ADIVA Plus sadržaj - 4. rujna 2023.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ADIVA Plus sadržaj

Svjetski dan spolnog zdravlja: znanje pobjeđuje spolno prenosive bolesti

Unatoč velikom napretku suvremenog društva, spolno i reproduktivno zdravlje se i danas često smatra osjetljivom, tabu temom

Svjetski dan spolnog zdravlja-spolno prenosive bolesti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu projekta Živjeti zdravo, pod  vodstvom prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović, obilježavanjem Svjetskog dana spolnog zdravlja 4. rujna 2023., zaključuje javnozdravstvenu kampanju „Znanje pobjeđuje – Imam li SPI?“ .

World Association for Sexual Health (WAS), organizacija koja se zalaže za promicanje svjesnosti i unapređenje najboljih praksi u području spolnog zdravlja, još je 2010. godine, 4. rujan proglasila Svjetskim danom spolnog zdravlja. Ove godine taj će se dan obilježiti na temu „Consent!“ (pristanak, suglasnost).

Nema maženja bez paženja! 4. rujna obilježava se Svjetski dan spolnog zdravlja

U spolne odnose ulaze već s 15 ili 16 godina

Unatoč velikom napretku suvremenog društva, spolno i reproduktivno zdravlje se i danas često smatra osjetljivom, tabu temom. Ovu činjenicu važno je promijeniti i uključiti cijelu populaciju u otvoreni i iskreni razgovor o očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Preliminarni rezultati istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provedenog 2021./2022. na uzorku od 2352 učenika 3. razreda srednjih škola iz cijele Hrvatske, pokazuju da je njih 731 (32%) imalo neku vrstu spolnoga odnosa. Većina učenika je prvi spolni odnos imala u dobi od 15 do 16 godina. Od 731 spolno aktivnih učenika, njih 138 (19%) prilikom spolnog odnosa nije koristilo kondom kao zaštitu. Ovi podaci ukazuju na važnost javnozdravstvenog djelovanja u području očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Rasprostranjenost spolno prenosivih infekcija

U sklopu javnozdravstvene  kampanje „Znanje pobjeđuje – Imam li SPI?“ u razdoblju od 5. lipnja do 28. srpnja 2023. godine u svrhu podizanja svijesti i informiranja o spolnom i reproduktivnom zdravlju, zdravstveni djelatnici, stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo proveli su anonimno i besplatno (bez uputnice) 250 savjetovanja i 106 testiranja mladih koji smatraju da su bili u riziku od zaraze spolno prenosivom infekcijom uzrokovanom mikrobiološkim uzročnicima (klamidija, ureaplazma, mikoplazma, gonoreja i trihomonas).

Od ukupno testiranih, zabilježen je 41 pozitivan nalaz od čega 3 na Chlamydia trachomatis, 3 na Mycoplasma genitalium, 1 na Neisseria gonorrhoeae, 23 na Ureaplasma parvum i 11 na Ureaplasma urealyticum, odnosno 38.7% pozitivnih nalaza. Dobiveni podatci ukazuju na opravdanost testiranja koje pridonosi otkrivanju i liječenju spolno prenosivih bolesti, a time i očuvanju reproduktivnog zdravlja mlađe populacije.

Kampanja je bila usmjerena na mlade koji su često suočeni sa zbunjujućim i proturječnim informacijama iz nepouzdanih izvora. Od iznimne je važnosti omogućiti mladima pristup točnim i provjerenim informacijama kako bi očuvali svoje spolno i reproduktivno zdravlje.

Sve detaljne informacije dostupne su  na službenoj web stranici projekta Živjeti zdravo i na svim društvenim mrežama projekta.

O projektu Živjeti zdravo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja Živjeti zdravo, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Na temelju Nacionalnog programa nastao je projekt Živjeti zdravo koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i traje od 2016.-2022. godine.

klamidija simptomi klamidije lijecenje klamidije

Klamidija: tiha infekcija koja može izazvati neplodnost, posebice kod žena

Klamidija u čak 70% žena nema nikakve simptome, a posljedice neliječene upale mogu biti iznimno teške, stoga valja poduzeti...

SAZNAJTE VIŠE

Cilj projekta Živjeti zdravo je unaprjeđenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života. Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti koje su uzrok više od 3/4 smrti u Hrvatskoj.

Projekt Živjeti zdravo sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.

* SPI – spolno prenosiva infekcija.

Izvor: HZJZ

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button