Zanimljivosti i savjeti - 3. siječnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Svjetski dan Brailleova pisma: Izum koji je promijenio živote slijepih

Obilježavanjem Svjetskog dana Brailleova pisma, poznatog i kao brajica, nastoji se povećati svijest javnosti o kvaliteti života i dobrobiti slijepih i slabovidnih osoba u cijelome svijetu

Svjetski dan Brailleova pisma

Svjetski dan Brailleova pisma (brajice) obilježava se 4. siječnja, na dan rođenja njegova izumitelja Louisa Braillea.

Louis Braille ozlijedio je oči u očevoj radionici kada su mu bile samo tri godine te je oslijepio. No to ga nije spriječilo da nastavi normalno živjeti. S deset je godina primljen u Kraljevski zavod za slijepu mladež u Parizu. U dobi od 15 godina počeo je raditi na pismu za slijepe osobe.

Brailleovo pismo

Brailleovo pismo sastoji se od skupina od šest točaka, po tri u dva okomita reda, a svako slovo abecede, broj ili pravopisni znak ima svoju određenu kombinaciju tih točaka. Brailleovo se pismo „čita“ dodirom ruku, odnosno prelaženjem prstima s lijeva na desno po papiru, piše Wikipedija.

Zanimljivo je da sve slijepe osobe u svijetu koriste ista 63 znaka brajice, ali ih različito čitaju. Prema tome, u brajici nema razlike, barem ne što se oblika slova tiče, između latinice, ćirilice, arapskog, kineskog ili bilo kojeg drugog pisma. Po tome je Brailleov sustav najuniverzalnije svjetsko pismo, piše UUOSSO.

Svjetski dan Brailleova pisma

Svjetski dan Brailleova pisma obilježava se diljem svijeta kako bi se odala počast zaslugama njegova začetnika, ali i kako bi se podignula svijest javnosti o važnosti brajice, kako bi se pisana riječ prenijela u taktilni oblik za dobrobit slijepih i slabovidnih osoba u cijelom svijetu, piše Hrvatski savez slijepih.

Hrvatski savez slijepih i Vlada Republike Hrvatske zajedno su osnovali i Hrvatsku knjižnicu za slijepe osobe sa sjedištem u Zagrebu. Također djeluje i Udruženje za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba (UUOSSO), koje proizvodi udžbenike na pismu za slijepe i u zvučnoj tehnici te druga potrebna pomagala.

Louis Braille preminuo je 1852. godine u Parizu, a dvije godine nakon njegove smrti Francuska je službeno priznala Brailleovo pismo. Prva hrvatska početnica za slijepe nastala je 1889. godine, a izradio ju je tiflopedagog Vinko Bek.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button