Otorinolaringologija - 13. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija, ADIVA Plus sadržaj

6 tehnika za izbacivanje vode iz uha

Svima je dobro poznat neugodan osjećaj uha punog vode. No voda u uhu nije posve bezazlena pojava, a može dovesti i do komplikacija kao što je „plivačko uho“. Stoga je korisno znati kako je se možemo riješiti

voda u uhu kako izbaciti vodu iz uha

Upravo ste završili s plivanjem, ronjenjem ili tuširanjem. Odjednom slijedi onaj dobro poznati osjećaj kojeg poznajete od djetinjstva – zvukovi su prigušeni, a u ušima „stoji“ balončić s vodom. Krećete u pokušaje oslobađanja zvukovoda te s primjenama tehnika kojima su vas podučavali vaši roditelji. Vjerojatno najpopularnije je skakutanje na jednoj nozi, iako se u odrasloj dobi nerijetko izbjegava ili se barem trudimo da nas drugi ne vide. Ma koju tehniku primijenili, važno je voditi računa o tome da se s tim stanjem ipak ne treba tek tako pomiriti vođeni mišlju „proći će samo po sebi, već će se nekako ‘izliti’ van“. Naime, voda u uhu može izazvati iritaciju, upalu, a može izazvati i bolnu infekciju poznatu kao „plivačko uho“.

Koristi od plivanja s perajama: zamah koji odnosi kalorije

O vodi u uhu detaljno je pisao i portal s područja audiologije Sluh.hr. Iz članka, kojeg u cijelosti možete pročitati na ovoj poveznici, prenosimo čak šest korisnih tehnika izbacivanja vode iz uha.

Stvorite vakuum u uhu

Na uho u kojem se nalazi voda prislonite dlan te lagano pritišćite jedno o drugo. Ovakav postupak stvara vakuum koji će povući vodu van. Postupak ponavljajte dok nije postao učinkovit. Za čišćenje vanjskog dijela uha koristite pamučni štapić te vodu koja je izašla iz uha pažljivo uklonite. Preporučuje se i masaža uha u smjeru kazaljke na satu.

Koristite gravitaciju

Okrenite glavu tako da uho u kojem je voda bude okrenuto prema gore. U uho ukapajte nekoliko kapi vode, pričekajte nekoliko sekundi, a zatim brzo okrenite glavu na suprotnu stranu tako da je uho s vodom okrenuto prema dolje. Preporučujemo vam da legnete na jastuk na kojeg ćete prisloniti uho u kojem se nalazi voda. Ostanite tako nekoliko minuta i sila gravitacije izvući će vodu van.

Žvačite/zijevajte

Žvačite ili se pravite da žvačete jer tako pokrećete kosti čeljusti koje se nalaze u blizini uha. Zijevanje ima jednak učinak: stvara se tlak u srednjem uhu i steže se ušni kanal.

Osušite uho

Osušite uho koristeći sušilo za kosu. Za neke ljude ovo je provjerena metoda. Uključite sušilo na najslabiju jačinu toplog zraka i postavite ga najmanje 30-ak cm od uha. Kad počnete osjećati da voda izlazi iz uha, znat ćete da je ova metoda za vas učinkovita. Ako vam više odgovara hladan zrak iz sušila, slobodno ga namjestite tako da puše hladno. Važno je izbjegavati vrući zrak!

Valsalva manevar

Ovo je učinkovita metoda za izbacivanje vode iz uha. Riječ je o tome da duboko udahnete te istovremeno zatvorite usta i nosnice. Nakon toga lagano pokušavajte ispustiti zrak iz zatvorenog nosa s ciljem reguliranja tlaka zraka. Blagi praskavi zvuk znak je da ste dobro obavili ovaj manevar te da je Eustahijeva cijev prohodna. Vodite računa o tome da ne pušete zrak prejako, jer u suprotnom može doći do oštećenja bubnjića.

Skačite na jednoj nozi

Naizgled banalni savjet, no u većini slučajeva to može biti dovoljno za izbacivanje vode iz uha. Nagnite glavu na onu stranu na kojoj je uho puno vode, stanite na jednu nogu i skačite. Osim toga, možete lagano povlačiti ušnu resicu koja će raširiti ušni kanal.

Plivanje je zdravo! Iskoristite vodu za ublažavanje bolova u leđima

Plivanje je zdravo! Iskoristite vodu za ublažavanje bolova u leđima

Ublažavanje bolova u leđima vam se čini kao nemoguća misija? Plivanje je odlična aktivnost za zdravlje vaših leđa

SAZNAJTE VIŠE

Kada posjetiti liječnika

Voda u uhu obično nestaje bez liječenja. Ako vam smeta taj osjećaj ili vas koči u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, možete pokušati s nekom metodom kućnog liječenja, kako biste ublažili nelagodu. No, ako i nakon tri do četiri dana još uvijek osjećate vodu u ušima ili ako imate simptome infekcije, obavezno posjetite liječnika. Ako je uho otečeno ili upaljeno, velika je vjerojatnost da je došlo do infekcije koja može postati ozbiljna ako je ne liječite pravilno. Liječnik će vam propisati lijekove za suzbijanje infekcije i ublažavanje bolova.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button