Obiteljsko zdravlje - 7. studenoga 2022.
AUTOR ČLANKA - Darija Petrovčić, dr. med., spec. epidemiolog, Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok", Virovitičko - podravske županije, ADIVA Plus sadržaj

Sifilis: bolest koju ne smijemo zaboraviti

S obzirom na dostupnost lijeka i liječenja te, kako volimo misliti, visoku spolnu kulturu i higijenu, sifilis bi trebao biti iznimno rijedak događaj, no broj slučajeva iz godine u godinu raste

sifilis-Treponema Pallidum

Sifilis je zarazna bolest uzrokovana bakterijom Treponema Pallidum. Gotovo uvijek se prenosi spolnim odnosom, a ostali načini prijenosa su iznimno rijetki (ljubljenje, milovanje, preko zagađenih predmeta). Do infekcije dolazi izravnim kontaktom s iscjetkom primarnih lezija (tzv. čankir) ili mukokutanih promjena (condilomata lata, ravni kondilomi) u sekundarnom stadiju.

Bolest se pojavljuje u akutnom i kroničnom obliku a razvija se kroz primarni, sekundarni i tercijarni stadij.

O njima se govori: majmunske boginje

Primarni stadij

Oko tri tjedna nakon spolnog kontakta (raspon od 10 dana do tri mjeseca) s oboljelom osobom nastaje ranica na spolnim organima, ali moguće i na anusu, rektumu, usnama, jeziku ili grlu. Lezija se naziva čankir – bezbolna je, uzdignutih crvenih rubova s bistrim iscjetkom. Ovo je zarazni stadij bolesti.

Limfni čvorovi u blizini su povećani, ali bezbolni. Nakon četiri do šest tjedana lezija se i bez liječenja počinje povlačiti. Dio oboljelih ne primijeti ove promjene zbog blagih simptoma ili zato što su smještene tako da nisu vidljive.

Sekundarni stadij

Za ovaj stadij karakterističan je osip na koži koji se pojavljuje šest do 12 tjedana nakon infekcije. Simetričan je, zahvaća i stopala i dlanove.

Limfni čvorovi su povećani po čitavom tijelu. Moguće su i rane u ustima, upala očiju, kosti i zglobova. Rijetko se javlja i upala bubrega, jetre, moždanih ovojnica.

Javljaju se:

  • osjećaj iscrpljenosti,
  • gubitak apetita,
  • umor,
  • vrućica,
  • anemija.

Na prijelazu sluznice u kožu ili na vlažnim dijelovima kože mogu nastati uzdignuta područja (condilomata lata) koja su vrlo zarazna. Kroz nekoliko tjedana do godinu dana, ako se osoba ne liječi, ovi simptomi se spontano povlače.

Latentni stadij

Oko jedne trećine neliječenih prelazi u latentni stadij koji može trajati tjednima ili godinama, pa čak i doživotno. U ranim godinama latentnog stadija može doći do ponovnog izbijanja kožnih promjena koje su zarazne.

Tercijarni stadij

Iako rijedak u razvijenim zemljama, u nekih se neliječenih osoba tri do 10 godina nakon infekcije razvija kasni ili tercijarni sifilis. Mogu nastati oštećenja srca, krvnih žila, živčanog sustava ili kostiju. U različitim organima, kao i po cijelom tijelu, mogu nastajati nakupine (gume) koje polako rastu, povlače se i ostavljaju ožiljke. Najbolnije su promjene na kostima. Osoba u ovom stadiju nije zarazna.

Postavljanje dijagnoze i liječenje

Dijagnoza bolesti postavlja se na temelju kliničke slike i laboratorijskih pretraga. Liječi se penicilinom intramuskularno tj. u obliku injekcije. Ako se liječenje započne u primarnom stadiju, prognoza je dobra i postiže se izlječenje. Nakon preboljenja, sifilis ne ostavlja trajan imunitet tako da ista osoba može oboljeti ponovo.

Osobe s učestalim spolnim odnosima uz mijenjanje partnera te rizični spolni odnosi, osobito analni i bez zaštite, trebale bi se redovito preventivno pregledavati. U slučaju pojave opisanih promjena, kao i promjena koje upućuju na druge spolne bolesti, svakako se trebaju javiti svom liječniku.

spolno prenosive bolesti simptomi odgovorno ponasanje zastita

Budite odgovorni i u krevetu: Zaštitite se od spolno prenosivih bolesti

Oko spolno prenosivih bolesti brinemo tek kad se pojave simptomi. No, spolno prenosive bolesti ne izazivaju uvijek simptome ili...

SAZNAJTE VIŠE

U slučaju da je potvrđen primarni stadij sifilisa, sve spolne partnere u protekla tri mjeseca treba uputiti da se jave svom liječniku kako bi se utvrdilo jesu li zaraženi. Do potpunog izlječenja od spolnih odnosa se moraju sustezati sve zaražene osobe, dakle i one koje nemaju simptome.

Ako je bolest prešla u sekundarni stadij, svi spolni partneri unazad šest mjeseci trebaju obaviti pretrage da bi se isključio sifilis, a kod ranog latentnog stadija svi partneri unazad godinu dana.

Brojevi u porastu

S obzirom na dostupnost lijeka i liječenja te, kako volimo misliti, visoku spolnu kulturu i higijenu, sifilis bi trebao biti iznimno rijedak događaj. Godinama u našoj županiji nije bilo oboljelih, no 2020. godine prijavljeno je pet slučajeva. U prvih šest mjeseci 2022. prijavljena su dva slučaja. Sličan je trend i u cijeloj Hrvatskoj gdje se brojevi povećavaju posljednjih godina te se bilježi preko 70 oboljelih godišnje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button