Obiteljsko zdravlje - 7. ožujka 2024.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med. spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin

Tragovi spolnih bolesti na koži

Spolne infekcije mogu uzrokovati niz simptoma, uključujući i vrlo raznolike promjene na koži. Stoga bilo kakve promjene na koži, posebice u intimnoj regiji, nemojte ignorirati

spolne bolesti i koža

Spolno prenosive infekcije najčešće se manifestiraju promjenama u urogenitalnom području, poput iscjetka, peckanja pri mokrenju (dizurije), bolnog spolnog odnosa (dispareunije) u žena ili čak nespecifičnih bolova u donjem dijelu trbuha u slučaju uznapredovale bolesti.

Međutim, spolno prenosive bolesti mogu uzrokovati i suptilnije simptome poput promjena na koži i sluznicama. Te promjene ne moraju biti ograničene samo na mjesto infekcije, već se mogu javiti i u obliku generaliziranih promjena.

U tekstu vam donosimo najčešće uzročnike spolno prenosivih bolesti koji uzrokuju promjene na koži i sluznicama, a koje zahtijevaju pregled ginekologa, kao i dermatologa

Svjetski dan spolnog zdravlja: znanje pobjeđuje spolno prenosive bolesti

HPV

Infekcija Humanim papiloma virusom (HPV) najčešća je spolno prenosiva infekcija u svijetu. Klinički se tipično očituje pojavom anogenitalnih bradavica. No bradavice se mogu pojaviti i na drugim dijelovima tijela, primjerice na rukama i nogama (palmarne ili plantarne bradavice), no one se ne prenose spolnim kontaktom.

Anogenitalne bradavice nazivaju se šiljastim kondilomima i uzrokovane su HPV6 i HPV11 tipovima, koji nose nizak rizik za razvoj karcinoma vrata maternice. Šiljasti kondilomi pojavljuju se na malim i velikim usnama, perianalnom području, koži prepucija i skrotuma. Površina im je neravna, a izgledom podsjeća na cvjetaču. Promjene su bezbolne. Liječe se najčešće krioterapijom (smrzavanje tekućim dušikom), a po potrebi nanošenjem podofilina, laserom ili elektrokauterizacijom.

Bradavice uzrokovane HPV-om treba razlikovati od fibroma, kožnih izraslina koje nisu infektivnog uzroka, no laici ih često nazivaju „bradavicama“. Oni nastaju na području vrata i pazuha.

Herpes

Infekcije virusom Herpes simplex također mogu uzrokovati promjene na koži i sluznicama. Herpes simplex 1 uzrokuje uglavnom infekcije na području usana i lica, dok tip 2 uzrokuje anogenitalne infekcije, premda je moguće da genitalna infekcija bude uzrokovana tipom 1, a prijenos se može dogoditi tijekom oralnog seksa.

Kada se osoba jednom inficira, nastaje trajna, pritajena (latentna) infekcija koja se može periodično reaktivirati. Reaktivacija ne mora biti praćena kožnim promjenama, što olakšava njezino širenje. Anogenitalna infekcija herpesom očituje se pojavom općih simptoma (glavobolje, vrućice, umora) uz koje se javljaju tipične kožne lezije vezikule, a potom pustule, praćene osjećajem žarenja i svrbeža.

Liječenje se provodi oralnom ili intravenskom primjenom antivirotika, najčešće aciklovira.

HIV

Infekcija HIV-om praćena je kožnim promjenama koje mogu biti uzrokovane samim virusom ili infekcijom drugim uzročnicima zbog slabljenja imunosnog sustava. Akutna infekcija HIV-om često uzrokuje simptome slične mononukleozi, a uz nju se može pojaviti generalizirani makulopapulozni osip.

Sifilis

Iako rijedak, sifilis je danas sve češće prepoznata spolno prenosiva infekcija, posebice u rizičnim skupinama, uključujući HIV pozitivne osobe. Uzrokuje ga bakterija iz roda spiroheta, Treponema pallidum.

Neliječen, sifilis prolazi kroz tri faze: primarni, sekundarni i tercijarni sifilis. Između tih stadija sifilis je u fazama latencije, odnosno bez simptoma.

Primarni sifilis se klinički najčešće očituje pojavom bezbolne papule (kvržice) ili ranice (ulkusa, čira) koje mogu nastati na penisu, anusu ili usnoj šupljini. U žena, primarna lezija može nastati i u rodnici ili cerviksu, a kako je bezbolna, osobe je često previde.

U sekundarnom stadiju, koji je multiorganski i u kojem se uzročnik proširi po tijelu, pojavljuje se generalizirani osip u obliku mrlja (makula) blago ružičaste boje, a koje zahvaćaju dlanove i stopala. Po povlačenju osipa, mogu zaostati hiper ili hipopigmentacije.

U tercijarnom, završnom stadiju sifilisa, osim neuroloških i kardiovaskularnih simptoma, bolest je praćena i razvojem guma – granulomatoznih promjena koje zahvaćaju kožu i kosti, a mogu ulcerirati, pa izgledaju poput kožnih rana.

Sifilis je važno rano prepoznati kako bi se prevenirale komplikacije kasnijih stadija. Liječi se penicilinskim antibioticima.

Gonoreja

Gonoreja je praćena obilnim gnojnim iscjetkom u muškaraca, no kod žena simptomi mogu biti suptilniji.

U slučajevima neliječene gonoreje (što je danas rijetkost) postoji mogućnost širenja infekcije krvotokom, pa govorimo o diseminiranoj gonokoknoj infekciji. Ona je tipično praćena simptomima vezanim uz primarno mjesto infekcije (primjerice, gnojni iscjedak), uz istovremenu pojavu osipa.

Kožne promjene su pustule (gnojne vezikule) koje tipično nastaju na gornjim ekstremitetima. Gonoreja je bakterijska infekcija, pa se u njezinom liječenju koriste također antibiotici.

Klamidija

Pojedini tipovi klamidije (serotipovi L1, L2, L3 C. trachomatis) uzrokuju kožne promjene u anogenitalnom području. Takva se bolest naziva lymphogranuloma venereum, a obilježena je s tri stadija. Treba je razlikovati od drugih tipova klamidije koji uzrokuju cervicitis, upalnu bolest zdjelice i uretritis.

U prvom stadiju prisutna je manja ranica koja može ulcerirati, dok se u drugom stadiju javlja uvećanje limfnih čvorova (najčešće u preponama) koji su praćeni oteklinom, bolovima, a zbog ulceracija su mekani i fluktuiraju na dodir. U trećoj fazi mogu nastati sinusi i fistule te ožiljci.

Na našim je prostorima ova bolest rijetka, a liječi se antibioticima te, po potrebi, i kirurški.

Ušljivost i svrab

Ušljivost (lat. pediculosis) i svrab (lat. scabies) također se ubrajaju u spolno prenosive infekcije jer se lako prenose bliskim tjelesnim kontaktom. Ušljivost najčešće zahvaća područje tjemena gdje se očituje svrbežom, no ušljivost drugih dijelova tijela može biti praćena pojavom egzantema, generaliziranog makulopapuloznog osipa.

spolno zdravlje-spolno prenosive bolesti

Ne preskačite razgovor s partnerom o spolnom zdravlju

Razgovor o zaštiti od spolno prenosivih bolesti i neplanirane trudnoće ponekad nije ugodan, ali je među partnerima nužan.

SAZNAJTE VIŠE

Svrab tipično uzrokuje osip u obliku keratotičnih (zadebljanih) kanalića dužine nekoliko milimetara, uz pojavu vezikula (malih mjehurića) na koži. U težim slučajevima, može se pojaviti i sekundarna bakterijska infekcija, pa su prisutne vezikule ispunjene gnojnim, žućkasto-zelenkastim sadržajem. 

Zaključno

Spolne infekcije mogu uzrokovati niz simptoma, uključujući i vrlo raznolike promjene na koži. Stoga bilo kakve promjene na koži, posebice u intimnoj regiji nemojte ignorirati! Zbog vašeg zdravlja i zdravlja vašeg partnera ili partnerice obratite se liječniku jer se većina spolnih infekcija u ranom stadiju može uspješno liječiti.

Upamtite da je korištenje mehaničke kontracepcije (kondoma) učinkoviti način prevencije spolnih bolesti i dio odgovornog spolnog ponašanja!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button