Oči - 22. veljače 2022.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić, ADIVA Plus sadržaj

 Zbog čega oči mogu promijeniti boju?

Mrlje u oku, promjena nijanse, prstenovi… Razne su pojave moguće u našim očima. Stvarna promjena boje očiju može biti bezopasna ili pak može upućivati na stanje koje treba liječiti

oci boja ociju promjena boje ociju katarakta

Promjene u boji očiju su rijetke. Ponekad se može činiti da se boja vašeg oka mijenja kada vam se zjenice prošire. Boje u vašem okruženju, uključujući rasvjetu i vašu odjeću, mogu stvoriti iluziju promjene boje očiju.

Stvarna promjena boje očiju može biti bezopasna ili može biti znak stanja kojeg treba liječiti. Promjene u boji oka mogu se odnositi samo na šarenicu ili promjene u drugim dijelovima oka mogu učiniti da boja šarenice izgleda drugačije.

Kako koronavirus utječe na naše oči?

„Čimbenici koji mogu uzrokovati promjenu boje očiju ili da se čini kao da su promijenile boju,  uključuju gene, bolesti, lijekove i traume”, objasnio je dr. Omar Chaudhary, oftalmolog iz Potomaca u Sjedinjenim Američkim Državama.

Uzroci promjene boje šarenice

Očne pjege su male smeđe mrlje na površini šarenice koje su često povezane s izlaganjem suncu. Uobičajene su i obično bezopasne, poput pjegica na koži.

Nevusi ili madeži na oku su veće pjege koje izgledaju poput madeža. Nevusi su uzrokovani pigmentom kojeg proizvode melanociti. Obično su bezopasni i sporo rastu, ali mogu predstavljati rizik od raka. Nevusi nisu tako česti kao pjegice na šarenici i trebao bi ih pregledati liječnik.

Hamartomi irisa (Lisch čvorovi) su male smeđe kvržice koje rastu preko šarenice. Ove su izrasline obično povezane sa stanjem koje se zove neurofibromatoza, odnosno genetskim poremećajem živčanog sustava koji uzrokuje rast malih tumora na živčanim stanicama u cijelom tijelu. Prisutnost Lisch čvorova pomaže u dijagnosticiranju neurofibromatoze. Obično ne utječu na vid. Osobe s neurofibromatozom mogu živjeti normalnim životom, osim ako nema ozbiljnijih komplikacija.

Fuchsov heterokromni iridociklitis je upala nekih struktura prednjeg dijela oka, uključujući šarenicu. Uzrok Fuchsovog heterokromnog iridociklitisa nije poznat i ponekad se može teško liječiti. Simptomi uključuju atrofiju šarenice, gubitak pigmenta u šarenici (pa se mijenja boja oka), kataraktu i upalu u oku. Fuchsov heterokromni iridociklitis ponekad dovodi do glaukoma, koji može uzrokovati gubitak vida ako se ne liječi.

Iridokornealni endotelni sindrom (eng. ICE syndrome) vrlo je rijetka kombinacija triju stanja koja se razvijaju zajedno, utječući na šarenicu i rožnicu. Stanice iz rožnice se odvajaju i prelaze u šarenicu. Ovo tkivo izgleda poput pjega ili mrlja na šarenici, što utječe na boju očiju. ICE sindrom obično zahvaća samo jedno oko te dovodi do glaukoma.

Sindrom disperzije pigmenta stanje je u kojem se pigment ispire sa stražnje površine šarenice i te stanice plutaju u druge dijelove oka. Mogu začepiti drenažni kut, povećavajući očni tlak. Najčešći je kod mlađih muškaraca koji su kratkovidni. Može utjecati na boju očiju, posvijetliti dijelove šarenice s kojih se pigment ispire. Osobe s ovim sindromom možda neće uočiti niti osjetiti ikakve simptome. Stanje se može razviti do pigmentnog glaukoma, koji uzrokuje zamagljen vid i druge promjene vida. Sindrom se često dijagnosticira tek kada ljudi dožive znakove glaukoma.

Uveitis je upala srednje ovojnice oka, uvee. Postoji nekoliko vrsta, ovisno o tome koji dio oka je zahvaćen upalom. Uveitis je obično uzrokovan upalom, infekcijom, traumom ili izlaganjem toksinima. Zbog njega konjunktiva (spojnica oka) izgleda crveno. Pacijenti mogu primijetiti promjenu boje očiju ako se šarenica zalijepi za leću i promijeni veličinu ili oblik zjenice. Uveitis zahtijeva hitnu liječničku pomoć.

Hornerov sindrom je rijetko stanje koje je obično posljedica moždanog udara, tumora ili ozljede leđne moždine. Zahvaća jednu stranu lica. Simptomi uključuju spuštene kapke, neujednačenu veličinu zjenica te nemogućnost znojenja na toj strani lica. Kada je jedna zjenica mnogo veća od druge, boja očiju izgleda drugačije. U vrlo rijetkim slučajevima Hornerov sindrom se javlja u novorođenčadi ili dojenčadi. Hornerov sindrom također može uzrokovati promjenu boje očiju zbog depigmentacije šarenice.

Zbog ozljede ili traume oka može se oštetiti šarenica, uzrokujući gubitak tkiva. Ovaj gubitak tkiva može učiniti da boja očiju izgleda drugačije.

Proširena zjenica može učiniti da boja tog oka izgleda drugačije od drugog oka. Boja očiju zapravo nije promijenjena, ali ako je zjenica proširena, može se vidjeti manje boje šarenice. Proširena zjenica može biti simptom ozbiljnog stanja kao što je moždani udar ili ozljeda mozga. Može biti i posljedica traume oka. U nekim slučajevima, zjenica se nakon liječenja vraća u normalnu veličinu. Formalni izraz za razliku u veličini zjenice je anizokorija. Za razliku u boji očiju glazbenika Davida Bowieja bila je zaslužna anizokorija.

Promjene boje očiju uzrokovane lijekovima

U liječenju glaukoma mogu se koristiti lijekovi prostaglandin, a koji mogu uzrokovati trajne promjene boje očiju. Obično oči s vremenom dobiju tamniju nijansu svoje prirodne boje. Latisse kapi koje se koriste, među ostalim, za produljenje trepavica, a koje su u skupini prostaglandina, čini se da ne utječu na boju šarenice.

Promjene boje očiju koje nisu vezane za šarenicu

Arcus senilis je mutni plavi ili bijeli prsten na rožnici oka koji se zapravo sastoji od nakupine lipida. Pojava je vezana uz starenje i obično nije opasna. Većina starijih osoba ima određen stupanj arcus senilisa.

oci

Naše su oči izložene riziku na svakom koraku: pazite li na njih?

Svaki drugi četvrtak u listopadu obilježava se Svjetski dan vida koji predstavlja povod da progovorimo o važnosti očuvanja zdravlja...

SAZNAJTE VIŠE

Keyser Fleischerov prsten je zelenkasto/narančasti prsten oko šarenice oka, a karakterističan je za Wilsonovu bolest, genetički poremećaj u kojem dolazi do nakupljanja bakra u tkivima. Vrlo je rijedak i zahtijeva liječenje.

Hifema označava krvarenje unutar oka, obično od ozljede ili nakon operacije.

Katarakta je zamućenje očne leće, iza zjenice, zbog čega oko izgleda mliječno ili sivo. Katarakte su česte sa starenjem i utječu na vid. U većini slučajeva mogu se uspješno ukloniti operacijom.

Izvor: Američka oftalmološka akademija

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button