

Vata u uhu ne može zamijeniti u ovim slučajevima čepiće i nikako se ne preporučuje koristiti, iako je taj običaj u narodu još uvijek prisutan. Ako osobi godi toplina, bolje je staviti kapu ili šal. Uho koje curi nikako ne treba zatvarati vatom jer će se infekcija još više razviti. Uz to, vata se lako odjeljuje i lijepi za kožu, pa nije neobično da takvi pacijenti završe u ordinaciji kod liječnika jer je nisu sami mogli do kraja izvaditi, a dugim stajanjem u ušnom kanalu ona postaje pravi izvor infekcije i upale.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button