Oralno zdravlje - 17. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Filip Kolenko, dr. med. dent., Poliklinika IMED, ADIVA Plus sadržaj

Oralna prva pomoć: što napraviti u slučaju ozljede zuba?

Nezgode se mogu dogoditi bilo kada i bilo gdje. Znati kako se nositi s hitnom stomatološkom intervencijom može značiti razliku između spašavanja i gubitka zuba vašeg djeteta. Što napraviti u slučaju traume zuba?

ozljede zuba kod djeteta lom izbijanje traume

Pokazalo se da je svaki šesti tinejdžer i svaka četvrta odrasla osoba doživjela traumu zuba. Među traumama oralnog područja najčešće su traume zuba, točnije frakture krune zuba. Obično su zahvaćeni gornji središnji sjekutići. Kako su ti zubi najviše vidljivi u usnoj šupljini, njihova trauma može imati psihološke, estetske i funkcijske posljedice na daljnji razvoj zubi i čeljusti djeteta.

Kako pripremiti dijete za prvi posjet stomatologu?

Traume zuba mogu se dogoditi uslijed: slučajnog pada, sportskih aktivnosti, prometne nesreće, fizičkog zlostavljanja, sistemskih bolesti (npr. epilepsija), neprimjerene upotrebe zuba,…

Ozljede zuba mogu biti vrlo teško stanje za dijete koje često prati vrlo složena terapija i dugotrajno praćenje pacijenta. To se posebno odnosi na ozljede zuba koji su još uvijek u tijeku razvoja.

Kada potražiti pomoć?

Mnogi se roditelji pitaju bi li njihovo dijete trebalo dobiti medicinsku pomoć nakon ozljede zuba ili usta.

Djecu s bilo kojim od sljedećih simptoma treba pregledati liječnik. Ovisno o određenim okolnostima, to se može učiniti telefonom, u ordinaciji pedijatra ili stomatologa ili u hitnoj službi:

 • ako je zub bolan i prisutna je osjetljivost (na vruće / hladno ili pritisak)
 • ako je zub slomljen, labav ili nedostaje zub nakon traume (zub je mogao biti udahnut ili progutan)
 • ako postoji krvarenje koje ne prestaje nakon pritiska tijekom 10 minuta
 • ako je prisutna bol u čeljusti prilikom otvaranja ili zatvaranja usta
 • ako postoje poteškoće s gutanjem ili disanjem
 • ako je predmet zaglavljen u krovu usta, obraza, jezika ili grla (nemojte uklanjati predmet!)
 • ako je unutar usta ili na licu velik ili razjapljeni rez
 • ako na usni postoji posjekotina koja se proteže kroz rub usne u okolnu kožu
 • ako je dijete slabo, utrnulo ili ima zamagljen vid ili nejasan govor
 • ako je roditelj zabrinut zbog djetetova stanja
 • ako dijete razvije groznicu ili druge znakove infekcije nakon ozljede usta ili zuba (lokalizirano crvenilo, gnoj, pojačana bol). Znakovi ozbiljnije infekcije mogu uključivati ​​bol ili ukočenost u vratu, nemogućnost potpunog otvaranja usta, slinjenje ili bol u prsima.

Liječenje ozljeda zubi ovisi o djetetovoj dobi, vrsti ozljede te je li ozlijeđen mliječni ili trajni zub. Roditelji se često pitaju jesu li ozlijeđeni djetetovi mliječni ili trajni zubi.Trajni zubi obično nisu prisutni prije šeste, odnosno sedme godine, a uz to, mliječni zubi izgledaju drugačije od trajnih zuba.

Zub zbog ozljede može biti: napuknut, slomljen (s otvorenom pulpom ili bez nje), raskliman, pomaknut, nabijen u zubnu alveolu ili izbijen.

Ozljede mliječnih zuba

Najčešća ozljeda mliječnih zuba je rasklimavanje uz pomak prednjih zuba. U većini slučajeva rasklimani zub zacijelit će bez liječenja. Jako rasklimani zubi možda će trebati biti izvađeni ako postoji mogućnost od njihovog lakog ispadanja što može dovesti do gušenja djeteta (npr. tijekom spavanja). Ako je mliječni zub potpuno izbijen, ne smije se vraćati zbog rizika od oštećenja trajnog zuba. U slučaju loma mliječnih zuba treba odmah posjetiti stomatologa. Stomatolog će utvrditi je li oštećena pulpa zuba. Liječenje može uključivati ​​zaglađivanje grubih rubova zuba, popravak zuba, ostavljanje zuba na mjestu ili njegovo vađenje.

Ozljede trajnih zuba

Lom trajnog zuba obično se može uspješno liječiti. Za najbolji mogući ishod, dijete treba posjetiti stomatologa što je prije moguće. Fragmente zuba treba, ako je moguće, sačuvati i pohraniti u vodi iz slavine jer se ponekad mogu ponovno spojiti. Ako se fragmenti zuba ne mogu pronaći ili ih se ne može ponovno spojiti, zub se može rekonstruirati kompozitnim ispunom.

Izbijanje trajnog zuba hitno je stanje koje zahtijeva brzo liječenje. Zub treba vratiti u zubnu čašicu-alveolu što je prije moguće, idealno u roku od 15 minuta do jednog sata. Najmanje 85 posto zuba koji se vrate u zubnu čašicu u roku od pet minuta preživi, ​​u usporedbi s vrlo malo zuba koji se čuvaju na suhom i reimplantiraju nakon jednog sata.

Kako vratiti zub na mjesto

Iz tog razloga roditelj ili druga odrasla osoba mogu (i trebaju) pokušati ponovno ugraditi tj. reimplantirati zub. Preporučuju se sljedeći koraci:

 • pažljivo primite zub za vrh krune
 • uklonite ostatke nježnim ispiranjem zuba fiziološkom otopinom ili vodom iz slavine; zub se ne smije strugati ili sterilizirati
 • vratite zub rukom natrag u zubnu čašicu, najsličnije položaju prije izbijanja
 • držite zub na mjestu tako što ćete dijete ugristi za čisti rupčić
 • dijete bi trebalo što prije posjetiti stomatologa zbog liječenja

Ako zub nije moguće vratiti u zubnu čašicu, zub treba čuvati u posudi s hladnim mlijekom. Ako hladno mlijeko nije odmah dostupno, stavite zub u posudu s djetetovom slinom, ili pod jezik. Zub nemojte čuvati u vodi jer će to smanjiti šanse za uspješnu reimplantaciju zuba. Vjerojatnost preživljavanja zuba smanjuje se što je duže zub izvan usta.

ortodont karijes djeca nepravilan zagriz proteza

Zašto je djetetu potreban pregled ortodonta

Karijes, parodontna bolest, tegobe žvakanja, gutanja, govorenja... nepravilan položaj zubi i ortodontske anomalije mogu biti uzrok navedenih tegoba

SAZNAJTE VIŠE

Raskliman i pomaknut trajni zub koji ometa djetetov zagriz također je hitna stanje koje zahtijeva brzo liječenje. U većini slučajeva zub se može vratiti u pravilan položaj i s vremenom pratiti. Možda će biti potrebno koristiti anesteziju (kako bi se spriječila bol) i udlage kako bi se zub zadržao na mjestu. Ove zube treba pažljivo nadzirati nekoliko mjeseci ili godina jer često zahtijevaju liječenje korijenskog kanala, ponekad i dugo nakon što se dogodila ozljeda.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button