Obiteljsko zdravlje - 5. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Riječki liječnici presadili bubreg 16-godišnjakinji s rijetkom srčanom manom

Posljednjeg dana 2021. godine, multidisciplinaran transplantacijski tim Kliničkog bolničkog centra Rijeka uspješno je presadio bubreg 16-godišnjoj djevojci s vrlo rijetkom srčanom anomalijom tzv. Fallotovom tetralogijom

presadivanje bubrega KBC Rijeka

Ovo je prvi put da je riječki transplantacijski tim obavio takav zahvat, u kojem su zbog složenog zdravstvenog stanja pacijentice, osobito bitni bili brzina kojom će urolozi izvesti samu transplantaciju i visokoeducirani kardioanesteziolozi koji prate pacijenticu od pripreme za operaciju preko same operacije do njezinog postoperativnog tijeka, prenosi Novilist.hr.

Veliki uspjeh KBC-a: U Hrvatskoj prvi put transplantirana oba plućna krila

Upravo zbog kompleksnosti samog zahvata, dosad su pacijenti s takvim dijagnozama iz Hrvatske na transplantacije uglavnom usmjeravani na operacije u inozemne transplantacijske centre s velikim iskustvom i protokom bolesnika, i to najčešće u francuski Lyon.

Pacijentica s tri prijašnje operacije

„Riječ o 16-godišnjakinji koja je već dosad triput imala operaciju na srcu u talijanskim centrima. Njezina dijagnoza tetralogija Fallot, vrlo je rijetka srčana anomalija i ova je bolesnica bila izrazito kompleksna. Dosad smo takve bolesnike slali u inozemstvo na transplantacije koje su kod njih izrazito zahtjevne zbog njihovih vrlo tankih žila. Taj dio je zahtjevan za nas urologe pri transplantaciji, no sama operacija traži iskusne kardioanesteziologe koji bolesnicu nadziru i sada pri oporavku na jedinIci intenzivnog liječenja. Sama operacija trajala je dva i pol sata, a pacijentica i njezin novi bubreg su dobro“, kaže predstojnik Klinike za urologiju u KBC-u Rijeka prof. dr. Josip Španjol.

Uz njega transplantacijski tim činili su još urolozi prof. dr. Dean Markić i dr. Ante Jakšić, instrumentarke Vanja Hlača i Nada Strčić, anesteziolozi dr. Berislav Barbalić i dr. Marino Damić te anesteziološka tehničarka Ines Gazetić Baki.

Kako je objasnio Španjol, točan uzrok oštećenja bubrega kod 16-godišnjakinje s rijetkom srčanom anomalijom nije utvrđen, no moguće je da su njezini bubrezi tijekom zahtjevnih operacija na srcu dobili oštećenja i prestali obavljati svoju funkciju.

Veliki oprez prije postupka

Španjol posebno ističe da ni u drugoj pandemijskoj godini, ali i godini 50. obljetnice transplantacije bubrega u Rijeci, broj transplantiranih bubrega u KBC-u Rijeci nije smanjen.

„Prošle smo godine obavili oko 30 transplantacija bubrega što je i inače naša prosječna godišnja brojka kod ovih složenih zahvata. Zbog pandemije nismo reducirali program, ali smo na velikom oprezu kad je riječ o epidemiji koronavirusa. Tako se naše kompletno osoblje, iako su svi cijepljeni, redovito testira na koronavirus kako bi se dodatno podigla razina sigurnosti. Mi, naime, radimo s imunokompromitiranim bolesnicima, bolesnicima na imunosupresivnoj terapiji protiv odbacivanja organa i mjere zaštite od virusa kod nas moraju biti vrlo stroge,“ ističe Španjol.

Bubreg za 16-godišnju djevojku u riječki KBC stigao je posredstvom Eurotransplanta, a odmah po njegovom pristizanju transplantacijski tim je za Silvestrovo pristupio kompleksnom zahvatu.

Bolesnicu je u silvestarskoj noći posjetio i ravnatelj riječkog KBC-a prof. dr. Alen Ružić zajedno sa svojom zamjenicom dr. Dianom Maržić i pomoćnicom ravnatelja za sestrinstvo Snježanom Juričić.

„Razvoj KBC-a Rijeka kao tercijarne zdravstvene ustanove temelji se na kvalitetnom kadru i centrima izvrsnosti te sposobnosti pružanja najkompleksnijih dijagnostičkih i terapijskih usluga. Njihov trajni razvoj naše je strateško opredjeljenje i dio svakodnevnih aktivnosti“ smatra Ružić.

Najkompleksnija prirođena srčana anomalija

Kao kardiolog, dr. Alen Ružić ističe kako tetralogija Fallot spada među najkompleksnije prirođene srčane anomalije.

doniranje organa presadivanje organa nacionalni dan darivanja i presadivanja organa

Plemenit i nesebičan čin: presađivanje organa od živih darivatelja

Doniranje i presađivanje organa spašava ljudske živote, a Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa povod je da progovorimo o...

SAZNAJTE VIŠE

Iako se napretkom medicine danas srećom ova anomalija može u potpunosti korigirati, Ružić napominje da i nakon korekcije postoje značajne individualne razlike u konačnom morfološkom i strukturnom stanju srca.

Radi se, o kako kaže, bolesnicima kod kojih velik rizik predstavljaju bilo kakve bolesti i operacije.

„Bez iznimke je riječ o skupini bolesnika s iznimno povećanim rizikom bilo kakve nekardijalne bolesti ili zahvata. Kompleksna i osobno prilagođena skrb o svim aspektima zdravlja tih bolesnika te holistički pristup, nemaju alternative u osiguravanju optimalne kvalitete života za ove pacijente“, zaključio je Ružić.

Izvor: https://www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/foto-rijecki-lijecnici-presadili-bubreg-16-godisnjakinji-s-rijetkom-srcanom-manom/?meta_refresh=true

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button