Obiteljsko zdravlje - 15. prosinca 2023.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Slijepo crijevo: upala, puknuće i moguće komplikacije

Pojave li se simptomi upale slijepog crijeva, ne ignorirajte ih i odmah se javite liječniku jer ako dođe do njegova puknuća, život može biti ugrožen

upala slijepog crijeva-apendicitis

Sva sreća da je priča o konzervativnom liječenju (liječenju bez operacije) upale slijepog crijeva čuvenog šahiste Bobbyja Fischera u Banjoj Luci 1961. godine poznata malom broju ljudi jer takvo liječenje baš ne može poslužiti kao dobar primjer. O upali slijepog crijeva i tom Fischerovom konzervativnom liječenju u banjalučkoj bolnici nisu izvještavali samo lokalni mediji, već i međunarodne agencije.

Naime, liječenje upale slijepog crijeva, koja se rutinski dijagnosticira i liječi kirurškim putem, trebala bi biti stanje koje vas „izbaci“ iz rutine na dva do tri tjedna i vrati u normalni život. Ali, u medicini uvijek ima ALI.

5 simptoma koji vam govore kada se javiti gastroenterologu

Puknuće slijepog crijeva, kao i bilo kojeg drugog organa u trbušnoj šupljini, je po život opasno stanje i nerijetko uz sve napore liječnika kirurga i intenzivista, završava smrtnim ishodom.

Što je slijepo crijevo, gdje je smješteno i čemu služi?

Slijepo crijevo je tanka vrećica koja se nalazi blizu mjesta susreta tankog i debelog crijeva u donjem desnom dijelu trbuha (abdomena).

Cijeli probavni trakt pomaže, između ostalog, našem imunosnom sustavu, ali neki znanstvenici i liječnici misle da bi slijepo crijevo moglo biti mjesto za pohranjivanje određenih zdravih vrsta crijevnih bakterija koje bi inače mogle biti promijenjene tijekom crijevne bolesti ili prekomjerne upotrebe antibiotika. Unatoč ovoj zaštitnoj funkciji, kada se slijepo crijevo upali, dovodi nas u smrtnu opasnost ako se ne odstrani na vrijeme, tako da uopće ne treba razmišljati o tome treba li ga odstraniti ili ne.

Upala slijepog crijeva

Upala slijepog crijeva (apendicitis) je uobičajeno stanje. Točan uzrok upale nije dobro poznat i može zahvatiti svakoga u bilo kojem trenutku, iako se češće viđa kod djece. Upala slijepog crijeva je hitno stanje koje zahtijeva pregled kirurga te nakon postavljanja dijagnoze i odstranjivanje slijepog crijeva.

Simptomi upale slijepog crijeva mogu uključivati:

 • iznenadnu bol (koja se može javiti i postupno), a koja počinje oko pupka i često prelazi u donji desni dio trbuha,
 • iznenadnu bol koja počinje na desnoj strani donjeg trbuha,
 • bol koja se pogoršava kašljanjem, hodanjem ili drugim naglim pokretima,
 • mučninu i povraćanje,
 • gubitak apetita,
 • povišenu temperaturu koja može rasti kako se bolest pogoršava,
 • zatvor ili proljev,
 • nadutost i plinove.

Mjesto boli može varirati, ovisno o dobi i položaju slijepog crijeva. U trudnoći se može činiti da bol dolazi iz gornjeg dijela trbuha jer je slijepo crijevo smješteno više tijekom trudnoće.

Dijagnoza slijepog crijeva se postavlja na temelju podataka koje dajete vi kao pacijent (anamneza), pregleda trbuha te laboratorijskih nalaza. Posljednjih se desetljeća u dijagnostici koristi ultrazvuk.

Kako dolazi do puknuća i zašto je to opasno?

I vraćamo se na ono ALI. Ako predugo čekamo s bolovima u trbuhu ili se slučajno (što je izuzetno rijetko) prekasno dijagnosticira upala slijepog crijeva, može doći do puknuća.

Kada se upala slijepog crijeva ne liječi, bakterije i gnoj počinju se nakupljati u slijepom crijevu i uzrokuju njegovo oticanje. U konačnici, stijenka slijepog crijeva je ugrožena, dopuštajući gnoju i drugim bakterijama da iscure u trbušnu šupljinu. Kako se infekcija širi cijelim abdomenom, pacijenti često doživljavaju pogoršanje simptoma, uključujući visoku temperaturu i jaku bol.

Na početku, zbog popuštanja napetosti u stijenci slijepog crijeva, može doći do privremenog, vrlo kratkog poboljšanja. Inače, obično treba između 48 do 72 sata od nastanka tegoba da dođe do rupture slijepog crijeva ako se ne ode na vrijeme liječniku i ignoriraju tegobe koje su svakim satom sve teže, osobito bol.

Komplikacije puknuća slijepog crijeva

Jednom kad dođe do puknuća slijepog crijeva, dolazi do peritonitisa (upale potrbušnice), stvaranja apscesa te sepse.

Peritonitis

Peritonitis nastaje kada bakterije napuste crijeva i uđu u trbušnu šupljinu, što dovodi do upale potrbušnice. Peritonitis je po život opasno stanje koje je i vrlo bolno. Zahtijeva hitno kirurško liječenje.

Simptomi peritonitisa slični su onima kod upale slijepog crijeva, s time da su:

 • bolovi rašireni u cijelom trbuhu,
 • bolovi su stalni i jači,
 • temperatura je visoka,
 • zbog vrućice, infekcije ili jake boli su disanje i rad srca ubrzani,
 • slabost i smetenost.

Apsces

Apsces je lokalizirana infekcija u bilo kojem dijelu tijela, u ovom slučaju u području slijepog crijeva.

Kad imate infekciju u abdomenu, okolna tkiva ponekad pokušavaju izolirati infekciju od ostatka vašeg abdomena. Stijenka tvori apsces, zatvorenu zbirku bakterija i gnoja.

Simptomi apscesa također su slični onima kod upale slijepog crijeva, osim:

 • bol može biti u jednom području (ali ne uvijek u donjem desnom abdomenu) ili može biti u cijelom abdomenu,
 • bol može biti ili tupa ili oštra i probadajuća,
 • temperatura ne nestaje, čak ni kada uzimate antibiotike,
 • možete imati druge simptome, kao što su zimica i slabost.

Sepsa

Ako se ne liječi, bakterije iz puknutog slijepog crijeva mogu ući u krvotok, uzrokujući ozbiljno stanje koje se naziva sepsa.

akutne crijevne bolesti

Prepoznajte simptome akutnih crijevnih bolesti prije nego što bude prekasno

Akutne crijevne bolesti su među najčešćim zaraznim bolestima u svijetu. U Hrvatskoj je najveća učestalost bakterijskih crijevnih infekcija od...

SAZNAJTE VIŠE

Najčešći simptomi sepse uključuju:

 • groznica ili niska temperatura,
 • ubrzan rad srca i disanje,
 • zimica,
 • slabost,
 • zbunjenost,
 • nizak krvni tlak.

Ne riskirajte i ne čekajte!

Sve ove komplikacije puknuća slijepog crijeva možete izbjeći pravovremenim odlaskom liječniku i neignoriranjem tegoba koje imate. Jer puknuće slijepog crijeva ne prežive svi, a operacije upaljenog slijepog crijeva uspješne su u gotovo 100% slučajeva.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button