Oči - 15. listopada 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

7 savjeta kako slijepo i slabovidno dijete naučiti čitati brajicu

Ako ste roditelj slabovidnog ili slijepog djeteta, pročitajte nekoliko korisnih savjeta koji će čitanje Brailleova pisma učiniti zabavnim i uzbudljivim iskustvom za vas i vašeg mališana

kako dijete nauciti citati- brajicu

Djeca s oštećenjem vida oslanjaju se na druga osjetila poput dodira, sluha, mirisa i okusa kako bi spoznala svijet oko sebe. Budući da ne mogu čitati osjetilom vida, postoji posebno razvijeno pismo za njih koje se koristi osjetilom dodira – Brailleovo pismo.

U prošlosti, djeca s oštećenjem vida nisu imala načina za čitanje ili pisanje. No danas, zahvaljujući Louisu Brailleu, izumitelju poznate brajice, mnoga slijepa djeca mogu koristiti Brailleovo pismo za čitanje i pisanje. Kako to pismo približiti djeci, savjetuju stručnjaci web stranice Family Education čije preporuke donosimo povodom svjetskog dana vida u ovom članku.

Prednosti učenja brajice

Postoje brojni podaci koji zorno govore o problematici života osoba s oštećenjem vida, a idu u prilog potrebi učenja brajice. Ovo su samo neki od njih:

 • Prema specijaliziranoj izdavačkoj kući National Braille Press, 70 posto slijepih osoba sposobnih za rad nema zaposlenje te umjesto toga ovisi o invalidskim naknadama ili pomoći bližnjih.
 • Američki savez slijepih ističe da učenje Brailleova pisma povećava izglede slijepih osoba za uspjeh u srednjoj školi i pronalaženju posla.
 • Američka zaklada za slijepu djecu iz Indiane napominje da djeca s oštećenjem vida trebaju početi učiti Brailleovo pismo u što mlađoj dobi kako bi se opismenila i mogla komunicirati s drugima koji također imaju oštećenje vida. Dakle, roditelji bi trebali započeti sa zabavnim aktivnostima vezanim uz brajicu još dok su njihova djeca mala.

Ako želite naučiti svojeg mališana kako se služiti Brailleovim pismom, nastavite čitati ovaj članak.

Svjetski dan Brailleova pisma: Izum koji je promijenio živote slijepih

Sastavnice brajice

Brailleovo pismo je taktilni sustav pisanja i čitanja namijenjen osobama s oštećenjem vida. Riječ je o kodu, a ne jeziku. Slova abecede, brojevi i interpunkcijski znakovi prikazani su kao odignute točkice, a znakove se čita tako da se dodiruju vrhovima prstiju.

Brailleovo pismo izumio je Francuz po imenu Louis Braille, koji je oslijepio u djetinjstvu. Bio je frustriran što slijepi nisu imali načina za čitanje i pisanje. Stoga je odlučio stvoriti vlastiti sustav koji je postao poznat nakon njegove smrti.

Brailleovi simboli izrađeni su od Brailleovih ćelija. Svaka ćelija sastoji se od šest točkica raspoređenih u dvije kolone. Točkice u ćelijama kombiniraju se na različite načine kako bi se stvorili različiti simboli, uključujući slova abecede, riječi i brojeve.

Kako navodi Perkins School for the Blind, svaka Brailleova točkica ima svoj broj. Točkica u gornjem lijevom kutu ćelije je prva. Točkica 2 je ispod točkice 1, a točkica 3 je ispod točkice 2. Točkica 4 se nalazi u gornjem desnom kutu. Točkica 5 je ispod točkice 4, a točkica 6 je ispod točkice 5.

Standardna i komprimirana brajica

Postoje dvije glavne forme Brailleova pisma. Standardna brajica je oblik Brailleova pisma u kojem se svaka znamenka, interpunkcijski znak i slovo u riječi zapisuju pojedinačno. Prema Američkoj zakladi za slijepe, djeca mogu naučiti standardnu brajicu prije polaska u vrtić, dok drugi oblik Brailleova pisma (komprimirana brajica) djeca upoznaju nakon vrtića.

Budući da standardna brajica podrazumijeva duži ispis, mnogi odrasli koriste komprimiranu brajicu. Ovaj oblik Brailleova pisma je kompliciraniji i uvijek se uči nakon što se savlada standardna brajica. Komprimirano Brailleovo pismo spaja ćelije kako bi se kreirali prečaci za riječi i fraze, tako da jedan Brailleov znak može predstavljati cijelu riječ.

Kada je dijete spremno naučiti osnove Brailleova pisma?

Slijepa djeca trebala bi početi s učenjem Brailleova pisma već od treće godine. Kako bi naučili svoju djecu osnovnim vještinama čitanja, roditelji bi trebali surađivati s obrazovnim timom svoje djece, najbolje sa specijaliziranim učiteljima za učenike s vizualnim poteškoćama. Ti učitelji su stručnjaci za vizualne poteškoće i mogu pružiti savjete i resurse roditeljima kako pomoći djeci u procesu učenja.

Roditelji bi također trebali naučiti Brailleovo pismo kako bi djeci mogli pomoći kod čitanja te djecu poticati na učenje brajice.

Kako pripremiti dijete za čitanje Brailleova pisma?

Prije nego što dijete može početi čitati Brailleovo pismo, mora savladati nekoliko vještina. Prije početka savladavanja čitanja brajice dobro je da poduzmete sljedeće:

 • Okružite svoje dijete Brailleovim pismom. Trebali biste se pobrinuti da u vašoj kući postavite Brailleove oznake gdje god to možete. Tako Brailleovim oznakama možete označiti predmete koje vaše dijete često dodiruje u kući.
 • Pomozite djetetu da unaprijedi motoriku. Neka se dijete igra ili modelira rukama (npr. edukativnim igračkama, taktilnim kartama, plastelinom) kako bi razvilo finu motoriku pokreta.
 • Nabavite djetetu taktilnu slikovnicu. Taktilne knjige mogu pomoći kod izgradnje vokabulara vašeg djeteta jer stvaraju vezu između opipa predstavljenog predmeta i njegova imena.
 • Crtajte s djetetom. Djeca zdravog vida se angažiraju u crtanju prije nego što počnu čitati. To je bitan korak u učenju rane pismenosti. Iako su slijepa, i djecu s oštećenjem vida treba poticati na crtanje čemu služe posebna pomagala (crtala) za slijepe osobe, odnosno Brailleovo pismo.

Sedam koraka za podučavanje mališana kako čitati Brailleovo pismo

Baš kao što djeca koja normalno vide prolaze kroz proces učenja kako bi stekla vještine pismenosti, i vaše dijete mora proći kroz proces učenja kako bi moglo čitati Brailleovo pismo.

Vještine čitanja Brailleovog pisma usavršavaju se praksom, dosljednošću i pozitivnim stavom. Obično se s početnicima uči prepoznavanje standardne brajice.

1. Upoznajte dijete s Brailleovim knjigama

Iako su djeca u dobi od dvije do tri godine premala za čitanje, upoznavanje s Brailleovim knjigama odličan je način da se upoznaju s taktilnošću Brailleova pisma tako da prstima prelaze preko riječi u knjizi. Pokušajte tumačiti riječi dok dijete pomiče prste preko njih. Kako navodi Reading Agency, čitanje knjiga pomaže slijepim osobama da se povežu sa stvarnim svijetom te dobiju osjećaj o tome kako izgleda svijet oko njih.

2. Naučite dijete kako da koristi prste i ruke

Prsti su važni za čitanje Brailleova pisma. Djeca moraju znati koje prste koristiti i koliki je pritisak potreban. Trebali biste naučiti svoje dijete da potpuno opusti ruku i prste prilikom čitanja Brailleova pisma. Postupno možete naučiti dijete kako to raditi kroz niz zabavnih aktivnosti. Primjerice, ogulite bananu i zamolite mališana da nježno prelazi prstima preko nje, a da pritom prste ne učini ljepljivima.

Kod učenja možete koristiti dvije dobre tehnike: „ruka preko ruke“ i „ruka ispod ruke“. U praksi to izgleda ovako: stavite svoje šake preko djetetovih i pomozite mu da nauči kako pomicati ručice u svrhu čitanja Brailleova pisma. Također, dopustite djetetu da stavi svoje šake preko vaših kako bi osjetilo kako vi to  radite.

Savjetujemo i sljedeći pristup: pronađite gornji lijevi kut knjige i prvi red Brailleova pisma koristeći gore navedenu tehniku. Vaše dijete treba opustiti cijelu ruku i koristiti sve svoje jagodice prstiju (osim onih na palcu) kako bi osjetilo dodir slova s lijeva na desno. Nakon što red bude gotov, naučite dijete da svoju lijevu ručicu drži na prvom retku, dok desnom rukom pronalazi sljedeći red.

Izbjegavajte tzv. scrubbing. Kako ističe Američka zaklada za slijepe, spori čitatelji Brailleova pisma, a u tu skupinu ubrajamo i malu djecu, skloni su ponovnom prelasku preko istih znakova tako da se svojim jagodicama prstiju iznova vraćaju na njih. To se naziva scrubbing, ponašanje koje bi vaše dijete trebalo izbjegavati što je više moguće.

3. I vi naučite brajicu

Izuzetno je važno da i roditelji nauče Brailleovo pismo kako bi se mogli povezati s djetetom i pomoći mu u procesu učenja. Za najbolji rezultat učenja roditelj treba aktivno čitati Brailleovo pismo pred svojim djetetom.

4. Polako uvodite dijete u Brailleovu abecedu

Nakon što nauče kontrolirati pokrete jagodica prstiju, mališani bi trebali početi učiti Brailleovu abecedu. Napominjemo da je učenje brajice razvojni proces koji zahtijeva vrijeme. Mališani bi prvo trebali početi s čitanjem slova, a zatim prijeći na čitanje jednostavnih riječi.

Prema Američkom savezu slijepih, svoje dijete trebate najprije učiti prvih desetak slova abecede. Ona čine temelj cijelog Brailleova koda. Za učenje abecede postoji mnogo zabavnih aktivnosti:

 • Naučite dijete recitirati pjesmicu posvećenu slovima i abecedi dok ono dodiruje pojedina slova brajice.
 • Zamolite dijete da kroz igru složi abecedne kartice po redu od A nadalje.
 • Napredujte na tjednoj bazi uvodeći po jedno novo slovo u proces učenja.

5. Upoznajte dijete s pisaćim strojem za slijepe

Prije nego što nauči brajicu, vaše bi se dijete već trebalo upoznati s pisaćim strojem za brajicu. Nakon što nauči čitati cijelu abecedu, dijete bi trebalo podučiti da se koristi i pisaćim strojem za Brailleovo pismo. Učinite proces zabavnijim tako što ćete nešto napisati na stroju pa zamoliti dijete da to pokuša pročitati. Budite strpljivi jer dijete neće odmah biti savršeno u čitanju i pisanju. Ne tražite savršenstvo, radije sve okrenite na igru.

6. Počnite s čitanjem prvih riječi

Nakon naučene abecede, napišite nekoliko kraćih riječi u standardnoj brajici te zatražite od djeteta da ih pokuša pročitati. Učenje čitanja brajice djetetu će biti lakše ako zna Brailleova slova i kako ta slova zvuče.

Neke jednostavne riječi s kojima možete početi su „ja“, „ti“, „mama“, „tata“, „dobro“… Nakon što se navikne na čitanje jednostavnih riječi, dijete može krenuti sa složenijim riječima i jednostavnim rečenicama poput „Ja te volim.“

MovieReading mobilna aplikacija

Filmski sadržaj napokon dostupan osobama s oštećenjem vida

MovieReading inovativna je mobilna aplikacija koja osigurava pristupačnost filmova, serija i ostalih audiovizualnih sadržaja osobama s oštećenjem vida

SAZNAJTE VIŠE

7. Pretvorite učenje u zabavnu aktivnost

Kao što svi znamo, mališani najbolje uče kroz igru. Igranje ih uči o svijetu oko njih i pomaže razvijanju mašte. Vaše dijete možete potaknuti na učenje brajice kroz sljedeće zabavne aktivnosti:

 • Osmislite pjesmicu s rimom i zatražite da vaše dijete podigne karticu sa slovom abecede koje je „opjevano“ u pojedinom stihu.
 • Kreirajte košaricu abecede. U tu košaricu ubacujte svaki tjedan taktilni objekt povezan sa slovom kojeg je dijete naučilo i pustite dijete da osjeti predmet i istraži košaricu. Tijekom učenja čitanja obavezno podučite dijete zvukovima svakog slova.
 • Napravite kartice s Brailleovim slovima. Na primjer, nacrtajte šest točkastih Brailleovih ćelija i na njih nalijepite gumbe od košulje u različitim kombinacijama koje predstavljaju pojedino slovo abecede. Za svako slovo trebat će vam jedna kartica koju ćete koristiti u igri i učenju.

Neki od navedenih savjeta možda će vam se učiniti presloženima za trogodišnje dijete. No, uzmite h samo kao orijentir: vaše dijete ne mora svladati sve ove tehnike u tako ranoj dobi. Naprotiv, dijete jednostavno počnite upoznavati s ovim vještinama, aktivnostima i tehnikama s ciljem da tijekom vremena ovlada vještinama čitanja brajice.

Korišten izvor: https://www.familyeducation.com/toddlers/growth-development/teach-your-little-one-how-to-read-braille-with-7-easy-steps

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button