Zanimljivosti i savjeti - 17. siječnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Istina je, na hladnoću doista možemo biti alergični

Postoje osobe čija je koža izuzetno osjetljiva na hladnoću te im se pri svakom izlaganju niskim temperaturama (bilo da je riječ o zraku ili vodi) javlja alergijska reakcija poznata i kao hladna urtikarija

alergija na hladnocu hladna urtikarija

Neugodne niske zimske temperature koje „prodiru do kosti“ s vremenom mnogima postanu dosadne. Možda ćete se čak i našaliti s prijateljima da ste „alergični“ na hladnoću i da jedva čekate početak toplijeg vremena.

No, iako ih je malo, postoje oni kojima alergija na hladnoću nije šala, već je vrlo stvarna.

„Ako je netko alergičan na hladnoću, svaki put kada izađe na otvoreno pri određenim niskim temperaturama, pojavit će mu se osip (urtikarija) na bilo kojem izloženom dijelu tijela“, kaže alergologinja, dr. Sandra Hong, za blog Cleveland klinike. Pojavi će također doprinijeti i vjetar.

Simptomi alergije na hladnoću

Ova alergija na hladnoću, poznata i kao hladna urtikarija, često uzrokuje na dijelovima nezaštićene kože koji dođu u dodir s hladnim zrakom, vodom ili hladnim površinama:

  • svrbež,
  • crvenilo,
  • oticanje i osip.

Reakcija obično nastupa unutar pet do deset minuta nakon izlaganja hladnoći i može trajati otprilike jedan do dva sata, ističe se na stranicama Centra za genetske i rijetke bolesti.

Rizične skupine

Žene su sklonije hladnoj urtikariji od muškaraca, a u nekim slučajevima alergija na hladnoću nestane nakon nekoliko godina. Teški slučajevi, poput plivanja u ledenoj vodi, mogu dovesti do gubitka svijesti, šoka, pa čak i smrti.

„Ako pojedinci provode dugo vremena na otvorenom ili su izloženi vrlo niskim temperaturama ili im je velika površina kože izložena, zaista mogu imati ovakve alergijske reakcije“, kaže dr. Hong. „One također mogu biti opasne po život“.

Postavljanje dijagnoze i liječenje

Prava preosjetljivost na hladnoću rijetka je, ali većina slučajeva viđa se u područjima s hladnijom klimom. Iako su djeca i mladi tipični oboljeli, hladna urtikarija može se pojaviti gotovo kod svakog.

Svatko može imati ovu reakciju u bilo kojem trenutku svog života“, rekla je dr. Hong. Dobra je vijest da će većina osoba primijetiti da alergijskih reakcija više nema u roku od pet godina.

Ako posjetite alergologa ili dermatologa, oni će moći testirati vašu kožu kako bi se vidjelo reagira li na hladnoću. Američko udruženje dermatologa navodi da bi dermatolog mogao staviti plastičnu vrećicu s kockicama leda na vašu podlakticu te bi tako mogao provjeriti postoji li reakcija.

Ako se javi urtikarija izazvana hladnoćom, možete uzeti antihistaminike kako biste ublažili simptome. Osobama sa snažnim alergijskim reakcijama liječnik će propisati epipen, uređaj za automatsku injekciju adrenalina prilikom teške alergijske reakcije, a kojeg moraju imati stalno uz sebe. Svakako pitajte alergologa ili imunologa koji bi lijek bio najbolji izbor za vas.

hladnoca zimogrozni ste zimogroznost anemija hormoni

Zimogrozni ste? Ovo su najčešći razlozi zašto vam smeta hladnoća

Spremni ste skočiti u ledenu vodu ili biste se zavukli pod poplun i prespavali zimu? Zimogrozni ste? otkrijte zašto...

SAZNAJTE VIŠE

Utoplite se

Najbolji način da se zaštitite od alergije na hladnoću jest da pokušate potpuno izbjegavati hladnoću. Međutim, ako živite u hladnijim krajevima, tada znate koliko je teško potpuno izbjeći pad temperature. Ako morate izlaziti, ne zaboravite se toplo obući i čim više zaštititi sve dijelove kože – kapom, rukavicama, šalom, čizmama i slojevima odjeće kako biste bili sigurni da vam je toplo.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button