Obiteljsko zdravlje - 24. travnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Marija Martinović, dr. med., ADIVA Plus sadržaj

Unutarnje krvarenje: uzroci, simptomi i pružanje pomoći

Zbog ozljede ili bolesti unutarnjih organa, može doći do unutarnjeg krvarenja čije komplikacije mogu biti opasne po život ako se krvarenje ne otkrije pravovremeno

unutarnje krvarenje - uzroci, simptomi i pruzanje pomoci

Krvarenje u unutrašnjosti tijela nastaje zbog ozljede ili bolesti unutarnjih organa. Skriveno je od pogleda, pa može dulje vrijeme ostati neprepoznato.

Simptomi

Uobičajeni simptomi su:

  • omaglica,
  • bol,

Mogući uzroci spontanog nastajanja modrica

  • opća slabost,
  • poteškoće s disanjem i
  • ubrzano kucanje srca.

Iako se mogu javiti isti simptomi bez obzira na mjesto krvarenja, ponekad treba obratiti pažnju i na one koji će upravo otkriti gdje je krvarenje, na primjer, modrice na trbuhu (ako se krvarenje dogodilo na tom mjestu).

Bez hitnog tretmana, komplikacije mogu biti i opasne po život. Može biti riječ o jakom ili slabom krvarenju, bez ili sa simptomima koji mogu voditi i do gubitka svijesti.

Nažalost, ponekad se stanje ne može odmah primijetiti. Kod unutarnjeg krvarenja, količina krvi ne mora uvijek odražavati stvarno stanje stvari. Negdje u tijelu mogu se nakupljati velike količine krvi i prije nego što se simptomi ili komplikacije uopće jave. Suprotno tome, čak i malo krvarenje na području mozga može se otkriti jakim simptomima ili čak smrtnim ishodom.

Krvarenje iz probavnog sustava

Krvarenje iz probavnog sustava može biti bilo gdje, od usta do anusa, a može biti vidljivo (manifestno) ili skriveno (okultno).

Postoji mnogo potencijalnih uzroka koji su podijeljeni na one iz gornjeg probavnog i donjeg probavnog trakta. Krvarenje iz gornjeg probavnog trakta čini 80% svih krvarenja iz probavnog sustava, a često je povezano s poviješću uzimanja aspirina, nesteroidnih protuupalnih lijekova ili kroničnim alkoholizmom. Može se manifestirati hematemezom (povraćanjem krvi) ili melenom (tekućom crnom stolicom koja jako zaudara). U više od 50% slučajeva, uzrok krvarenja je peptički ulkus, odnosno ranice nastale na sluznici probavnog trakta. Jedan od uzroka također mogu biti laceracije jednjaka koje su češće u mlađih osoba. Predisponirajući čimbenici su hijatalna hernija i alkoholizam, dok su početni čimbenici ustrajan kašalj ili snažan nagon na povraćanje, često nakon uzimanja veće količine alkohola. Krvarenje može biti manje do umjereno.

Varikozno krvarenje također je jedan od uzroka. Kod ovih pacijenata krvarenje je jako i u nekih može završiti smrću. Često je udruženo s alkoholnom cirozom i povišenim portalnim tlakom. Pacijenti mogu postati hemodinamski nestabilni bez većih znakova upozorenja. S druge stane, kada govorimo o krvarenju iz donjeg probavnog trakta, najčešći uzroci su divertikuloza crijeva, upalna bolest crijeva, hemoroidi te angiodisplazije ili ishemija crijeva.

Krvarenje u plućima

Neki od uzroka krvarenja u plućima mogu biti tuberkuloza, upala pluća, cistična fibroza ili tumori pluća. Također se krvarenje može javiti u sklopu kongenitalnih malformacija ili nakon fizičke traume, npr. uslijed prometne nesreće, a bolesnici iskašljavaju svijetlu, pjenušavu krv.

Krvarenje u mišićje

Pri prijelomu velikih kostiju, osobito natkoljenične ili nadlaktične kosti, koštani ulomci mogu ozlijediti krvnu žilu te izazvati obilno unutarnje krvarenje. Ozljeda žile može nastati u trenutku prijeloma, ali i naknadno, nepravilnom manipulacijom te izostavljanjem imobilizacije ozlijeđenog uda. Osobito je ozbiljan prijelom bedrene kosti, pri kojem ozlijeđeni može izgubiti i do 1,5 litara krvi ako se ozlijedi bedrena arterija.

prijelom rebara rentgen RTG komplikacije pneumonija

 Je li prijelom rebara opasan i kako se liječi?

Velik broj pacijenata s prijelomom rebara ne zahtijeva operativno liječenje. Međutim, liječenje ovisi o težini ozlijede

SAZNAJTE VIŠE

Pri svakom jačem udarcu u trup (npr. u prometnoj nezgodi) moramo posumnjati na mogućnost unutarnjih ozljeda s krvarenjem u trbušnu ili prsnu šupljinu, čak i kada se ozlijeđena osoba osjeća relativno dobro i nema vidljivih ozljeda. Unutarnje krvarenje može biti vrlo polagano, s prvim znakovima tek nakon više sati.

Pružanje pomoći

Unutarnje krvarenje ne može se zaustaviti mjerama prve pomoći. Zato je nužan hitan prijevoz u bolnicu. Koštane prijelome trebalo bi imobilizirati prije transporta. Osoba ne smije jesti, niti piti. Samo u slučaju produljenog transporta i ako nema ozljede trbuha niti krvarenja iz probavnog sustava, može joj se povremeno davati manje količine vode ili čaja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button