Obiteljsko zdravlje - 6. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Ublažite glavobolju tisućljetnom kineskom tehnikom pritiska prstima

Postoje brojna djelotvorna sredstva protiv bolova, ali su drevne analgetske tehnike i dalje u primjeni. Jedna je od njih akupresura, neslužbeno poznata i kao „akupunktura prstima“

akupresura

Tisućljetna kineska tehnika provodi se pritiskanjem prstom na propisane točke na tijelu zbog ublažavanja boli ili drugog neugodnog stanja. Poklonici tehnike tvrde da pritisak na određene točke na koži i mišićima aktivira periferne živce, koji prenose senzorne informacije u središnji živčani sustav. 

Oslobađanje energetskih tokova

Akupresurne su točke istovjetne akupunkturnim. To su mjesta, tvrdi se, gdje chi, odnosno životna energija, može biti blokirana. Pravilan pritisak na te točke uklanja blokade i omogućuje chiju da normalno teče tjelesnim meridijanima, kako kineska tradicionalna medicina zove energetske kanale. Neki se tretmani provode stimulacijom mjesta gdje pacijent osjeća bol, a drugi stimulacijom aktivacijskih točaka koje su živcima povezane s bolnim mjestima. Akupresura navodno može pomoći protiv stresa, napetosti, nesanice, prehlade, probavnih smetnji, bolova od naprezanja ili ozljede i više vrsta glavobolje. 

Nisu ugodni, ali su potrebni: zašto nas mora boljeti?

Najčešći je tip glavobolje tenzijski, uzrokovan napetošću u ramenima, vratu, tjemenu i čeljusti, a povezan sa stresom, anksioznošću, depresijom ili neprirodnim držanjem glave i vrata. Tenzijska glavobolja počinje na stražnjem dijelu glave i širi se prema naprijed, zahvaćajući čelo po cijeloj širini.

Dok je akutne napade glavobolje moguće ublažiti akupresurom ili lijekovima, zbog smanjenja sklonosti tenzijskim glavoboljama preporučuju se promjene životnog stila, tehnike opuštanja i pravilno držanje. U nastavku ćemo opisati stimulaciju nekoliko točaka pritiskom, no navodi se da je moguće stimulirati akupresurne točke i kružnim pokretima prstiju. 

Dolina jedinstva

Najpristupačnija točka za ublažavanje glavobolje i drugih boli zove se LI4 ili „dolina jedinstva“, a smještena je na mekom dijelu tkiva između baze palca i kažiprsta. Najprije pritišćite točku na lijevoj ruci palcem i kažiprstom desne. Položite palac na gornju, a kažiprst na donju stranu točke. Pritisnite čvrsto, ali bez nanošenja boli te zadržite pritisak 20 sekundi. Otpustite na 10 sekundi pa ponovno pritisnite na 20 sekundi. Ponavljajte postupak četiri do pet minuta. Napravite stanku i provedite jednak tretman na desnoj ruci. Pomoći će ako tijekom tretmana dišete polako i duboko.

Ne stimulirajte “dolinu jedinstva” tijekom trudnoće kako ne biste potakli prerane kontrakcije maternice.

Bušenje bambusa

Pritisak na točke B2, zvane „bušenje bambusa“, djeluje protiv glavobolje, upale sinusa, prehlade i stresa. Ove se točke nalaze lijevo i desno od mjesta na kojima se most nosa susreće s kostima ispod obrva. Zatvorite oči i dišite polako i duboko. Vršcima oba kažiprsta napipajte udubljenja na opisanim mjestima i snažno pritisnite obje točke istovremeno. Držite 20 sekundi, otpustite na 10 i ponovite nekoliko puta. 

Treće oko

Točka GV24.50 ili „treće oko“ smještena je između obrva, u udubini gdje most nosa susreće čelo. Zatvorenih očiju dišite polako i duboko. Snažno pritišćite opisanu točku kažiprstom ili palcem jednu minutu. Otpustite na deset sekundi i ponovite nekoliko puta. Stimuliranje „trećeg oka“ ublažava glavobolju uzrokovanu upalom sinusa ili naprezanjem očiju. 

Vrata svijesti

Točka GV16 ili „vrata svijesti“ nalazi se na stražnjem dijelu vrata, u udubini ispod baze lubanje, a između dvaju okomitih vratnih mišića. Lagano zabacite glavu unatrag i postavite kažiprst i srednji prst bilo koje ruke na tu točku. Pritisnite umjereno snažno, usmjeravajući vrške prstiju blago u smjeru lubanje. Održite pritisak u trajanju od jedne do dvije minute. Stimulacija “vrata svijesti” pomaže ublažiti glavobolju izazvanu napetošću u vratu, kao i vrtoglavicu i bol u uhu. 

glavobolja

Ima bezbroj lica: Glavobolja može biti simptom ozbiljnih poremećaja i bolesti

U većini slučajeva glavobolja je simptom poremećaja koji se relativno lako mogu otkloniti, ali može signalizirati i ozbiljna, po...

SAZNAJTE VIŠE

Veliki val

Stimulirajte akupresurnu točku LV3, zvanu „veliki val“ ili „velika navala“, zbog ublažavanja glavobolje, bolova od artritisa, tjeskobe, stresa, mamurluka ili grčeva u stopalima. Udobno sjednite i položite desno stopalo na lijevo bedro. Ova točka locirana je oko tri cm ispod sjecišta nožnog palca i drugog prsta, u udubini tik iznad kosti. Pritišćite točku palcem između jedne i dvije minute. Napravite stanku od 10 do 30 sekundi pa izvedite postupak na lijevom stopalu. Ponovite tretman na oba stopala još jednom ili dvaput. 

Stav suvremene medicine

Ljekoviti učinci akupresure nisu temeljito proučeni u zapadnjačkoj medicini, ali je nekoliko manjih istraživanja došlo do ohrabrujućih rezultata. Akupresura je neinvazivna i gotovo neškodljiva tehnika, ali je medicina smatra komplementarnim, a ne jedinim ili glavnim tretmanom za zdravstvene tegobe. Imate li česte ili intenzivne glavobolje, prije svega potražite liječničku pomoć.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button