Obiteljsko zdravlje - 31. kolovoza 2023.
AUTOR ČLANKA - Mr. sc. Ante Petrušić, dr. med., spec. internist, kardiolog, endokrinolog i dijabetolog

U potrazi za dijagnozom skrivenom u očima

Osim što se u očima „vidi“ naša duša, liječnici u njima mogu vidjeti mnoge bolesti. Tako se pogledom oči u oči može spasiti i nečiji život

oci bolesti melanom u oku papila

Kada nekoga iskreno pogledamo, najprije ga pogledamo u oči. U oku možemo vidjeti mržnju, ali češće i intenzivnije ljubav. Koliko puta je opjevan „taj sjaj u oku tvom“. Obično se kaže da je oko ogledalo duše, a mi medicinari dodajemo i ogledalo mozga. Na prvi pogled primijetit ćemo koliko su oči izražene, tople, mile.

Nažalost primijetit ćemo i eventualne prirođene anomalije, primjerice strabizam (razrokost), ali i eventualne posljedice ranije traume očiju.

Pojačana funkcija štitnjače

Dobro su poznate promjene očiju u slučaju nekih oblika pojačane funkcije štitnjače (Basedowljeve bolesti): rijetko treptanje, egzoftalmus, „izbuljene“ oči (oči koje jako prominiraju iz očnih šupljina, odnosno izbočenje očne jabučice) tako da ih ponekad ni očni kapci ne mogu pokriti, a ni suzne žlijezde ovlažiti.

Ja ću se više osvrnuti na neke druge bolesti oka ili na bolesti nekih drugih organa koji se reflektiraju na očima.

Melanom u oku

Često se govori o melanomu, malignom tumoru kože koji započinje kao madež, a rijetko se spominje da melanom može nastati i u oku. Očna pozadina ima pigmentne stanice i maligna promjena tih stanica daje vrlo maligan i po život opasan melanom oka. Mogu se pojaviti smetnje vida, a oftalmolog ga otkriva širenjem zjenice i pregledom očne pozadine. Terapija je enukleacija, odnosno odstranjenje oka.

Zastojna papila

Kada oftalmolog, nakon što se bolesnik potuži na smetnje vida, na očnoj pozadini nađe takozvanu zastojnu papilu, to je znak da u lubanji postoji otežana drenaža cerebrospinalnog likvora (tekućine koja oplahuje mozak i kralježničnu moždinu). Oko mozga i između pojedinih njegovih dijelova te oko kralježnične moždine je tekućina koja služi za ublažavanje pokreta mozga i kralježnične moždine, da ne udaraju u koštane strukture pri pokretima. Likvorska tekućina se stalno luči u prostore oko mozga, kao i oko kralježnične moždine, ali i otječe iz tih prostora. Ako je lučenje normalno, a otjecanje kompromitirano, primjerice, zbog tumora mozga ili zbog guste tekućine u slučaju gnojnog meningitisa, raste tlak tekućine unutar lubanje, oko mozga i oko kralježničke moždine.

Da bi nastala zastojna papila, potrebno je da tlak cerebrospinalnog likvora bude veći od tlaka krvi u venama oka koje vensku krv odvode iz oka, kroz lubanju u vene vrata i dalje u srce. Ako povećan tlak likvorske tekućine unutar lubanje potraje, može dovesti do pomućenja, pa i gubitka svijesti. Terapija ovisi o uzroku (operaciji tumora ili antibiotskoj terapiji u slučaju meningitisa).

Suženje vidnog polja

Kada se bolesnik potuži da ima suženo vidno polje, da ne vidi krajnje desno i krajnje lijevo, radi se o „bitemporalnoj hemianopsiji“, odnosno gubitku obostranog temporalnog dijela vidnog polja. To oftalmolog otkriva pregledom vida i vidnog polja. Takav gubitak vidnog polja događa se kod tumora hipofize, žlijezde s unutarnjim lučenjem smještene na bazi mozga u koštanoj udubini nazvanoj sella turcica (koja podsjeća na tursko sedlo konja).

Hipofiza preko svojih hormona upravlja rastom osobe sve do njenog odrastanja, regulira potrebnu količinu vode koju ćemo popiti i izlučivanje vode preko bubrega, upravlja radom štitnjače i produkcijom hormona štitnjače, nakon poroda regulira proizvodnju i otpuštanje mlijeka iz dojki, nadređeno kontrolira proizvodnju kortizola iz kore nadbubrežnih žlijezda, dirigira proizvodnju estrogena i progesterona za vrijeme ciklusa žena te dirigira sintezu testosterona u testisima muškaraca. Reklo bi se da je „predsjednik uprave velikog koncerna“. Bez nje ni život ni održivost ljudske vrste nisu mogući.

U slučaju da se otkrije njen tumor i da ju je neophodno odstraniti, to se čini operacijom kroz nos (jer je smještena na bazi mozga). Sintetizirani hormoni hipofize se takvim bolesnicima moraju davati doživotno.

smanjenje rizika od katarakte

6 koraka koji mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja katarakte

Možda nećete moći u potpunosti spriječiti katarakte, ali postoje koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik ili odgodili...

SAZNAJTE VIŠE

Hornerov sindrom

Kada sam 1964. godine, učeći anatomiju čovjeka, pročitao da je trijas simptoma (Hornerov sindrom)  ptoza (spuštenost jednog očnog kapka), mioza (uska zjenica na tom oku, dok je na drugom normalno široka) i da je to oko nekako uvučeno u očnu šupljinu te da izgleda manje od drugog (enoftalmus), pomislio sam: „e baš će mi to u životu trebati“. I ne lezi vraže, 55 godina kasnije dođe mi čovjek s ne baš dobro definiranom simptomatologijom, no kaže da se loše osjeća. A ja, vraćajući se na početak članka, pogledam ga u oči i primijetim: lijevi očni kapak mu je spušten, lijeva zjenica je uska i lijevo oko je uvučeno u očnu šupljinu te izgleda manje od desnog, koje ima normalno široku zjenicu i normalno podignut desni očni kapak. Prisjetim se da su to znakovi pritiska na simpatički živčani lanac koji ide obostrano uz kralježnicu, vrat, prsni koš, trbuh i zdjelicu.

Taj pritisak na simpatički lanac u vratu mora doći od neke velike strukture, a najčešće od tumora. Pregledom vrata napipao sam neobičnu tvorbu u toj strani vrata, a ultrazvukom ju potvrdio. Dodatnom obradom se je potvrdilo da je riječ o tumoru. Bolesnik je nakon provedene terapije u remisiji, sretan i zadovoljan.

Eto što znači oko i pogled u oko – nekad spas i nastavak života, a nekad ljubav za cijeli život.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button