promo signPROMO ČLANAK

Oralno zdravlje - 28. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Tanja Kovač, dr. med. dent.

Kako pripremiti dijete za prvi posjet stomatologu?

Da bi dijete doživjelo što manju traumu prilikom prvog posjeta zubaru i postalo hrabro pri svakom stomatološkom zahvatu, potrebno je s njime raditi i pripremati ga od najranije dobi

Haradent Zeolit stomatolog zubar dijete

Odlazak stomatologu i u dječjoj i u odrasloj dobi može biti vrlo stresan i traumatičan. Da bi dijete doživjelo što manju traumu prilikom prvog posjeta stomatologu i postalo hrabro pri bilo kojem stomatološkom zahvatu potrebno je s njime raditi i pripremati ga od najranije dobi. Tu je uloga roditelja najvažnija.

U dobi od jedne godine, dijete je već dobilo nekoliko zuba (sve sjekutiće, te možda prve kutnjake) i sve više upoznaje okolinu oko sebe.

Svaki stomatolog opće prakse obučen je za rad s djecom i može im pružiti stomatološku skrb. Njihovi instrumenti su manjih dimenzija, a napravljeni su da budu vizualno manje odbojni.

Odlazak zubaru stres je za roditelja, a kamoli za dijete

Haradent Zeolit stomatolog zubar dijete2

Ponekad prvi posjet stomatologu nije potencijalno stresna situacija samo za dijete, nego i za roditelja. Naime, nerijetko se zna dogoditi da se sami roditelji toliko boje stomatoloških zahvata, da zbog vlastitog straha odgađaju odvesti svoju djecu k stomatologu.

U nastavku pročitajte preporuke na koji način pomoći djetetu da se što opuštenije i ugodnije osjeća prilikom posjete stomatološkoj ordinaciji.

Obilazak ordinacije važan je kod upoznavanja djeteta sa zubarom

Upoznavanje sa stomatološkom ordinacijom djetetu može pomoći da se lakše opusti u stomatološkom stolcu. To je logično jer mnogo su manje šanse da će se dijete bojati nečega što mu je poznato. Prvi posjet stomatologu, a kod nekooperativne djece i nekoliko sljedećih posjeta, obično ne traju dugo (od 15 do 30 minuta), jer se pritom stomatolog svjesno više posveti djetetu, nego njegovoj usnoj šupljini.

Treba izbjegavati negativne riječi

Većina roditelja, čak i nesvjesno, govori o stomatologu na vrlo specifičan način, odnosno koristeći negativne riječi, prije svega riječ ”bol”. Važno je da se prestane to raditi, a također treba pokušati izbjegavati termine poput ”injekcija”, pogotovo ako je dijete već imalo stresno iskustvo s iglama.

Dobro je igrati se zubara kod kuće

S dentalnom edukacijom dobro je početi što ranije, i to kod kuće. Stomatološka ordinacija djetetu je strano i čudno mjesto. Stoga je važno da se dijete navikne na budući odlazak zubaru, najbolje kroz  opuštenu igru.

Neka se dijete dovoljno najede prije odlaska stomatologu

Roditelji često ne daju djeci hranu prije odlaska stomatologu jer im je tako zgodnije, ali i zato što pokušavaju “potkupiti” dijete riječima ”poslije ćemo pojesti nešto fino ako u ordinaciji budeš miran i radiš ono što ti se kaže”. To je loša ideja jer će prazan želudac dijete učiniti nervoznim i razdražljivim. 

Pri prvom posjetu ponesite omiljenu igračku ili dekicu

Omiljena igračka ili dekica mogu biti od velike koristi u trenucima kada dijete osjeća strah ili tjeskobu. Čak i ako se izbjegava da dijete nosi svoje omiljene stvari sa sobom kada je izvan kuće, u ovakvim situacijama to treba dopustiti. Naravno, ako dijete iskaže želju za tim.

U početku budite cijelo vrijeme s djetetom u ordinaciji

Sama prisutnost roditelja uz malo dijete, čak i bez smirujućih riječi i pažnje jedan na jedan, umirit će dijete. I sekunda odsutnosti dovoljna je da dijete osjeti strah.

Uvijek budite smireni i opušteni u ordinaciji

Ovo je zapravo najvažniji savjet jer djeca sve svoje emocionalne odlike “kopiraju” od roditelja. Ako dijete nije sigurno je li odlazak stomatologu zastrašujući ili ne, odgovor roditelja bit će mu vodilja.

Uz 7 glavnih savjeta obratite pozornost i na ovih nekoliko napomena:

Nikako NEMOJTE:

• podmićivati svoje dijete za posjet stomatologu

• koristiti odlazak stomatologu kao kaznu

• dopustiti da dijete osjeti uznemirenost zbog odlaska stomatologu

• dopustiti da dijete čuje “strašne” priče o odlasku stomatologu

• koristiti riječi kao što su bol, igla, ubod ili bušenje

• lagati (samo treba “ukrasiti” istinu).

Svakako DA!

• pokušajte djetetu učiniti odlazak stomatologu ugodnim

• dopustite da dijete samo uđe u ordinaciju ako to želi stomatolog

• pohvalite dijete za dobro vladanje

• budite dobar uzor svom djetetu: redovito perite zube i redovito odlazite stomatologu.

Haradent Zeolit zubni prah za bolju higijenu usne šupljine djeteta

U održavanju bolje higijene usne šupljine pomaže i Haradent s kojim se mogu prati mliječni zubi od treće godine života. Haradent je stopostotni pročišćeni klinoptilolit (zeolit), prirodni mineral vulkanskog podrijetla s mikroelementima koji su vrlo važni za zdravlje, poput natrija, kalcija, kalija i magnezija. Ne sadrži fluor ni sintetske dodatke.

Higijena zubi

Ne zanemarujte zube, njihovo je zdravlje važno za vašu sreću

Tijekom trudnoće stvaraju se osnove za sve mliječne zube, i to počinje u šestom tjednu trudnoće. Za njihovu potpunu...

SAZNAJTE VIŠE

Korištenjem Haradenta za svakodnevnu higijenu usne šupljine u ustima održava se pH od 7 do 7.4, čime se sprječava nastanak plaka, a samim time i karijesa. Učinkovit je i kod odstranjivanja postojećeg plaka jer dopire do područja koja su teže dostupna pri klasičnom čišćenju zuba.

Više o odlasku zubaru i higijeni dječje usne šupljine saznajte na sljedećem linku: https://elbi-medikal.hr/kako-pripremiti-dijete-za-prvi-posjet-stomatologu/.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button